Meyve ağaçlarının ilkbaharda çiçek açıp meyve tutabilmeleri için belli bir soğuklanma yani dinlenme süresine ihtiyaçları vardır. Bu olaya soğuklama veya soğuklanma denirken, üreticiler  mevsim normallerinin üzerinde seyredilen sıcaklardan dolayı  meyvelerin yeterince dinlenmediğinden endişe duyuyordu. Ancak  cemrenin yere düşmesi ile can gelen ağaçlarda görülen  belirtiler üreticilerin yüzünü güldürdü.
 
 
Kış aylarında meyve vermeyen ve çiftçiler arasında soğuklama denilen  dinlenme dönemini yaşıyor. Ancak bu yıl mevsimler üzerinde seyreden sıcaklıklar bir çok meyvenin erken açılmasına neden olurken, soğuk geçmeyen bir kışta çiftçiler,  meyve veriminin az olacağından endişe ediyordu.  Cemrenin toprağa düşmesi ile meyve belirtileri vermeye başlayan ağaçlar, üreticilerin yüzünü güldürdü.   Lapseki ilçesinin merkez ve köylerinde 19 bin dekar şeftali, 4 bin dekar nektarin ve 4 bin dekar kiraz ağacı bulunurken,  Mevsim sıcaklarının normalin üstünde seyretmesine rağmen yetkililer mevsimsel olarak herhangi bir sıkıntının bulunmadığını ifade etti. Dünyaca ünlü ‘Lapseki şeftalisi ve kirazı' üreticilerinin ise herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ve ağaçların soğuklamalarını karşılanmalarından dolayı oldukça memnun.
 
Meyveler İhtiyacını Karşıladı Sorun Yok
 
Meyve bahçelerini gezen Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, "Mevsimsel olarak her hangi bir sıkıntı yok. İlçemizde üreticilerimiz çok şuurlu ve sahada meyve bahçelerinde. Bizde ilçe tarım müdürlüğü olarak ziraat mühendisi arkadaşlarımız sürekli meyve bahçelerini geziyor. Üreticilerimiz meyve ağaçlarını budama faaliyetlerini sürdürmekteler akabinde kış bakımlarını yaptılar şu an uyanmaya yönelik olan çeşitlerde de borda bulamacı ilaç atmaktalar üreticilerimiz. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak arazi faaliyetlerimizde bununla ilgili duyurular yapıyor ve her konuda üreticilerimizin yanındayız. Bizim bölgemiz baktığınızda geçiş iklimi, toprak yapısının farlı olması ve en önemlisi üreticilerimizin neyi ne şekilde yapacağının birlikteliğinin sağlandığı bir coğrafya burası. Bunu sadece biz değil ihracatçı firmalarda söylüyor. Meyve ağaçları soğuklama ihtiyaçlarını karşıladılar. Her hangi bir sıkıntı yok. İnşallah bol verimli bir yıl olacak” dedi.
 
Üreticiler Bu Yıldan Umutlu
 
Meyve üreticisi Cihat Gündüz ise, "Meyve ağaçlarında meyve gözlerine baktığımızda son 3-5 senenin en güzel meyve gözünü görmekteyiz. Şeftali ve kiraz ağaçlarında. Meyve ağaçları soğuklanmasını çok yoğun kar ve ya yağmur olmamasına rağmen Şubat ayında geceler çok soğuk geçti. Bizim tahminlerimize göre de şeftalinin 500-600 saat kirazında 800 saat soğuklanması gerekiyor. 8 derece soğuk havanın altında buna ulaştığını düşünüyoruz. Hatta üreticilerimiz badem ve şeftali ağaçları daha erken açtığı için şeftali ağaçlarına göz taşı dediğimiz borda bulamacı şu an hızlı bir şekilde atıyorlar son birkaç gündür. Bu yıl oldukça güzel olacak inşallah” diye konuştu.
 
Cuma Deren