Çanakkale Kent Konseyi Yürütme Kurulu, içinde ‘Varmış gibi’ gösterildiği çalışmaya ateş püskürdü.
Akıllara sorular getiren çarpıcı ifadeler ile sesini yükselten Yürütme Kurulu, Çanakkale Kamuoyunu bilgilendirdi.
Yürütme Kurulu imzası taşıyan açıklamada şöyle denildi;
“ Bir açıklamada; ‘Çanakkale Kent Konseyi bünyesinde Kent Hakları İzleme Platformu kurulmuştu’ denilmekte. Açıklamanın devamında Çanakkale Kent Konseyi sürecin paydaşı olarak gösterilmiştir.
Çanakkale Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmaların katılımcılık esas alınarak hangi yöntemlerle ve nasıl gerçekleşeceği yönetmelik ve yönergelerde bellidir.
Çanakkale Kent Konseyi çatısı altında metinde adı geçen bir platform da kurulmamıştır.
Kent Konseyi çatısı altında bir platform değil çalışma gruplarının kurulabileceğini bizimle işbirliği yaptığını belirten dernek ve ekibine hatırlatır, tarafımıza bu yönde çalışma gurubu kuruluşuyla ilgili bir başvuru yapılmadığını kuruluş formu ulaşmadığını belirtiriz.”

--------------------------------------
YOK OLANI, VAR GİBİ GÖSTERENLERE
YÜRÜTME KURULU ÖFKESİ…!
--------------------------------------

Çanakkale kamuoyu, Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan gelen çarpıcı açıklamaya odaklandı. Konsey Yürütme Kurulu, Varmış gibi gösterilen bir çalışmanın içinde olmadığını, kuruldu denilen gurubun da var olmadığını duyurdu.
Yazılı açıklama ile Çanakkale kamuoyunu bilgilendiren Kent Konseyi Yürütme Kurulu, bir sosyal medya paylaşımında adının gemisine sessiz kalmadı. “Yok öyle bir şey” dedi.
Nezaket ziyareti adı altında, Konseye yapılan ziyaretin ardından, adı kullanılarak, içinde varmış gibi gösterildiği, kurulduğu algısı yaratılan gurubun da gerçekte oluşturulmadığını duyuran Yürütme Kurulu, Çanakkalelileri bilgilendirdi.

SEN MİSİN ADIMI KULLANAN…!
Çanakkalelilere, ‘Biz çalışmada, bu oluşumda yokz’’’ ysşdı Şgughkd Jauala: “Bahsedilen çalışmalara davet edilmemiş, kentimizde yapıldığı belirtilen çalışmalarda yer almamış, toplantılara katılmadık.
Bu ekiple ilk görüşme 16 Haziran 2022 günü kent konseyi ofisinde adı geçen dernek ve beraberindekilerin nezaket ziyaretiyle ve fotoğraf çekimiyle olmuştur. Ziyaret sonrası aynı günün akşamı gerçekleştirilen ve içeriğinin AB projesi kapsamındaki çalışmalarını aktarmaktan ibaret olan toplantıya kent konseyi adına bir temsilcimiz dinleyici olarak katılım sağlamıştır.
Geçmişte yaptıklarını belirttikleri çalışmalardan o an haberdar olunmuştur. Sosyal Medyadaki açıklamalarında yapıldığı belirtilen çalışmalarla ilgili herhangi bir iletişim kurulmamasına davet edilmememize rağmen çalışmalarda yer almış gibi Çanakkale Kent Konseyi isminin geçmesini doğru ve etik bulmadığımızı belirtmek isteriz.
Çanakkale Kent Konseyi isminin gerçekleştirilen ziyaret dışında sürecin içindeymiş sürecin paydaşıymış gibi gösterilmesinin nedenini ilgililerin açıklayacağını düşünmekteyiz.
Çanakkale Kent Konseyi, AB tarafından finanse edildiği belirtilen CEİDizler hibe programı kapsamında Güvenli Kentler İçin Daha Çok Eşitlik Daha Çok İzleme projesi ile ilgili herhangi bir işbirliği ve çalışma içerisinde yer almamıştır.

NE ÇALIŞMAMIZ, NE İŞBİRLİĞİMİZ VAR
GERÇEĞİ YANSITMAYAN İFADELER…
Açıklamada yer alan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, beraberindeki heyet, adı geçen Çanakkale Kent Hakları İzleme Platformu ile bir çalışmamız -işbirliğimiz olmamıştır.
Çanakkale Kent Konseyi adının işbirliği ile ilişkilendirilerek ne amaçla kullanıldığının cevabını muhataplarının vermesini istiyoruz” diyerek, çarpıcı bir çağrıya imza attı.

KENT KONSEYİ TANIMI…
Uzun uzun bilgiler sunup, tarih tarih detaylar verilen Yürütme Kurulu açıklamasında, ‘Kent Konseyi Ne Demek?’ borusuna yanıt olacak anlatımda da bulunuldu.

İŞTE O ANLATIM..
“Kent Konseyleri yönetmeliği 03.07.2005 tarih 5393 sayılı Belediye Kanununun 76. Maddesine dayanılarak İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır.  08.10.2006 tarih ve 26313 sayılı resmi gazetede yayımlanan Kent Konseyleri yönetmeliğinde 6 Haziran 2009 tarih ve 27250 sayılı Resmi Gazete ile değişiklik yapılmıştır.
Çanakkale Kent Konseyi çalışma yönergesi Kent Konseyi yönetmeliği esas alınarak 10.05.2007 tarihinde Çanakkale Kent Konseyi genel kurulunda kabul edilerek yürürlüğe girmiş; yönetmelik ve yönergeye uygun bir şekilde yürütme kurulu, meclisleri ve çalışma grupları faaliyetlerini sürdürmektedir. “

O PAYLAŞIMA, BÜYÜK ÖFKE…
Yürütme Kurulu, geçtiğimiz günlerde Kent Konseyi çalışma ofisine bir ziyaret gerçekleştiren Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği ve beraberindeki heyetin, AB tarafından finanse edildiğini belirttiklerin CEİDizler hibe programı kapsamında “Güvenli Kentler İçin Daha Çok Eşitlik Daha Çok İzleme” projesi hakkında bilgilendirme yaptıklarını anımsattı.
Ardından da, “Ziyaretin ardından kendi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşım ve kullandıkları ifadeler sonrası açıklama yapma gereği doğmuştur” diyerek, Kamuoyu bilgilendirmelerinin nedenini detaylıca anlattı.

ÖFKEYE NEDEN, SÜREÇ…
Açıklamada;  “Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği’nin Instagram hesabından gerçekleştirdikleri paylaşım metninde “Ağustos 2021 tarihinde çalışmalarına başlayan Proje kapsamında Kasım 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında Çanakkale ilinin de yer aldığı 124 belediye, kent konseyi, sivil toplum temsilcisine kentsel haklar ve hizmetler alanında cinsiyet eşitliği, hak temelli izleme alanında kapasite güçlendirme eğitimleri verilmişti. 7 ilde gerçekleşen bu eğitimlere Çanakkale ilimizden de yaklaşık 16 kişiden oluşan Kent Konseyi, kamu kurumu, sivil toplum ve belediye temsilcisi katılmıştır. Sonrasında Çanakkale Kent Konseyi bünyesinde Kent Hakları İzleme Platformu kurulmuştu” denilmektedir. Açıklamanın devamında Çanakkale Kent Konseyi sürecin paydaşı olarak gösterilmiştir.
 
Çanakkale Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmaların katılımcılık esas alınarak hangi yöntemlerle ve nasıl gerçekleşeceği yönetmelik ve yönergelerde bellidir. Çanakkale Kent Konseyi çatısı altında metinde adı geçen bir platform da kurulmamıştır. Kent Konseyi çatısı altında bir platform değil çalışma gruplarının kurulabileceğini bizimle işbirliği yaptığını belirten dernek ve ekibine hatırlatır tarafımıza bu yönde çalışma gurubu kuruluşuyla ilgili bir başvuru yapılmadığını kuruluş formu ulaşmadığını belirtiriz.
 
Çanakkale Kent Konseyi üstte ifade edilen çalışmalara davet edilmemiş kentimizde yapıldığı belirtilen çalışmalarda yer almamış, toplantılara katılmamıştır. Bu ekiple ilk görüşme 16 Haziran 2022 günü kent konseyi ofisinde adı geçen dernek ve beraberindekilerin nezaket ziyaretiyle ve fotoğraf çekimiyle olmuştur. Ziyaret sonrası aynı günün akşamı gerçekleştirilen ve içeriğinin AB projesi kapsamındaki çalışmalarını aktarmaktan ibaret olan toplantıya kent konseyi adına bir temsilcimiz dinleyici olarak katılım sağlamıştır. Geçmişte yaptıklarını belirttikleri çalışmalardan o an haberdar olunmuştur. Sosyal Medyadaki açıklamalarında yapıldığı belirtilen çalışmalarla ilgili herhangi bir iletişim kurulmamasına davet edilmememize rağmen çalışmalarda yer almış gibi Çanakkale Kent Konseyi isminin geçmesini doğru ve etik bulmadığımızı belirtmek isteriz. Çanakkale Kent Konseyi isminin gerçekleştirilen ziyaret dışında sürecin içindeymiş sürecin paydaşıymış gibi gösterilmesinin nedenini ilgililerin açıklayacağını düşünmekteyiz.
 
Çanakkale Kent Konseyi, AB tarafından finanse edildiği belirtilen CEİDizler hibe programı kapsamında Güvenli Kentler İçin Daha Çok Eşitlik Daha Çok İzleme projesi ile ilgili herhangi bir işbirliği ve çalışma içerisinde yer almamıştır. Açıklamada yer alan ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, beraberindeki heyet, adı geçen Çanakkale Kent Hakları İzleme Platformu ile bir çalışmamız -işbirliğimiz olmamıştır. Çanakkale Kent Konseyi adının işbirliği ile ilişkilendirilerek ne amaçla kullanıldığının cevabını muhataplarının vermesini rica eder kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.” İfadelerine yer verildi.

Cuma Deren