Cumhur ittifakı adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan oyların %39.49’luk kesimini topladı. Çanakkale seçmeni bir önceki seçimde olduğu gibi, Millet ittifakı adayını destekledi.
BİRİNCİLİĞİ GİBİ, BİR VEKİLİ DE GİTTİ
2018’ de, Millet ittifakı Çanakkale seçmeninin  %43.79’unun, Cumhur ittifakı ise %41.93’ünün oyunu almıştı. Milletvekilliği seçiminde, AK Partiye oyların %36,35’ i gelmiş,  Çanakkale’ nin birincisi partisi olmuştu. 2023 seçimlerinde ise birinciliği CHP’ ye kaptırdı. Bir vekilinden oldu.
Oyların%35.28’ ini toplayan CHP, 4 Milletvekili kontenjanı bulunan Çanakkale’de iki vekil çıkardı. Geçen seçimin galibi AK Parti, %32. 03’ lük oy oranı ile bir vekilde kaldı.
İYİ Parti, elde ettiği %16.33’ lük oy oranı ile mevcutta AK Parti’nin elinde bulunan bir vekil kontenjanını kaptı.
İktidarın Mevcut Milletvekili Jülide İskenderoğlu güven tazeleyemeyip sandıkta kaldı. Meclisin yolunu İYİ Partili Rıdvan Uz tuttu.
----------------------------------- 
İYİ PARTİDE BAYRAM,
AK PARTİDE HÜZÜN
------------------------------------
Çanakkale’ nin 14 Mayıs seçim sonuçları şöyle dedirtti; “GEÇEN SEÇİMİN BİRİNCİSİ,  BU SEÇİMDE BİR VEKİLİNDEN OLDU.”
2023 Seçim sonuçlarına göre, Ana muhalefet CHP,  Çanakkale’nin birinci partisi oldu.
Tarihi anların yaşandığı 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde Çanakkale Cumhurbaşkanlığı tercihini Kemal Kılıçdaroğlu’ ndan yana kullandı.
Milletvekilliği seçimlerinde ise; İYİ Parti bir Milletvekili çıkarttı. CHP ve AK Parti’ den sonra, TBMM’ ye vekil gönderen üçüncü parti oldu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Kemal Kılıçdaroğlu %54.58 oy oranı ile Çanakkale’de en çok oyu alan aday oldu.
Cumhur ittifakı adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan oyların %39.49’luk kesimini topladı. Çanakkale seçmeni bir önceki seçimde olduğu gibi, Millet ittifakı adayını destekledi.
BİRİNCİLİK GİBİ, BİR VEKİLİ DE GİTTİ
2018’ de, Millet ittifakı Çanakkale seçmeninin  %43.79’unun, Cumhur ittifakı ise %41.93’ünün oyunu almıştı. Milletvekilliği seçiminde, AK Partiye oyların %36,35’ i gelmiş,  Çanakkale’ nin birincisi partisi olmuştu. 2023 seçimlerinde ise birinciliği CHP’ ye kaptırdı. Bir vekilinden oldu.
Oyların%35.28’ ini toplayan CHP, 4 Milletvekili kontenjanı bulunan Çanakkale’de iki vekil çıkardı. Geçen seçimin galibi AK Parti, %32. 03’ lük oy oranı ile bir vekilde kaldı.
İYİ Parti, elde ettiği %16.33’ lük oy oranı ile mevcutta AK Parti’nin elinde bulunan bir vekil kontenjanını kaptı.
İktidarın Mevcut Milletvekili Jülide İskenderoğlu güven tazeleyemeyip sandıkta kaldı. Meclisin yolunu İYİ Partili Rıdvan Uz tuttu.
Tepe taklak giden ekonomi, Kahramanmaraş merkezli yaşanan asrı felaketi depremin gölgesinde yürütülen siyasi çalışmalarda liderler meydanlarda kozlarını paylaştı. Her açıdan tarihi bir seçimin yaşandığı hafta sonunda ilginç sonuçlar da yaşandı.  Hafta sonu yapılan seçimde Çanakkale kent merkezinde 145 bin 772 seçmen için 439 sandıkta kuruldu.  Ayvacık ilçesinde 12 sandık, Bayramiç ilçesinde 117 sandık, Biga ilçesinde 268 sandık, Bozcaada’da 8 sandık, Çan ilçesinde 151 sandık, Eceabat’ta 28 sandık, Ezine’de 100 sandık, Gelibolu’da 111 sandık, Gökçeada’da 28 sandık, Lapseki’de 93 sandık ve Yenice ilçesinde 119 sandık kuruldu. %87.84 katılım oranı ile Çanakkale’de 436 bin 260 seçmenden  399 bin 849’u  Bin 592 sandıkta oy kullandı.
Çanakkale’de katılımın yüksek olduğu seçimde adaylar  kıran kırana yarıştı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Çanakkale’de aldığı  % %54,58 oranla Çanakkale’de ilk sıraya yerleşirken, Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ise % %39,49 oy oranı ile  Çanakkale’de ikinci oldu. Yerelde asıl çekişme ise Milletvekilliğinde yaşandı. Kesin olmayan sonuçlara göre  %35,4 oy alan CHP’yi AK Parti % %31,9 oy ile takip etti. Yarışı bırakmayan ve bir vekili zorlayan İYİ Parti ise % %16,44 oy aldı.
En Erken Bozcaada Kapandı
Çanakkale’nin turizm incisi olan Bozcaada sandıkların en erken kapandığı ilçelerden biri oldu.  2 bin 691 seçmenin olduğu Bozcaada’da, Ünlü Komedyen Ata Demirer de bulunduğu seçimlerde seçmenler oylarını kullandı. Sandıkların en erken sayıldığı İlçe olan Bozcaada’da   oyların  1750’sini alan Millet ittifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu   %74,37 oy  oranı le ada rekorunu kırdı. Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ise 503 oy ile oyların yüzde 21’ini alarak 2018 seçimlerine yakın sonuç elde etti.
Sandıkların erken sayıldığı bir başka İlçeler de  Eceabat ve Gökçeada ilçeleri oldu.   İYİ Partinin çoğunlukta olduğu Eceabat’ta Millet İttifakı Adayı  Kemal Kılıçdaroğlu önemli bir fark attı. Eceabatlıların Cumhurbaşkanlığı tercihinde %71.81 Kemal Kılıçdaroğlu Olurken, Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan ise ilçede %24.41 oy aldı. Milletvekili seçimlerinde ise İlçenin tercihi İYİ Partiden yana oldu.  Oyların erken sayıldığı Gökçeada İlçesinde ise %57.23 oyla Kemal Kılıçdaroğlu seçimi önde tamamladı.  Erdoğan ise adada %36.2 oy aldı. Milletvekilliği seçiminde de CHP Önde götürdü.
Ezine, Çan, Bayramiç,  Lapseki Hattında ise oylar fazla artmadı.  Özellikle Cumhuriyet Halk Partisinin geçtiğimiz seçimlerde güçlendiği Çan İlçesinde iki parti bu seçim başa baş gitse de Erdoğan’ın önde olduğu ilçelerden biri oladu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan %48.66 ile İlçede ilk sırada yer alırken, Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu  %44.41 oy aldı.  Ezine’de ise  Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu önde geçirdi.  %53.11 oy alan Kılıçdaroğlu İlçede birinci olurken, Erdoğan %41.64 oyla ikinci oldu. Milletvekilliği seçimlerinde ise Ezine’nin tercihi Millet İttifakı oldu.
Lapseki’de adaylar yarıştı. AK Partinin en çok oy aldığı İlçelerden biri olan Lapseki’de Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk sıra Erdoğan’ın oldu. Adayların kafa kafaya gittiği İlçe seçiminde Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan   %49.68 Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise %44.02’lik oyla ikinci oldu. Milletvekilliği seçiminde ise AK Parti, CHP ve İYİ parti arasında oylar bölünmüş oldu.
Cumhurbaşkanlığında Biga’da 10 Puanlık Fark
Seçim sonucu en çok merak edilen İlçelerden biri olan Biga İlçesinde  seçmen tercihlerini yaptı. Çanakkale’nin en kalabalık nüfuslu Biga İlçesinde de  Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan 27 bin 871 oy alarak %51.04 oranla İlçede birinci olurken, Millet İttifakı Kemal Kılçdaroğlu ise  23 bin 268 oya karşılık %41.84 oy aldı. ATA ittifakı adayı Sinan Oğan ise 3 bin 443, Muharrem İnce 295 oy aldı. Milletvekilliği seçiminde de Cumhur İttifakı ağır bastı.
Gelibolu’da Kılıçdaroğlu, Yenice’de Erdoğan Far Attı
 Farkların en çok olduğu İlçelerden biri de Eceabat ve  Yenice oldu. Cumhuriyet Halk Partisinin güçlü olduğu Gelibolu İlçesinde  Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu %61.68 oy alırken Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan ise %33.57 oy aldı. Milletvekilliğinde de tercihini Millet İttifakından yana kullanan gelibolu’da fark 28 puanlık fark yarattı. Bir diğer fark ise Yenice İlçesinde yaşandı. Yenice İlçesinde ise Cumhur İttifakı Adayı Erdoğan %60.17, Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu ise %34.12 oy aldılar.  Bu oranla Cumhurbaşkanlığı yarışında Yenice’da 26 puan fark oldu.  Milletvekilliğinde ise Yenice’de  Cumhur İttifakı kazandı.
Vekil Dağılımı Değişti
Kesin olmayan bu sonuçlara göre %35,4 oy alan CHP iki vekilini garantilerken asıl çekişme AK Parti ile İYİ Parti arasında yaşandı. %31,9 oy alan AK Parti ikinci Milletvekili için zorlarken %16,44 oy alan İYİ Parti de bir vekil çıkarmak için bekledi. Kesin olmayan sonuçlara göre  CHP İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan’ı meclise gönderirken, AK Parti  ise Ayhan Gider’i meclise gönderdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Rıdvan Uz da %16,44 oy oy ile Meclise giden vekil adayı oldu. Seçimlerde sönük kalan MHP ise %6,57 oy aldı.
 
Cuma Deren