Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivalinin açılışı ‘Troyalılar Geliyor’ temalı kortej yürüyüş ile başladı.
 
Marşlar eşliğinde Türk bayraklarıyla ‘Troyalılar Geliyor’ temalı yürüyüş programına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kamu kurum ve kuruş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
 
Valilik önündeki Troya Atı'nın bulunduğu alana kadar devam eden yürüyüşün ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının gösterisi izlendi. Gösteri sonrası konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlediğimiz Troya Kültür Yolu Festivali başta Çanakkale'mize ve Türkiye'mize hayırlı olsun. Bugün burada festivalimizi başlatıyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.
 
25 Eylül'de sona erecek Troya Kültür Yolu Festivali açılış programı sonrasında Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki Hangar’da düzenlenen "Bir Hikayem Var" sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Tabyalarda kurulan seramik standında ustaların yaptığı toprak ürünlerini inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çocuklar için hazırlanan arkeolojik kazı alanlarında hatıra fotoğrafı çektirdi. Ersoy ve beraberindeki heyet daha sonra Kale Grubu'nun 65. yıl sergisi "Toprakla Şekillenen Bir Ömür" sergisine geçti. Burada Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi Zeynep Bodur Okyay tarafından karşılanan protokol üyeleri, sergi hakkında bilgi aldı.