Her yıl çeşitli etkinliklerle yurdun dört bir yanında törenlerle kutlanan 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin yıldönümü bu yıl da kutlamalar gerçekleştirildi.  Çanakkale Merkezde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımı ile törenler gerçekleştirilirken İlçelerde de kaymakamlık ve ilgili kurumların destekleri ile hem resmi törenler ham de çeşitli programlar gerçekleştirildi. Tüm ilçelerde olduğu gibi Gelibolu İlçesinde de tören düzenlendi. Törenin ardından, Emperyalist güçlerin dünya sahnesinden silinmesi ve Çanakkale destanının yazıldığı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108.yıldönümü dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda  anma programına gerçekleştirildi.   Üzerinden bir asır geçse de zaferler ve onları gerçekleştiren kahramanlar unutulmadığı programda Çanakkale savaşları öğrenciler tarafından bir kez daha gösterilerle sahnelendi.
Programın gerçekleştirdiği bir başka ilçe ise Bayramiç ve Ayvacık İlçeleri oldu. Burada da düzenlenen resmi törenlerin ardından  gerçekleştirilen programda Çanakkale Ruhu bir kez daha canlandırıldı.  Törenlerin ardından ayrıca 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108.yıldönümü dolayısı ile gerçekleştirilen  yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
İlçelerde gerçekleştirilen programlar kapsamında Lapseki, Eceabat, Gökçeada, Bozcaada, Yenice Biga ve beldelerde de törenler icra edildi.  Bozcaada İlçesinde düzenlenen programda öğrenciler Çanakkale şiirlerini seslendirirken dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. Çanakkale’nin en kalabalık ilçesi olan Biga ilçesinde de  18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108'inci yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.    Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediye Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtı'na sunuldu. Saygı Duruşu'nun ardından okunan İstiklal Marşı ile tören sona erdi.  Ardında Biga Garnizon Şehitliği'nde Kuran-ı Kerim ve dua okundu.
Çan’da Şehitler İçin Mevlit Okutuldu
Çan İlçesinde resmi törenlerin yanı sıra  Şehitler için mevlit okutuldu.  Çan Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen resmi törenlerin ardından  İlçeye bağlı İstiklâl Mahallesi sakinlerinin, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmak adına gelenekselleştirdiği  şehitlerimizi anma ve mevlid-i şerif programı gerçekleştirildi.  . 11 yıldır gönüllülük esasına dayalı, dayanışma ruhu ile emek veren ve katkı sunan vatandaşlar mevlit programının ardından vatandaşlara ğilav ikram etti.
 
Burcu Erdal