Sektörel değerlendirme ve Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgiler veren Bakan Kirişçi, Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Ayçiçeğim Balçiçeğim’ projesi kapsamında Biga İlçesinde düzenlenen tohum dağıtma programına da katılarak, üreticiler tohumlarını verdi.Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geldiği Çanakkale'de düzenlenen toplantı ile Tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Çanakkale Ticaret Bosrsası, Ziraat Odaları ve Tamla ilgili STK ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Krişçi, Tarım ve Orman Bakanlığının Çanakkale için yapacağı proje ve çalışmalar hakkında sektör temsilcilerine bilgiler verdi.  Programdaki konuşmasına Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili bilgiler vererek başlayan Bakan Vahit Kirişçi  "İnşallah Eylül 2023'ten itibaren bu dönemi resmen başlatmış olacağız. Şu anda ikinci mevzuat çalışmalarımız devam ediyor. Biz nerede, ne kadar, ne şekilde üretilmesi gerektiğine kamu olarak karar vermiş olacağız. Üreticilerimize alternatifler sunacağız ve onları yönlendireceğiz. Çünkü 1 yıl para kazanan ertesi yıl o aynı üründen zarar eden bir üretici olsun istemiyoruz. Bu risklerden üreticimizi kurtarmak istiyoruz. Planlı tarımın gereği olarak arz fazlası bir ürün yaşanmayacak. Bunu da sağlayacak olan, ikinci ayağı sözleşmeli üretim. Tarafların hukukunu gözeten, cayma hakkıyla ilgili haklarını da yine aynı şekilde koruyan ama caymanın da bedelini açık açık belirten bir düzenleme. Burada alım garantisi var. Burada fiyat garantisi var. Burada kesinlikle ve kesinlikle arz fazlası veya arz açığı gibi bir uygulamaya da muhatap kimse olmayacak” dedi.
Arazisini Boş Bırakanın Arazisi Kiralanacak
Üretimi üst seviyeye çıkartmak ve arazileri boş bırakmamak amacı ile iki yıl ekim yapamayan çiftçinin arazisi kiralanacak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi  Kiralama ile ilgili yaptığı açıklamada “Mülk sahibi, mülk sahibi olmaya devam edecek, 2 yıldan fazla tarlasını, arazisini boş bırakanlara biz şunu diyeceğiz 'Bak 2 yıl boş bıraktın ama bundan sonra boş bırakmaya devam ederseniz biz bu araziyle ilgili bilgileri alacağız. Burayı kiralamak isteyenlere kiraya vereceğiz. Kiradan elde edeceğimiz gelirleri de sizin hesabınıza aktaracağız' Böylelikle Türkiye'de bir karış toprak boş kalmamış olacak. Orman emvalinin satışından elde edilen gelirden yüzde 10 orman köylüsüne destek sağlayacağız. İkinci olarak orman köylüsü yakacak için veya bina yapımı için kereste ihtiyacı var, oduna ihtiyacı var. Burada maliyet üzerinden yüzde 70 iskonto yapacağız. Kooperatifler marifetiyle kesilen orman ürünleriyle ilgili yüzde 25'ini yüzde 20 daha düşük fiyattan alma imkanı vardı. Şimdi biz bu yüzde 20'nin yüzde 10'unu orman köylüsüne aktarmayı sağlayacağız. Orman köylüsü bu yüzde 10'luk aradaki fiyat farkını alacak" dedi.
Program kapsamında TKDK Projelerinden hibe almaya hak kazanan proje sahiplerine hibe çekleri takdim edildi. Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Üyesi Natık Civir, S.S.Saçaklı Köyü Kooperatifi adına Kooperatif Başkanı olarak TKDK hibe çeki almaya layık görüldü.
Çiftçilere Tohumları Verildi
Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Ayçiçeğim Balçiçeğim’ projesi kapsamında Biga İlçesi Zahireciler Depo alanında üreticilere tohum teslim törenine de katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, çiftçilere tohum dağıttı. Törene AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve İl Başkanı Naim Makas, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci “Bugün dolu dolu bir gün geçirdik. Geldiğimiz andan itibaren. Çanakkale'mizi ve Çanakkale'mizin ilçelerinde üretilenleri gerek tarımla ilgili gerekse de ormanla ilgili konularda güzel bilgiler aldık. İstişarelerde bulunduk. Daha sonra sektör paydaşlarımızla bir araya geldik. Orada da gerçekten keyif verici, karşılıklı olarak bilgilendirici bir görüşmemizde orada oldu. Güzel bir program oldu. Biz bu tür programları sıklıkla yapıyoruz. 38'incisiydi Çanakkale'de yaptığımız program. Dolayısıyla bu program vesilesiyle burada olmak bizler için çok mutluluk vericiydi. Birazdan icra edeceğimiz tören, bu da bizim açımızdan çok kıymetli. Gazi Meclisimizden geçirmiş olduğumuz yasamızda inşallah bu konu daha da yayılacak, genişleyecek. Çünkü bu TAKE Projesi adını verdiğimiz, tarım arazilerinin kullanımıyla ilgili bu proje hem üreticimize kazandırıyor hem de ülkemize kazandırıyor. Atıl olan alanların değerlendirilmesi hususunda biz bakanlık olarak özellikle de buralarda yaygınlaşmasını istediğimiz ürünlerle ilgili tohum desteğinde bulunuyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin konuşmasının ardından  tohum dağıtım programına geçidi. Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Ayçiçeğim Balçiçeğim’ projesi kapsamında Biga İlçesi Zahireciler Depo alanında üreticilere tohumlar Bakan Vahit Kirişçi tarafından teslim edildi.
 
Cuma Deren