Tarihin ilk savaş hilesi olarak bilinen Tahta At, Depremler ve yangınlar sonucu 9 kez yıkılan, her defasında yeniden ayağa kalkan Truva’ ya, Helen uğruna açılan savaşı kaybettirmişti. 

Tahta AtI, bilindik görünümüne kazandırmak için usta eller devreye girdi. At etrafına iskele kuruldu. Rüzgarın ve güneşin yaraları bir bir sarılmaya başladı.

TRUVA ATI’ NI RÜZGAR VE GÜNEŞ ÇARPTI USTA ELLER YARALARI SARIYOR

Çanakkaleli iki ustanın eseri, ilkg ünkü görümününe kavuymak için Restore ediliyor.
Dünyaca ünlü ören yeri Truva’ nın, meşhur Tahta at’I, Mehmetçik Rum Zulmüne dur demek için Kıbrıs barış harekatı yapar iken, 1974 yilinda Çanakkale li iki usta tarafından inşaa edilmişti.

Ören yeri azılarında bulunan figürlerden etkilenerek şekillenen ahşap taşıyıcılar üzerine, yine  ahşap giydirme metodu ile bu günkü görünümünü kazanan Truva atı, o günden bu güne, belki de miyonlarca insanın ziyareti sırasında, önünde poz verdikleri en önemli obje olmuştu.
Yılın önemli bir bölümü, rüzgarlı geçen Çanakkale’ de, yaz aylarının kavurucu sıcağı da eklenince, tahta at doğanın olumsuzluklarından nasibini alıyordu.
Gerek rüzgar yükü gerek hava şartlarının en şiddetli olan zamanlarında olumsuz etkilenen Tahta at, önemli ölçüde zarar gördü.
Aynın sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıllarda restore çalışmaları yapılan Tahta at, yine usta ellere emanet edildi.
Çünkü, her tadilat, her restore çalışması sonrasında, doğa yine Tahta atı sarstı. Bunun deneni olarak, ana taşıyıcıların güç kaybetmesi teshpit edildi.
At için yeniden harekete geçildi. Alınan bilgiye göre>;  ana taşıyıcıların bu geçen zamanda dış etkenlerden olumsuz etkilendiği tespit edildi
Edinilen bilgilere göre; Tahta at içine ziyaretçi alınması engellenmişti, tadilat için start verildi.
Gerek Kültür ve Turizm bakanlığı, gerekse Troya Müze yönetimi, Ören yeri ziyareti ardından, yerli yabancı turistlerin ikinci uğrak noktası Tahta Atın, güvenli şekle getirilmesi için harekete geçti.
Bir süredir, ziyarete kapalı tutulan tahta at, tekrar ziyarete açılması için alınan onarım tadiat ve restore kararı gereği, ihaleye çıktı.
2022 yılının aralık ayında Ören yerindeki Truva atının onarım ve tadilatı için bir firma yetkilendirildi.
Kontrollük ve Müze yönetimi gözetiminde yapılan incelemede çürüyen ve özelliğini yitiren parçaların değiştirilmesi ve ilk yapıldığı yıllardaki sağlamlığının tekrar kazandırılması için çalışmalara başlandı.
Çalışmaları üstlenen firma Tahta atın 2023 Mayıs ayı sonuna kadar hizmete açılması içzin, ören yerinde hummalı bir çalışmaya gerişti,
Tadilat, onarım ve restore için bir paln hazırlandı. Plan doğrultusunda çürüyen ve özelliğini yitiren parçalar gibi taşıyıcılar da değişime uğradı.
Çanakkale için çok önemli bir simge sayılan Tahta At, ilk günkü sağlamlığı ile ziyarete açılacağı günü beklemeye başladı.
Erdem Sürek