Limanın kapatılmasına bir tepki de Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri (Liman-İş) Sendikasından geldi.  Çanakkale’ye gelerek yaşanan duruma tepki gösteren Liman-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına İstanbul Şube Başkanı Mustafa Tayfur açıklamalarda bulundu. 100 kişinin işten çıkarıldığını hatırlatan Tayfur, ailelerin bu kararla yıkıldığını söyledi.

Gelibolu-Lapseki hattında seferlerin yapıldığı Çardak Limanı, geçtiğimiz hafta alınan şok bir kararla kapatıldığı duyurulmuştu. 100’den fazla çalışanın işinden olduğu karar ile ilgili günlerdi Kamuoyunda gösterilen tepkilere  Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri (Liman-İş) Sendikasından geldi.    Liman-İş Sendikasının 2020 yılından beri örgütlü olduğu Çardak iskelesinde yaşanan haksız kapatma sürecine tepki gösterdi.  Bir kararla işlerinden olan üyelerinin yanında olmak ve haklarını savunmak amacı ile  Gelibolu İskelesinde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını gerçekleştiren Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri (Liman-İş) Sendikası Merkez Yönetim Kurulu adına İstanbul Şube Başkanı Mustafa Tayfur “Çanakkale'de deniz ulaşımının önemli noktalarından biri olan Çardak iskelesinin kullanım izin süreci ile ilgili gerekli tüm kontroller yapılmış ve kullanım izni ile ilgili başvuruda bulunulmuştur. Çardak İskelesi, Liman Başkanlığı tarafından yapılan kontrol ve denetimlerden başarılı bir şekilde geçmiştir. Bu denetimlerden başarı ile geçilmesine ve güvenlik adına sorun oluşturacak olumsuz bir durum bulunmamasına rağmen, kullanım izni için onay verilmemiş ve ardından Liman Başkanlığı tarafından kullanıma kapatılmıştır. Bölgenin ulaşımında önemli bir rol oynayan Çardak İskelesinin kapatılması bölge halkı içinde olumsuz bir karar olmuştur” dedi.
Bu Karar İşçi ve Aileleri İçin Yıkım Olmuştur
Bölgede yaşayanların iskelenin açılması ile ilgili taleplerinin olduğu bilgisi de sendikamızca bilinmektedir. Çardak İskelesi aynı zamanda bölge halkı için büyük bir istihdam kaynağıdır. Kapatılan iskelede 100’e yakın işçi çalışmaktadır. Bu iskelede çalışan 100 işçi bir kararla işsiz bırakılmıştır. Biliyoruz ki yoksulluğun derinleştiği ve gıda fiyatlarının her geçen gün antiği bugünlerde bu karar işçiler ve aileleri için bir yıkım olmuştur. Bu karar ile çalışanların işsiz bırakılması, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çalışma Bakanımızın ‘Hiçbir çalışanımızın ve emeklimizin hayat pahalılığı altında ezilmesine müsaade etmeyeceğiz’  açıklamasıyla örtüşmemektedir” dedi.
İşçilerin Tüm Haklarını Alabilmek İçin Mücadelemizi Sürdüreceği
Çalışma hayatı tarihinde ilk kez, yıl içinde asgari ücrete gelecek 2’nci zammın konuşulduğu bu günlerde, çalışanların bu kararla işsiz bırakılması hepimizi derinden üzmüştür. Kurban Bayramına sayılı günler kala bu karar sadece 100 işçiyi değil, 100 aileyi işsiz ve umutsuz bırakmıştır. Liman-İş Sendikası olarak 1963’ten bu yana tüm işçilerin hak ettiği ücretleri alabilmesi ve insan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilmesi için mücadelemizi sürdürmekteyiz. ‘Emek en yüce değerdir' sözü hiçbir zaman bir söylemden ibaret olmamalıdır. Bu kararla emek verdikleri işlerinden olan, işsiz bırakılan işçilerin işlerine geri dönebilmeleri için bu karara sessiz kalmayacağımızı ve mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm basına ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” dedi.
Burcu Erdal