Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivalleri kapsamında sahne alan Anadolu Ateşi, muhteşem bir gece yaşattı. 25 bin kişinin izlediği gösteride İzmirli Ozan Homeros’un İlyada Destanında geçen  5 bin yıllık Troyayı bu kez de Anadolu Ateşinden izledik.

Tanrıları bile kıskandıran güzelliği ile Troyayı savaşa sürükleyen Helen ve Paris’in troyayı sürüklediği savaşı, tanrıları ve  yan karakterleri anlatan  İzmirli Ozan Homeros’un  İlyada ve Odessa destanlarından yola çıkarak Troya, pek çok film, belgesel ve kitaplara konu olmuştur. Gizemli bir çok yanı ile de halen araştırılan olayları dansları ile anlatan bir başka topluluk ise Anadolu Ateşi oldu. Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan’ın oluşturduğu Anadolu Ateşi, 2018 Troya Yılında Çanakkale için özel bir gösterim hazırlamıştı. Yüzyılın dans projesi olan  ‘Troya’ ilk kez  2018 Troya yılı kapsamında sergilenmişti. Anadolu’nun kadim medeniyeti Troya’nın  öyküsünü anlatan dansların yer aldığı  gösteri Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında önceki akşam Hamidiye Tabyalarında Çanakkalelilerle buluştu.

 Dansçılar sahnedeki enerjileri ile görsel şölen yaratırken, tarih adeta sahnede yeniden canlandı. Çağının en gelişmiş medeniyetlerinden biri olan Troya’nın kaderine giden yolculuğun anlatıldığı sahnede, Paris ve Helen’in aşkı da yeniden canlandı. Troya Savaşının canlandırıldığı sahneler izleyiciler tarafından ilgi ile izlenirken Akhilleus’un Hector’u öldürme sahnesinde de duygulu anlar yaşandı.  Anadolu Medeniyetlerine doğru yolculuğun yaşandığı, tanrıların Troya’nın kaderini yazdığı Anadolu Ateşinin ‘Troya’ gösterisi büyük alkış aldı.

25 Bin Kişi İzledi
Çanakkale’de kurulmuş bir Anadolu Medeniyeti Troya’nın hikayesinin dansçılar eşliğinde anlatıldığı ‘Troya Gösterimini 25 bin kişi izlendi. Anadolu Hamidiye Tabyasında kurulan sahnede  gerçekleştirilen gösteriyi izlemek için vatandaşlar saatler öncesinde alana geldi. Dansçıların provalarını da izleyen vatandaşlar  asıl gösterinin yapılacağı saati bekledi. Gösteriden saatler öncesinde gelen vatandaşlar alanı doldurdu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’unda katıldığı gösterimde Vatandaşlar Troya’nın yıkılışına bir kez daha şahit oldu.

Cuma Deren