Başarılı ÇTSO Başkanlığı yanında, İş Hayatında tutturduğu hedefleri ile, Sektörde takdir toplayan isim Selçuk Semizoğlu, Başarı hikayesini anlattı.
Sahibi olduğu şirketi SEBA’ nın, Dünyaya açıldığını,  ‘Enerji ve Orman ürünleri’ sektöründe önemli bir yere geldiğini söyledi.
“ZOR GÜNLERİ, STRATEJİK KARAR VE YATIRIMLA AŞTIK”
VİTAMİN’ e konuşan, SEBA Bioenerji ve Orman Ürünleri Şirketi' nin başarılı yöneticisi, ÇTSO Başkanı Semizoğlu, Şirketin bugünlere gelene kadar birçok fırtınalı denizlerden geçtiğine vurgu yaptı.
“Krize Rağmen” diyerek söze giren Semizoğlu; “Ekonomik kriz dönemlerinde çok büyük zorluklar çektik ancak bu kriz dönemlerini de tecrübelerimiz ve doğru aldığımız kararlar ile atlattık” dedi.
Semizoğlu, krizlerden dersler çıkartarak üretime devam ettiklerinin amtını önemle çizdi şöyle dedi;
“Şirket yönetim kurulumuzun isabetli öngörüsü sayesinde, doğru zaman ve doğru fiyatlarla duran varlıkların satışı yoluna gidildi ve bu sayede şirketimizin likiditesinin arttırılması sağlandı. Diğer yandan Covid-19 sebebiyle, ülkemiz dahil yurtdışı piyasalarda sebep olduğu resesyonun, aşılar ve diğer tedbirler sonrasında hızla artan talebin karşılanmasında hazır olmak için stratejik yatırımlar yaparak özellikle ihracatımızı katlayarak arttırdık”
----------------------------------
SEBA’DA, BAŞARININ SIRRI;
“ÖNGÖRÜ VE TECRÜBE”
---------------------------------
Enerji ve orman ürünleri sektöründe önemli bir yere sahip olan SEBA Bioenerji ve Orman Ürünleri Şirketi'nin sahibi ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Selçuk Semizoğlu, başarı hikayesini anlattı. Tecrübe ve öngörünün önemine değindi.
VİTAMİN’ e konuşan SEBA Patronu,  şirketin kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkındaki süreci anlattı.
KENDİ ALANINDA, TEK ŞİRKET..
SEBA Orman Ürünleri şirketinin Çanakkale’de kendi alanında faaliyet gösteren tek şirket olduğunun altını çizsen Semizoğlu,  “Şirketimiz ilk olarak 2010 yılında orman ürünleri sektöründe faaliyet göstermeye başladı.
Çanakkale ve ilçelerinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan orman ihalelerine katılarak; bölgemizde ağırlıklı olarak yetişen karaçam, kızılçam vasfındaki ağaçlardan endüstriyel odun (lif, yonga, tomruk) ve yakacak odun üretip, çeşitli sunta, MDF, levha fabrikalarına hammadde tedarik eden şirketimiz şu anda 100-120 kişiye istihdam sağlamakta” bilgisini paylaştı.
TEKNOLOJİYİ YAKIN TAKİP…
SEBA Orman ürünleri şirketinin yenilik ve gelişmeler ile kendi alanındaki teknolojiyi yakından takip ederek büyüdüğünün ve bugünlere geldiğini belirten ÇTSO Başkanı da olan Semizoğlu,
“Şirketimiz kurulduğu günden bu yana yeniliklere ve gelişmeye açık bir politika izleyerek makine parkurunu geliştirmek için yatırımlar yaptı.” şeklinde konuşarak,   püf noktanın da bu olduğuna değindi.
Yatırımlarla verimli çalışmayı sağladıklarını, bu çalışma biçimini kendilerine prensip edindiklerini anlatan Semizoğlu;
“Şirketimiz ormancılık faaliyetleri ve nakliyesi konusunda birçok teknolojik yeniliği ormancılık sektörüne kazandırmıştır. Faaliyetlerimize hem ormanda hem de entegre tesisimizde devam ediyoruz” ifadesini kullandı.
ZOR GÜNMLERİ, STRATEJİK KARAR VE YATIRIMLAR İLE AŞTIK
Sektöründe, Çanakkale’ni ilki olan SEBA’ nın, bugünlere gelene kadar birçok fırtınalı denizlerden geçtiğinin altını çizen Semizoğlu;
“Ekonomik kriz dönemlerinde çok büyük zorluklar çektik ancak bu kriz dönemlerini de tecrübelerimiz ve doğru aldığımız kararlar ile atlattık” dedi ve Başarının sırrına ilişkin önemli ipucunu verdi.
Semizoğlu, krizlerden dersler çıkartarak üretime devam ettiklerini belirtir iken, tecrübe ve öngörünün önemine dikkat çekti şöyle devam etti;
 “Şirket yönetim kurulumuzun isabetli öngörüsü sayesinde, doğru zaman ve doğru fiyatlarla duran varlıkların satışı yoluna gidildi ve bu sayede şirketimizin likiditesinin arttırılması sağlandı. Diğer yandan Covid-19 sebebiyle, ülkemiz dahil yurtdışı piyasalarda sebep olduğu resesyonun, aşılar ve diğer tedbirler sonrasında hızla artan talebin karşılanmasında hazır olmak için stratejik yatırımlar yaparak özellikle ihracatımızı katlayarak arttırdık”
“BİZDE HEP AYNI PAROLA; SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME….”
Şirketin, Pandemi sürecini de barındıran 2021 yılı başta, 2022 yılını değerlendiren Selçuk Semizoğlu;
 “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi sürecinde her sanayici ve işletmeler gibi bizde zorlu bir süreç içine girdik.
Tüm diğer kuruluşlar gibi biz de tabi olduğumuz tedbirlere uyarak üretimimize fazlasıyla özveriyle devam ettik. Geriye dönüp baktığımızda, SEBA Ailesi olarak bu zor günlerde bile yatırımlarımızla sanayimizi güçlendirip, tesisimizin kapasitesini arttırıp, değerli çalışanlarımızla birlikte ilerlemeye devam ediyoruz” diye konuştu.
SEBA Patronu Semizoğlu, şirketin yeni hedefleri konusunda da açıklamalarda bulundu.
Hedeflerinden söz etti; “Yenilenebilir enerji ve enerji hammaddeleri başta olmak üzere, finansal açıdan güçlü bir yapıya sahip, kurumsallaşmış ve müşteri odaklı bir anlayışla; güvenilir, üstün standartlarda ve katma değeri yüksek, kalite ve servisiyle markalaşmış, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücü yüksek ürün ve hizmetler üretmeyi hedefliyoruz. Her daim ve her şartta doğruluk ve dürüstlük ilkelerine bağlı, sahip olduğu kaynakları en iyi şekilde kullanan ve sürdürülebilir büyüme örneği olan bir kuruluş olmak için çalışıyoruz “ dedi.
ÜLKEYE DÖVİZ SAĞLAMAK ÖNEMLİ
Son dönemde gelen fiyat artışlarına ilişkin de  değerlendirmede bulunan,  art arda gelen zamlar ile üretim maliyetlerinin ciddi derecede arttığını savunan SEBA patronu Semizoğlu nhet sözler etti;
“Her sektörde olduğu gibi ormancılık sektöründe de hammadde fiyatları geçtiğimiz seneye göre üç katı derecelere geldi. Dikkat edersiniz ki, salgın ve hastalıkların dışında, orman ürünleri sektöründe oldukça önemli tedarikçi ülkelerden olan Rusya ve Ukrayna arasındaki fikir ayrılıkları ve çatışma, sektörde büyük açık ve etki yaratmaya başladı.  Bu sebeple dış ülkelerden gelen talep artışı, sadece orman ürünleri değil alternatif enerji kaynaklarının da yükselmesine sebebiyet verdi. Global bir enflasyon artışının içindeyiz. Döviz kuruyla verilen deniz yolu navlun fiyatları da geçtiğimiz seneye göre Euro/Dolar bazında neredeyse iki buçuk kat arttı. Bu süreci olumlu geçirmek adına yapılan ihracatlar, ülkemize döviz sağlayarak ekonomiye katkı sağlamakta büyük önem taşıyor”
VASIFSIZ ÜRÜNDEN, BİOENERJİ
SEBA’ nın, üretimi ile ilgili olarak konşan, fabrikalarında Çanakkale ve çevresinden elde edilen her türlü ağacı işlediklerini anlatan, Satış ve Pazarlama sorumlusu Mehmet Sokullu ise, çarpıcı bilgiler paylaştı.
Sokullu; “Şirketimiz, tomruk vasfındaki ağaçlardan kereste, bunun yan ürünleri ile birlikte diğer orman emvalinden odun cipsi ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından tüm dünyada gelişip büyümekte olan ağaç peleti üretiyor. Kereste olarak belirttiğim palet tahtası ambalaj sektörüne, odun cipsi ise sektörde lider sunta-MDF fabrikalarına hammadde olarak tedarik ediliyor. %100 yenilenebilir, yerli ve temiz enerji kaynaklarından olan ağaç peleti üretimimizi, endüstriyel veya evsel kullanımda enerji üretmek amacıyla tedarik ediyoruz. Türkiye’de endüstriyel orman üretimi yaklaşık 35 milyon m3 olmakla birlikte bunun %35’i ormana terk edilmekte. Firmamız vasıfsız doğal orman atığından enerji üretmek amacıyla yatırımlarına 2015 senesinde başladı ve 2017 yılının ortalarında 25.000 m2’lik tesisimizde Biyoenerji üretimine başladık. Orman atığının (dal, budak vb.) fabrikamızda öğütülüp, kurutulup daha sonra yüksek basınç altında preslenmesi ile yüksek kalorili, doğa dostu ve tamamen milli yakıtımız olan ağaç peleti üretiyoruz. Bu üretim esasında, hammadde olarak kullanılan orman emvallerinin ekonomiye kazandırılmasıyla birlikte ormanların gençleştirilmesi ve hatta orman yangınlarına karşı korunmasında da büyük fayda sağlıyor. Palet tahtası üretimimizden elde ettiğimiz talaşı da ağaç peleti üretimimizde değerlendiriyoruz. Ülkemizde ormanların %95’ten fazlası devlete ait ve ormanların gençleştirilmesi, seyreltilmesi, toprağın verimliliğinin korunması ve sürdürülebilir ormancılık faaliyetlerine önem gösterilmekte. Firmamız ormanların çevre standartlarına uygun kullanılmasını, kalıcılığını ve sürdürülebilirliğini takip eden FSC (Forest Stewardship Council) ve sürdürülebilir biokütle üretimini hedefleyen SBP (Sustainable Biomass Program) sertifikalarına sahip” diye konuştu.
 SEBA, AVRUPA VE ORTADOĞU PAZARINDA
Seba Bioenerji Orman Ürünleri olarak ürettikleri ürünleri Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderip, ülkeye döviz girdisi sağladıklarının altını çizen Sokullu;
 “Ürettiğimiz ürünleri ağırlıklı olarak Avrupa ve Orta Doğu’ya ihraç ediyoruz. Avrupa’da İspanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Balkan ülkelerine, Ortadoğu’da ise İsrail’e ihracat yapıyoruz. İhracat bağlantılarımızı ve yurtdışı bayi ağımızı geliştirmek adına çalışmalarımız ve ziyaretlerimiz devam ediyor” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
Cuma Deren