Türk tarihine ismi altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları kahramanı, Mehmetçiğin isim babası Bigalı Mehmet Çavuş, ölümünün 59.  Yılında mezarı başında dualarla anıldı.
 
Bigalı Mehmet Çavuş, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde çavuş rütbesiyle Osmanlı ordusunda görev yapan ve  4 Mart 1915 tarihinde İngiliz birliklerinin çıkarma yaptığı Seddülbahir Kalesi önünde gösterdiği kahramanlıkla literatüre giren, savaş esnasında tüfeği tutukluk yapınca, düşmana taş atarak savaşı sürdüren Mehmet Çavuş, bir istihkam küreğiyle askerlerini hücuma kaldırmış, 20 ölü, 25 yaralı zayiat veren İngiliz güçleri çekilmek zorunda kalmıştı. Mehmetçiğin isim babası da olan Bigalı Mehöet Çavuş, Biga ilçesinde bulunan mezarı başında ölümünün 59.  Yılında dualarla anıldı.
Tören kapsamında Bahçeli Köyü Camisinde Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı. Ardından Mehmet Çavuş'un kabri başına giderek dua edildi. Kabri başında gerçekleştirilen anma törenine CHP Milletvekili Özgür Ceylan,  Belediye Başkanı  Bülent Erdoğan, Bigalı Mehmet Çavuş Dernek Başkanı Necdet Özer, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından katılımcılar Mehmet Çavuşun mezarına karanfil bırakarak dua ettiler.
Törenin ardından bir açıklama yapan Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer   “Bigalı Mehmet Çavuş bilindiği üzere Çanakkale savaşlarının ilk kahramanı. Bu kahramanlık vesilesi ile Osmanlı basını Alman basını kendisinin kahramanlığından çok bahsetmesi hasebiyle Mehmet Çavuş o dönemde çok ön plana çıkmış bir kahraman. Mustafa Kemal Paşa tarafından ödüllendirilmesi talep edilip dönemin padişahı tarafından Gümüş imtiyaz madalyası ile ödüllendirilmiş bir kahramanımız” dedi.
Araştırdıkça Mehmet Çavuşu Daha Çok Tanıdık
Dermeğin Mehmet Çavuşun İsminin yaşatılması adına yaptığı çalışmalara da değinen  Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer “Kahramanımız çok mütevazi olduğu için zaman içerisinde neredeyse ismi kaybolmaya yüz tutmuş. Biz derneğimizi kurduktan sonra Mehmet Çavuş'u araştırdıkça ortaya çıktı ki Türk askerine Mehmetçik denilmesine vesile olan Mehmetçiğin isim babası olmuş bir kahramanımız.  Yani Türk askerinin isim babası Bigalı Mehmet çavuştur. Bu da bizim Biga’mız için ulusumuz için bir kıvanç kaynağıdır. Biz önce 4 Mart kahramanlık tarihi olan 4 Mart tarihinde Mehmet Çavuş'u anıyorduk programlarla. Daha sonra ölüm tarihi olan 3 Şubat'ta da mevlid-i Şerif ile dualarla anıyoruz. Gelen bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum. Mehmet Çavuş'un garibanlık içerisinde geçmiş hayatı. Kendisine teklif edilen bütün yardımları reddetmiş ve ‘Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım’ demiş ama çok ihtiyaç sahibiymiş. Büyüklerimizden biz yaşadığı hayatı öğrendik. İçler acısı bir durumda olmasına rağmen kimseden yardım istememiş aksine elinden geldiğince köylüsüne yardım etmiş.  Bir kahraman kolay oluşmuyor. Ömrü 3 Şubat 1964 tarihinde Ramazan ayının tam ortasında son bulmuş. Evinde ölü olarak bulunmuş daha sonra köy mezarlığına defnedilmiş. Eşi Fatma teyzemizde alzheimer hastası olduğu için Mehmet Çavuş bakıyormuş ona bütün ihtiyaçlarını o gideriyormuş.  Fatma teyzemizde kendisinden 14 gün sonra bayramın 1 günü vefat etmiş. Mehmet Çavuş'un yanına Bahçeli mezarlığına defnedilmiş. Daha sonra biz burada anıt mezarı oluşturduk, savaş galerisi oluşturduk. Mehmet Çavuş'u anmaya anlatmaya çalıştık. Hamdolsun şu an ulusça tanınan bir kahramanımız.” İfadelerine yer verdi.
 Bigalı Mehmet Çavuş
Rumi 1294, Miladi 1878 yılında Bulgaristan'ın Filibe Kasabasında dünyaya gelmiştir. 1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu'ya göç ederek Bahçeli Köyüne yerleşir. Balkan Savaşlarına ve Birinci Dünya Savaşına 16 Yıl askerlik yapar. 4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makineli tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşmana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş'un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleri de süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder.
Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım" diyerek reddeder. 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder. Köyünün mezarlığına eşinin yanına defnedilir.
Burcu Erdal