Çanakkale’de üretim en çok yapılan ürünlerden biri olan elmaların kurtlanmasına karşı gerçekleştirilen  önlemlerden biri olan Biyolojik-Biyoteknik Mücadele, Çanakkale’de de Tarım ve Orman Müdürlüğü himayesinde başlatıldı. Düzenlenen tarla gününde başlatılan mücadele ile Elma Kurdu  kontrol altına alınacak.

Çanakkale’ye has üretilen meyvelerden biri olan Elma Üretiminde kimyasal maddeleri minimuma indirmek amacı ile 2020 yılında Biyolojik-Biyoteknik Mücadele projesini başlatan Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü, yapılan bu uygulama ile verimi artan elmalarda  zararın da %1’in altına düştüğü görüldü. Bu nedenle genişletilen proje kapsamında Lapseki ilçesine bağlı Sındal köyü  elma üreticisi  Halil Pekşen’e ait 45 bin m2’lik elma bahçesinde de düzenlenen tarla gününde bu proje uygulanmaya başlandı.  Çanakkale'de elma bahçelerinde 2020 yılında başlayan elma iç kurduna karşı Biyolojik-Biyoteknik Mücadele projesi  kapsamında düzenlenen tarla gününe   Umurbey Belediye Başkanı Dr. Erdal Doğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdür V. Ali Kaçan, Şube Müdürleri,  teknik personeller, firma temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.
Elma Kurdu Azalıyor Verim Artıyor
Törende bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ proje hakkında bilgiler vererek  "İlimiz tarımında elma üretimi önemli bir yere sahip. Elma iç kurdu zararı elma üretiminde verim ve kalitede olumsuz etki yapmaktadır. 2020 yılında Yapıldak köyünde başlattığımız bu projemiz sayesinde bahçelerdeki zarar oranı % 1'in altına düştüğünü gördük. Amacımız kimyasal mücadeleyi minimum düzeye çekip çevreyi ve insan sağlığını koruyan tedbirleri almaktır. Proje kapsamında Lapseki İlçesinin Sındal, Kocaveli köylerinde ve Merkez Kumkale köyünde toplam 140.000 m2'lik alanda %100 Devlet destekli Merkez Yapıldak köyünde ise 72.000 m2'lik alanda %50 Devlet destekli olmak üzere toplamda 212.000 m2' lik alanda Biyolojik-Biyoteknik Mücadele projemizi uygulamaya devam edeceğiz. Başarıya ulaşabilmemiz için bu tip uygulamalarda toplu olarak hareket etmemiz gerekir. Projenin tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Sındal Köyünde yapılan Tarla Gününde yapılan konuşmaların ardından  Feromon Çubukları çiftçilere teslim edildi. Tören Çubukların uzmanlar tarafından elma ağaçlarına asılması ile  son buldu.
Şerife Erdem