18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108. Yıl dönümü Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenle başladı.

Vatan savunmasında  108 yıl önce Çanakkale’de destan yazan Mehmetçik, Anadolu’yu işgal etmek için Çanakkale Boğazına dayanan  düşman askerlere geçit vermedi. Dönemin en güçlü ordularına karşı büyük bir cesaretle savaşan Mehmetçik 18 Mart 1915 tarihinde düşman donanmasını Çanakkale Boğazında hüsrana uğratmıştı. Tarihe Çanakkale destanı olarak geçen ve Çanakkale Ruhunun oluşması ile Türkiye Cumhuriyeti  Kurulmuştu.  Çanakkale destanının doğduğu, bu topraklarda her yıl şehitleri anmak için gerçekleştirilen törenler bu yıl da gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem dendeni ile bir çok etkinlik gerçekleşmezken, resmi törenler gerçekleştirildi.

Bu kapsamda Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş,  Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  milletvekilleri, bürokratlar, askerler, muharip gaziler, sevil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Çelenklerin koyulması ile başlayan tören Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına, 3972 Sayılı Kanunla, Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Vali İlhami Aktaş ve Belediye Başkan Ülgür Gökhan tarafından Türk bayrağına takıldı.  Madalya’nın bayrağa takılmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşu esnasında  günün anlamına binaen 24  pare top atışı gerçekleştirildi.  Cumhuriyet Meydanındki tören böyleliklesona erdi.
 
BOĞAZ HABER AJANSI (BHA)