Sel felaketinden etkilenen illerde AFAD'ın koordinasyonunda DSİ'nin 364 iş makinesi-ekipman ve 675 personeli, OGM'nin 174 iş makinesi-ekipman ve 688 personeli olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı toplam 538 iş makinesi-ekipman ve 1363 personel ile sahada çalışmalarını sürdürüyor. DSİ'nin "Yeşil Karıncalar" diye adlandırılan iş makinaları da taşkın yerlerinde etkin şekilde görev alıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bazı bölgelere yer yer 100 kilogram ve üzeri yağışın düşeceği uyarıları çerçevesinde ilgili DSİ ve Orman Bölge Müdürlükleri hazırlıklarını yaparak makine–ekipman ve personeliyle sahada tedbirlerini aldı.
Taşkın öncesi dere yataklarındaki geçiş noktalarında yapılan makinalı çalışmaların ve önceki yıllarda inşa edilen taşkın koruma tesislerinin de önemli oranda fayda sağladığı görüldü.?
 
TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI, DÜZCE'DE SELDEN ETKİLENEN ALANLARI İNCELEDİ
 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, selden etkilenen Düzce'de incelemelerde bulundu. Bakan Yumaklı yeni risklerin beklenmediğini belirterek, "Şu anda gözlerimiz Doğu Karadeniz tarafında. Oradaki arkadaşlarımız da tamamıyla AFAD koordinasyonunda gerekenleri yapıyorlar." dedi.
Gölyaka ilçesine bağlı Toptepe kırsalında incelemelerde bulunan Yumaklı, yaklaşık 500 metre rakımdaki seyir terasından sular altında kalan ekili araziler ile ormanlık alanı gözlemledi.
"DÜZCE'NİN GÜNDEMİNDEN SEL VE TAŞKIN KONUSUNU ÇIKARMAMIZ GEREKİR"
Sel bölgesinde açıklamalarda bulunan Yumaklı, Karadeniz bölgesinin farklı yerlerinde sel ve taşkınların yaşandığını belirtti.
Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin, yağış rejimlerinde de değişikliğe sebep olduğuna işaret ederek, Düzce'nin bazı bölgelerinde metrekareye yaklaşık 260 kilogram yağışın düştüğünü vurguladı.
Bundan sonrası için dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu tür iklim değişikliklerine hazırlıklı olunması gerektiğine dikkati çeken Yumaklı, devletin bütün kurumlarının, AFAD koordinasyonunda Karadeniz bölgesinde taşkın ve afet erken uyarı sistemiyle 6 Temmuz'dan itibaren sürece hazırlandığını anlattı.
Bölgede yapılması gereken çalışmalar olduğunu aktaran Yumaklı, "Deprem sebebiyle bunlardan bazılarının ertelenmesi söz konusuydu. Bugün burada tüm taraflarla tekrar konuştuk. Bunların artık büyük kısmının sene sonuna kadar ve diğerlerinin de yeni yağış dönemine, en geç önümüzdeki yılın mayıs ayının sonuna kadar olması gerekir. Düzce'nin gündeminden sel ve taşkın konusunu çıkarmamız gerekir." şeklinde konuştu.
"BORÇLARI OLAN ÇİFTÇİLERİN ERTELEME TALEPLERİ YERİNE GETİRİLECEK"
Bakan Yumaklı, an itibariyle Düzce için yağış anlamında beklenen riskin söz konusu olmadığını belirterek, "Şu anda gözlerimiz Doğu Karadeniz tarafında. Oradaki arkadaşlarımız da tamamıyla AFAD koordinasyonunda gerekenleri yapıyorlar. Bu süreçte depremde de büyük yük taşıyan Devlet Su İşlerimizin 'yeşil karıncaları' da sahada, hep olacak inşallah." diye konuştu.
Selden etkilenen çiftçilere, üreticilere ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini yineleyen Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu yakından takip ettiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Bir daha ülkemiz bu tür afetlerle yüzleşmesin. Bundan sonraki iklim değişikliğinin getireceği etkileri de aklımızın köşesinde tutup, tedbirlerimizi geciktirmeden almak konusunda zaten çok ciddi bir mesafe katetmiştik. Geri kalan kısmını da tamamlayarak ülkemizin gündeminden bunu çıkartmak arzusundayız."
Bakan Yumaklı, tarımsal hasar tespit çalışmalarının tüm illerde devam ettiği bilgisini vererek, sel, taşkın kaynaklı afetlerde, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borçlarının ertelenmesi için yeni karar alınmasına gerek olmadığını, erteleme isteyen üreticilerin başvurmaları halinde taleplerinin yerine getirileceğini sözlerine ekledi.Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı