BENZERLERİNE, LİTERATÜRDE RASTLAMAK ZOR
GÜLTEKİN, TAŞ' LARI İLE BİR İLK OLDU
Ameliyatı gerçekleştiren ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan,  Taşların kendilerini boyutları itibariyle çok şaşırttığını anlattı.
Prof. Dr. Alan, "Bugüne kadar burada çıkarttığımız en büyük taşlar bunlardı. Tarttığımızda 550 gram geldiğini gördük. Hastamızdan yarım kilogramdan fazla taş çıkarttık diyebiliriz. Çaplara baktığımızda ise 9 santim ebatındaydı. Dünya literatürüne baktığımızda bu boyutlarda taşlara pek rastlanmıyor. Buda ülkemiz adına ender görülen bir durum." dedi.
Halk dilinde;"Taşlarımı kırdırdım" diye  ifade edilen, Taş Kırma yöntemi ile düşürülmesi imkansız taşlarından, geçirdiği ameliyat sonucunda kurtulan 30 yaşındaki Hayrettin Gültekin, çektiği tarifi imkansız ağrılarının  son bulduğunu anlattı. Kendini yeniden doğmuş gibi hisseden söyleyen Gültekin; "Taşlarımı görenler, espri yapıyor. 'taş ocağı mı kurdun?' diye soruyor"   diyerek, mesanesinden çıkan 550 gram ağırlığındaki 20 taş' tan kurtulmuş olmakktan dolayı yaşadığı sevince vurgu yaptı.
----------------------------------------- 
TIP LİTERATÜRÜ' NDE ÖRNEĞİ AZ
TAŞ'LARI GÖREN SORDU;
"TAŞ OCAĞI MI KURDUN?"
-----------------------------------------
ÇOMÜ' de Doktorlar  Mesaneden çıkan o taşları konuşuyor. Mesane'den çıkan 550 gram ağırlığında, Çapları 9 santimlik  20 taş,Tıp  Literatürüne geçecek türden. 
İdrar yaparken yanma ve karın ağrısı şikayetiyle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi Üroloji Servisine başvuran 30 yaşınadki Hastanın mesanesinden çıkan taş' ları göre herkres şaşkına döndü.
Hayrettin Gültekin'in (30) mesanesinden toplam ağırlığı 550 gramı bulan, 9 santim çapında 20 taş, başarılı bir ameliyat ile  çıkarıldı.
Çanakkale’de yaşayan Hayrettin Gültekin' in, bir ay önce idrar yaparken yanma ve karın ağrısı şikayetiyle başvurduğu  ÇOMÜ Hastanesi Üroloji Servisi, tarifi imkansız ağrıları, greçekleştirilen cerrahi operasyon ile  sonlandırdı
Hayrettin Gültekin’in genel muayenesinde ve tetkiklerinde, mesanede 20 taş tespit edildi.
Geçen 18 Kasım Cuma günü ameliyata alınan  Gültekin’in mesanesinden, Minimal invaziv cerrahi tekniğiyle 2 santim bir kesi açılarak, rahatsızlığı sebebi 20 taş çekip alındı.
Operasyonu greçekleştiren ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Tıp Literatüründe, örneğine az rastlanır taşlara vurgu yaptı.
 Hayrettin Gültekin'in 1 ay önce üroloji servisine idrar yaparken yanma ve karın ağrısı şikayetiyle başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Alan, hastanın genel muayenesinde ve tetkiklerde mesanede 20’ye yakın çeşitli boyutlarda değişen taşlar saptadıklarını belirttti.
Prof. Dr. Cabir Alan, "Hayrettin beyi ameliyata aldık. Kendisi daha öncede bir bağırsak ameliyatı geçirdiği için karın bölgesi yapışıktı. Bizlerde 2 santimlik bir kesiden 20 taşı çıkardık. Hastamız ameliyatının üçüncü günündü. Bugün de kendisini taburcu ediyoruz" diye konuştu.
Mesaneden çıkarılan Taşların, kendilerini boyutları itibariyle çok şaşırttığını da sözlerine ekleyen  Prof. Dr. Alan:
 "Bugüne kadar burada çıkarttığımız en büyük taşlar bunlardı. Tarttığımızda 550 gram geldiğini gördük.
Hastamızdan yarım kilogramdan fazla taş çıkarttık diyebiliriz. Çaplara baktığımızda ise 9 santim ebatındaydı. Dünya literatürüne baktığımızda bu boyutlarda taşlara pek rastlanmıyor.
Bu da ülkemiz adına ender görülen bir durumdur. Hayrettin bey sağlığına kavuştu. Normal bireyler gibi idrarını rahat bir şekilde yapabilecek." ifadelerini kullandı.
Ameliyat sonrası tekrar sağlığına kavuşan, kendini yeniden doğmuş gibi hissetitğini, çünkü tarifi imkansız ağrılardan kurdulduğunu anlatan Hayrettin Gültekin;
 “ Operasyon başarıyla tamamlandığı ve sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum.  Hastaneye geldiğimde büyük sıkıntılarım vardı. Cabir hocam sağ olsun beni ameliyat etti.
Sağlığıma kavuştum, çok mutluyum. Taşları görünce çok şaşırdım, şok oldum. Böyle bir manzara ile karşılaşmayı beklemiyordum” dedi.
Taşlarını göre ziyaretçilerinin, "taş ocağı mı kurdun? şeklindeki esprili soruları ile karşı karşıya kaldığını  sözlerine ekledi.
Haber: Cuma Deren
Fotoğraflar: Boğaz Haber Ajansı