Çanakkale savaşlarını araştırmak isteyenlere her konuda belge ve bilgi sunacak olan merkez, aynı zamanda tarih meraklılarının da tercih edeceği bir yer olacak. Bir çok belgenin de ilk kez yer alacağı dev arşiv Çanakkale destanına ışık tutacak.
Mehmetçiğin destanlaşan mücadelesinin asırlardır anlatıldığı, bir asrı geride bırakmasına rağmen  her yıl  yeni bir hikayenin ortaya çıktığı Çanakkale destanının yazıldığı bu toprakların ruhunu taşıyacak Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi kuruldu. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının 1800’lü yıllarda yapılan ve önce konak devamında sıhhiye binası olarak kullanılan tarihi binanın restore edilmesinin ardından  dün açılışı gerçekleştirildi. Bir çok belgenin ilk kez yer aldığı Çanakkale destanının dev arşivindeki belgelerin de yer aldığı yeni araştırma merkezi törenle açıldı. Düzenlenen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, tarihçiler, araştırmacılar ve vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış öncesinde konuşmalara geçildi.  Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Kurtuluş Savaşı’mızın dönüm noktalarından birini oluşturan Çanakkale, ülkesini 7 düvele karşı savunurken Mehmetçik’in şanlı bir destan yazdığı Çanakkale, tüm dünyanın ‘Çanakkale Geçilmez’ sözleriyle hafızasına kazıdığı Çanakkale, böylesine kahraman bir milletin evladı olmaktan büyük onur duyduğumu dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum.  Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin açılışında sizlerle birarada olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
Çanakkale Savaşları İle İlgili Tüm Bilgiler Yer Alıyor
Bakan Nuri Ersoy Konuşmasının devamında Merkez için yapılan çalışmalara da değinerek “Bizler necip milletimizin varoluş destanının yazıldığı, Çanakkale kara ve deniz savaşların en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, araştırılması ve gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarılması için bir merkez kurulması gerektiğini düşündük.  Hemen harekete geçtik.  Yaptığımız istişareler neticesinde Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız 1800’lü yıllarda yapılan ve önce konak devamında sıhhiye binası olarak kullanılan tarihi binanın bu yönde değerlendirilebileceği görüşünü bildirdi.  Bunun üzerine vakit kaybetmeksizin bu tarihi binanın restorasyonuna başladık. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız restorasyon çalışmalarını titizlikle yürüttü. Binanın restorasyonun tamamlanmasının ardından Çanakkale kara ve deniz savaşları ile ilgili günümüze kadar yayınlanmış yazılı, görsel ve işitsel bilgi, belge ve dokümanlar temin edilerek merkeze nakledildi” dedi.
Çok Az Kişilerde Bulunan Belgeler Bu Merkezde Yer Alacak
Bakan Ersoy “Buranın çok çok kapsamlı bir araştırma merkezi haline gelmesi için her türlü adımı attık. Araştırma Merkezinde ayrıca; Osmanlı Türkçesi, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerindeki 5 binin üzerinde kaynak ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde Çanakkale’ye ilişkin arşiv belgeleri toplandı. Ayrıca bugüne kadar çok az kişinin elinde olan arşivler de bu araştırma merkezine kazandırıldı. Tüm bu hazırlıkların neticesinde; araştırmacıların rahatlıkla çalışabileceği, çalışmalarını sürdürebileceği bir ortam sağlandı. Kütüphane, arşivler ve kitaplar dijital hale getirildi. Yapılan iş çok içimize sindi. Bu çerçevede eserlerin bu önemli merkeze kazandırılmasında büyük emekleri olan Uğural Vanthoft, Haluk Oral ve Şahin Aldoğan’a teşekkürü bir borç biliyoruz. Dünya tarihine, Türklerin kahramanlık mücadelesini bir kez daha altın harflerle yazdıran bu dönemin araştırılması, doğru anlatılması için ne gerekiyorsa yapmaya da hazırız” dedi.
Çanakkale Ruhunu Gelecek Nesillere Aktaracak
Merkezin, hem belgeler hem de arşivi ile Çanakkale Ruhunu gelecek nesillere aktaracağını da belirten Turim ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Bu merkez aynı zamanda Çanakkale Ruhunu gelecek nesillere de taşıyacak. Bu merkeze araştırmacılarımız kadar gençlerimizin de gelmelerini canı gönülden isterim. Bu duygularla Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin hizmete açılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nin vatana ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Milli Mücadele Kahramanlarımızı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Merkezin restorasyonunda ve dekorasyonu başta olmak üzere her alanda emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Plaket takdiminin ardından açılışı gerçekleştirilen tarihi merkezi geçen Bakan Ersoy, eserler hakkında bilgiler aldı.
 
Cuma Deren