10 vili etkileyen deprem bölgesindeki vatandaşların barınması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitelerin uzakta eğitime geçmesine yurtların depremzedelere açılmasına  karar vermişti. Bu karar  pek çok kesim tarafından tepki ile karşılandı. Karara tepki gösterenlerden biri de Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi oldu. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Basın açıklamasında açıklama yapan Dernek Başkanı Yüksel Özdemir, pandemi dönemini hatırlatarak “Uzaktan eğitimin çözüm olmadığı, eğitimin kalitesini düşürdüğü pandemi sürecinde görüldü. Okullar, sadece bir öğrenme yeri değil, sosyal ve duygusal gereksinimleri karşılama mekanlarıdır” dedi.
9 saatlik ara ile Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ili etkilemişti. Ölü sayısının 35 bini geçtiği  depremde ülkemiz adeta asrın felaketini yaşamıştı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken bir yandan da depremzedelerin  yaraları sarılıyor.  Geçtiğimiz hafta bölgeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çadır kentleri ziyaret etmişti. Ancak Çadırda yaşamak istemeyen vatandaşlar için çevre illerdeki Kredi ve Yurtlar Kurumlarının depremzedelere açılma kararı alındı ve üniversitelerin yaz dönemine kadar kapatılmasına ve uzaktan eğitime geçmesine karar verilmişti. Cumhurbaşkanı tarafından alınan bu karar, günlerdir kamuoyunun gündeminde  eleştirilen Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine bir tepki de Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesinden geldi.
 Gençlik ve Spor Bakanlığına ait yurtların kullanılması amacıyla üniversite eğitimine uzaktan devam edilmesi kararı dolayısı ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi başkanı Yüksel Özdemir Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması gerçekleştirerek tepki gösterdi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi başkanı Yüksel Özdemir ;‘’Acılı yurdumuz, bilimsel bulgular dikkate alınmadığı için, kurumlara liyakatsiz atamalar yapıldığından ve önemsenmeyen planlama çabaları yüzünden felakete dönüşen büyük bir deprem yaşadı. Yaşamını yitiren tüm canlarımız için çok üzgün ve kızgınız. Hepimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza, depremzedelerimize ve bütün memleketimize  geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, halkımızın acısını yüreğimizde duyumsuyoruz. Tüm Türkiye el ele, yürek yüreğe, dayanışmamızla bu zor günlerin üstesinden geleceğiz. Gücümüz, birliğimizdedir, imece ruhumuzdadır. Biz imece ve dayanışma diyoruz ancak siyasi iktidar, hemen ilan ettiği OHAL yetkilerine dayanarak, hiçbir bilim insanına, gence ya da aydına danışmadan bir kararname ile Üniversitelerde uzaktan eğitim kararı vermiş ve ardından Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarından öğrencilerin tahliye işlemlerine başlanmıştır. Deprem felaketinin sonuçlarına yönelik çözüm aranırken, ilk gözden çıkarılacak kurumların eğitim kurumları ve üniversiteler olması, çok şey anlatıyor. Her felakette ilk olarak eğitimi feda etmekten vazgeçin’’ dedi.
Eğitim de Yapılsın Yaralar da Sarıldın
 Anayasadaki eğitim hakkından bahseden Yüksel  Özdemir ‘’Anayasamızın 42. Maddesi; "Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez" diye devam eder.  Eğitim, temel bir anayasal haktır. Temel hak ve özgürlükler sınırlandırılması 13. Maddeye göre mümkündür ancak bu sınırlamalar, hakkın özüne, anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz. Yine Anayasa'nın 15. Maddesi Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulma kriterlerini belirlemiş ve  ölçülülük ilkesine vurgu yapmıştır. Eğitime yönelik getirilen bu sınırlamalar, hakkın özünü, ölçülülük ilkesini ve demokratik toplum düzeninin gerekleri kriterlerini ihlal etmektedir. Depremin yaralarını sarmak ve eğitimi de gerektiği şekilde devam ettirmek mümkündür ve her ikisinden de vazgeçemeyiz” dedi.
Uzaktan Eğitimin Çözüm Olmadığını Pandemide Gördük
 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi başkanı Yüksel Özdemir , 2020 yılının başında yaşanan salgın ve peş peşe gelen 2 yıllık uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunları da hatırlatarak uzaktan eğitimin çözüm olmadığını belirtti. Özdemir “Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim ve barınma haklarını ellerinden alan sorunlu bir karar ile karşı karşıyayız. Bir sorunu çözmek için başka bir alanda sorun yaratmak bu olsa gerek. Diğer olasılıklar denenmeden üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmek ve öğrencileri yerinden yurdundan etmekle, sadece yeni mağdurlar yaratılmış olacaktır. Uzaktan eğitimin çözüm olmadığı, eğitimin kalitesini düşürdüğü pandemi sürecinde görüldü. Okullar, sadece bir öğrenme yeri değil, sosyal ve duygusal gereksinimleri karşılama mekanlarıdır. Öğrencilerin özellikle bu acılı süreçte okullarına, arkadaşa, öğretmene, danışmana, sosyalleşmeye, etkileşim ve paylaşıma gereksinimi vardır. Pandemi sürecinde öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun internet ve bilgisayara, dolayısıyla uzaktan eğitime erişme olanağının olmadığı fark edilmiştir. Pandemi sürecindeki uzaktan eğitimi de sayarsak, bu sene mezun olacak gençlerimiz sadece 1,5 yıl üniversitelerine gitmiş olacak” dedi.
Büyük  Darbe Vuraca
Uzaktan eğitimin bilimden her geçen gün uzaklaşan üniversitelere büyük darbe vuracağını dile getiren Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi başkanı Yüksel Özdemir “Zaten çeşitli sorunlarla boğuşan, bilimsel niteliği düşen üniversitelerimize büyük bir darbe daha vurulacak. Bu, aynı zamanda bir kuşağı kaybetmek demektir. Yapmayın! Yurtlarından faydalanmak için üniversiteleri uzaktan eğitime zorlamak, depremzedeleri yerleştirmek için her yol denenmiş ve başkaca bir yol kalmamış olsaydı anlaşılabilirdi” dedi.
Bu Aranın Eğitime Etkisi Ağır Olacak
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi başkanı Yüksel Özdemir “ Elbette ki insanların aç ve açıkta kalmaması önceliklidir. Ancak yaşadığımız ve gördüğümüz tabloda depremzede vatandaşlarımızı yurtlardan daha iyi ağırlayacak nice otel zincirleri, kamu kurumları ve misafirhaneleri, boş TOKİ evleri, yazlık tatil siteleri ve konutlar, kamu kampları boşken, KYK yurtlarını ve üniversiteleri boşaltmak. Zaten çok aksamış olan eğitime ara vermek... Bu karar, eğitim sistemimize, gençlerimize ve ülkemizin geleceğine maliyeti ağır olan bir karardır. Güvenli bölgelerde okullar, üniversiteler ve kamu yurtları öğrencilere açık tutulmalıdır. Eğitim öğretim çok önemlidir ve uzaktan eğitimle olmaz. Pandemi döneminde hatta savaş ortamında bile eğitime ara verilmediğinin güncel örnekleri mevcuttur. Büyük gücümüz olan gençlerimizin eğitimi ve ruh sağlığı gözetilmelidir. Depremzede çocuklarımızın, gençlerimizin eğitimi ve ruhsal durumları da üniversitelerin açık olmasını gerektirmektedir, Depremden etkilenen bölgelerde üniversiteler kendi çözümlerini üretebilir. Kademeli öğretime geçiş, geçici kampüs ve başka bölgelere yatay geçiş, zarar görmeyen illerdeki üniversitelerin, depremde zarar gören üniversite öğrencilerini gittikleri kentlerde konuk öğrenci olarak kabul edip eğitmesi gibi uygulamalar mümkündür. Öte yandan öğrencilerimize başka bir barınma olanağı sağlamadan, evlerine dönüş olanağı yaratmadan apar topar yurtlarından çıkartmak, afet yönetimi değildir, yeni mağduriyetler yaratmak demektir. Çalışarak okuyan, barınma sorunlarına zar zor koşullarda kavuşan, zor şartlarda ev tutup kira ödeyen gençlerimizi yerlerinden yurtlarından bir de eğitimlerinden etmek, 2023 yılı Türkiye'sinin çözümü olamaz, Unutulmamalıdır ki, Depremlerin yıkımı, ancak bilimle, eğitimle engellenir” dedi.  
Burcu Erdal