Çanakkale’de en çok yetişen meyvelerden biri olan Elma bahçelerinin zararlılardan korunması için Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan biyolojik mücadele kapsamında düzenlenen Tarla gününde  hem çiftçilere eğitim verildi hem de   Kocaveli köyü sınırları içinde bulunan  Bahri Kaya’ya ait Elma bahçesinde kurulan Elma içi kurduna yönelik İsomate-C feromon yayıcı uygulaması yapılarak hem çiftçilere bilgiler verildi hem de elma bahçesi koruma altına alınmış oldu.
 Elma iç kurdunun yoğun zarar yaptığı alanlarda zirai mücadele faaliyetlerine destek olmak ve daha az kimyasal ilaçlama yaparak gıda güvenliğini sağlamak amacıyla Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Lapseki İlçesinde İsomate-C feromon yayıcı biyolojik mücadele başlatıldı. Çanakkale’de en çok yetişen meyvelerden biri olan Elma bahçelerinin zararlılardan korunması için başlatılan bu mücadele ve kullanılacak tekniklerle ilgili bilgiler vermek amacı ile Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kocaveli köyü sınırları içinde bulunan  Bahri Kaya’ya ait Elma bahçesinde tarla günü  programı düzenlendi.  Programa Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk , Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale il tarım ve orman  müdürü  Erdem Karadağ, İlçe tarım ve hayvancılık müdürü  Ali Kaçan meyve üreticiler ve bazı köy muhtarı katıldılar.
Kimyasal İlaç Değil Biyolojik Mücadele
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını İlçe tarım ve orman  müdürü Ali Kaçan, proje hakkında bilgiler vererek “ İlçe tarım ve orman  müdürlüğü olarak gerek bitkisel üretimde, gerek su ürünlerinde, gerek hayvansal üretimde ve gıda alanında her türlü üreticilerimizin ve üretmeye meyilli olan kişilerin hep yanındayız ve yallarında olmaya da devam edeceğiz. Meyvede  İsocod-C isimli Biyolojik Mücadelede kullanılan ürün, elma iç kurdu Feromon’u içeren kablo benzeri çubuk materyallerdir. Ağaç dallarına asılmak suretiyle kullanılır. Uygulaması 50 adet şeklinde olmaktadır. Elma iç kurdunun kendi biyolojik cinsel çekici Feromun’u içerdiğinden Biyolojik Mücadele metodu olarak tanımlanmıştır. Kimyasal ilaç değildir” dedi.
Türkiye’de Söz Sahibiyiz
Programa katılan İl Tarım Müdürü   Erdem Karadağ ise , Çanakkale genelinde başlatılan mücadele ve elma üretimi ile ilgili bilgiler vererek  “İlimiz baktığımız zaman hakikaten ister bitkisel üretim ister hayvansal üretim olsun, isterseniz su ürünleri olsun potansiyeli yüksek olan illerden birisi. Bitkisel üretimde de baktığımızda Türkiye de toprak varlığı bakımından 36. Sırada olmasına rağmen ama tüm miktarına baktığımız da 18. Sırada olduğunu görüyoruz  buda ne demektir  kaliteli ve yüksek verim elde ediyoruz anlamına gelir. Son zamanlarda özellikle meyvede çiftçilerimiz bilinçlendi. Bilimsel teknikleri araştırarak,  alarak kendi bahçelerinde uygulamaya başladılar. İnşallah bu uygulamaları daha göreceğiz. Elma ve Şeftali üretiminde nektarın üretiminde Türkiye’de söz sahibiyiz. Hele Şeftali ile nektarın Türkiye’de birinci sıradayız üretim miktari bakımından ve aynı zamanda kalite olarak ta çok iyi durumdayız. Biz uygulamayı ilk kez 2020 yılında Elma ağacında   başlattık. İnsanlar artık  kimyasallardan arınmış, çevreye duyarı faydalı mikro organizmaları yok etmeyen böyle bir üretim modelini istiyor. Böyle bir üretim modeli gerekli zaten. 2020 yılında başlattığımız biyoteknik mücadeleyle inşallah önümüzdeki süreçte dalga dalya büyüyerek bu uygulamayı arttıracağız”dedi.
Lapseki Meyve Deposu
Lapseki belediye başkanı Eyüp Yılmaz ise yaptığı açıklamada  apsekimiz meyve deposu bir ilçe. Bereketli topraklara sahibiz. Patentli Lapseki Şeftalimiz ile Şeftali üretiminde Türkiye de 1. sırada yer alıyoruz. Elma üretiminde de gayet iyi durumdayız.  Ben de aynı zamanda bir üretici olarak Biyotenik usuller kullanılarak yapılan zirai faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biyolojik mücadele metodu kimyasal ilaç değildir. Aynı zamanda biyoteknik mücadele hem sağlık açısından çok önemli, hemde maliyet açısından avantaj sağlıyor. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizlerde üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum.
 Programın ardında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçiler için hazırlanan  İsomate-C feromon yayıcı ürünler elma ağaçlarına yerleştirildi.
 
Burcu Erdal