Geçtiğimiz yıl yaşanan yağ krizinin yeniden yaşanmaması ve üretimin arttırılması amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi' projesi kapsamında çiftçilere ekilmesi için %50 tohum desteği vermişti. Bu kapsamda Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 527 Çiftçiye Ayçiçek tohumu dağıtmıştı. Dağıtılan bu tohumlar çiftçiler tarafından  Merkez, Bayramiç, Biga,  Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde ekimleri gerçekleştirildi. Yazın ortalarında mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar  Çayır Tırtılının erken yuvadan çıkmasına neden olmuştu. Bir anda tehlikeli boyutta artan tırtıllar, Trakya bölgesi başta olmak üzere Ayçiçek tarlalarına ciddi zararlar verdi. Bilim insanlarının devreye girmesi ile hızlıca müdahalede bulunan çiftçiler adeta felaketin önüne geçmişti.
Çanakkale’de de görülse de erken müdahale ile yok edilen Çayır Tırtılı, tarlalardan silinmişti. Zorlu bir sezonun ardından geçtiğimiz hafta  Lapseki’de gerçekleşen hasat, hafta başında Biga İlçesinde de düzenlenen tarla günü ile ilçede hasatlar başladı. Kocagür köyümüzde 2. ürün ayçiçeği hasadı tarla günü etkinliğine İlçe Kaymakamı Erdinç Dolu, Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Fevzi Atmaca, İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Kocagür Köy Muhtarı Mehmet Tunaz, Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay üreticiler ve vatandaşlar katıldı. 
Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptığı açılış konuşmasında hem sezonu değerlendirdi hem de Ayçiçek hasadının tarımdaki önemine değindi. Orman Müdürü Erdem Karadağ’ın konuşmasının ardından İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın tarafından dua yapıldı. Duaların ardından Biga’da hasat başladı.
Şerife Erdem