Başlatılan soruşturma kapsamında Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay görevden uzaklaştırılmıştı. Olayın yankılarının sürdüğü olayla ilgili Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı ve Merkez İlçe Başkanlığı ortak bir basın açıklaması gerçekleştirerek Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay’a sahip çıktılar.
Parti İl Binasında gerçekleştirilen Basın Açıklamasına İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte başta olmak üzere Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis Üyeleri ve partililer katıldı.  Basın Açıklamasını gerçekleştiren CHP Merke İlçe Başkanı Süleyman Erte yaptığı açıklamasında  “AKP iktidarı, Ülkemizin bütün kaynaklarını bir avuç yandaşın cebini doldurmak için çarçur etti. Vatandaşlarımızı yokluğa, sefalete, açlığa mahkum etti. Ne vatandaşı düşündü, ne doğayı, ne suyu, ne de ağacı… Geldiği noktada, Ülkemizi bir bataklığa çevirdi ve şimdi de panik halinde ne yapacağını şaşırmış durumda, bütün düğmelere aynı anda basıyor, her geçen gün hatalarına yeni bir hata ekliyor… Halktan yana duran, halkın kaynaklarını halk için kullanan, her bir canın yaşam hakkını savunan CHP Belediyelerini de varlığına tehdit, kendine düşman belledi.  Yasalar ve hukuk; devletin işleyiş düzenini sağlamak, vatandaşların refahını, demokratik tercihlerini korumak için vardır. Dünyanın her yerinde, her medeni ülkede bu böyledir. Fakat AKP’nin elinde hukuk da yasa da vatandaşa karşı bir sopa” dedi.
 
İrfan Mutluay Can Dostlara Canı Gibi Sahip Çıkandır
Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte “AKP, Çanakkale’mizde girdiği her seçimde sergilediği bu anlayışının cevabını aldı. Fakat hiç ders çıkartmadı. Rekor oyla seçilen Çanakkale Belediyemiz; Çanakkalelilerin güçlü iradesine ve demokratik taleplerine karşın iktidar sözcüleri tarafından sürekli taciz edilmekte. Geçtiğimiz Cuma günü bu tacizlere bir yenisi daha eklendi. Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Mehmet İrfan Mutluay ve veteriner işleri müdür vekili darbe dönemlerinde bile görülmemiş bir şekilde görevden uzaklaştırıldı. Sayın İrfan Mutluay, memleketimizin toprağına, suyuna, ağacına ve can dostlara kendi canı gibi sahip çıkandır. Vizyonu, çalışkanlığı, dürüstlüğü ile kentimize güven vermiş; Çanakkale halkının gönlünde taht kurmuştur. Can dostlarımıza, bu topraklarda yaşayan her bir canlının hakkına sahip çıkan, sonuna kadar savunan, ‘Halkın Belediyesi’ anlayışıyla bu kentin kaynaklarının her kuruşunun kentimiz için kullanılması adına canla başla çalışan Sayın Mutluay’ın görevden uzaklaştırılmasının; kamu vicdanında makul bir gerekçesi bulunmamaktadır. Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Mutluay ve çalışma arkadaşları Belediyemiz rehabilitasyon merkezinde sahipsiz, yaralı, kaderine terk edilmiş hayvanların tedavileri ve bakımları ile yakından ilgileniyorlar. Belediyemizin uzman personelleri, büyük bir özveri ile can dostlarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Sayın Mutluay’ın ve çalışma arkadaşlarının azmine, bu kentin tüm insanları şahittir” dedi.
Yetkililere Sorular
Süleyman Erte Konuşmasının devamında bir dizi sorular da sorarak “ Şimdi sayın yetkililere sormak ve öğrenmek istiyoruz. İçişleri bakanlığı müfettişleri başlattıkları soruşturma kapsamında belediye Başkan yardımcımızı ve veteriner işleri müdür vekilini açığa almıştır. Bu karar ilgililere tebliğ edilmiş olup başkanlık makamı tarafından da kararın gereği yerine getirilmiş olmasına rağmen; Çanakkale valiliği tarafından bu bilgilerin kişilerin isimleri verilerek gece geç saatlerde basına servis edilmesinin gerekçesi nedir. Vali , devletin valisi gibi değil ,parti devletinin valisi gibi davranmaya devam etmektedir. Belediyemize ait rehabilitasyon merkezinde yaşanan üzüntü verici olayla ilgili olarak bakanlık müfettişlerince başlatılan soruşturma elbette yapılmalı ve suçlular ortaya çıkarılmalıdır. Ancak bu soruşturmada açığa almayı gerektirecek hiç bir haklı neden yoktur. Çünkü olayla ilgili tüm kayıtlar ve belgeler zaten müfettişler tarafından alınmıştır. Türkiye’nin her hangi bir yerinde bu konuda yapılan bir soruşturmada her hangi bir açığa alınma yaşanmış mıdır?  Çanakkale’de böyle zorlama bir karar almanın altında yatan gerçek nedir ?  ‘Soruşturmanın selameti ‘ açısından gibi saçma bir ifade kullanılmaktadır. Sizler açığa almakla rehabilitasyon merkezinde bulunan can dostlarımızın müfettişlere verecekleri ifadenin üzerinde sayın Mutluay’ın etki edeceğini mi düşünüyorsunuz ? Sayın İrfan Mutluay, delil karartıp ‘soruşturmanın salahiyeti’ni bozacak; siz gece yarısı görevden almalarla adil soruşturma yürütüp ‘adalet’ sağlayacaksınız öyle mi?” dedi.
Karanlığa Saklanmayın Yüzünüz Varsa Sokağa Çıkın
Süleyman Erte “Evet, biliyoruz; çok korkuyorsunuz! Ve esasen neyden korktuğunuzu da hepimiz gayet iyi biliyoruz. Hiçbirinizde İrfan Mutluay gibi dik duracak cesaret yok! O yüzden sizler; Sayın Mutluay gibi görevini iyi yapan, her koşulda dimdik duran, hesabını veremeyeceği tek bir kararı bile olmamış bir insanın karşısına, ancak gece yarısı, kendi keyfi kararınızı ‘hukuk’ kılıfına sokmaya çalışarak çıkabilirsiniz! Gecenin karanlığına sığınmayı bırakın! Yüreğiniz varsa çıkın Çanakkale sokaklarına, bu kentin insanlarının yüzüne söyleyin ne diyecekseniz.  Tabii sokağa çıkabilecek yüzünüz, yüreğiniz varsa! Bu kentte herkes birbirini tanır, bilir. Sayın Mutluay, vatandaşlarımızın, doğamızın, suyumuzun, hayvanlarımızın, zeytinlerimizin hakkını savunandır. Siz ise Ülkemizin dört bir yanında sokak hayvanlarına saldırılar olurken sessiz kalıp; üç kuruş fazla kazanmak için doğamızı talan edenlersiniz. Ülkemizde her gün kadınlar katledilirken, bin yıllık zeytin ağaçlarımız toprağından koparılırken sessiz kalanlarsınız! Siyasi parti liderlerini kürsülerden tehdit eden, vatandaşlarımızı kışkırtıp saldırtansınız.  Fakat şunu aklınıza iyice yazın: Bizler, sizlerin karanlık siyaset oyunlarına asla geçit vermeyiz. Neden mi? Çünkü Biz Çanakkale’yiz.  Hakta, adalette buluşuruz. Hangi partiye oy verirse versin, bu kentin insanları birbirini sever. Yanlışa yanlış der; doğrunun, haklının da her zaman arkasında durur. Suyuna, ağacına, doğasına uzatılan elin karşısında durur; yüreğini, emeğini bu şehre adayan insanlara siper olur! Hiçbir evladını da sizin saraya yaranma hesaplarınıza yem etmez” dedi.
Saldırmaktan Vazgeçin
Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte “Buradan sesleniyoruz, Eğer bir salahiyet peşindeyseniz; yaptığınız hatadan, kamuoyu vicdanını derinden yaralayan kararınızdan derhal dönün, Bu karar kentimizin insanlarına, onların iradelerine yapılan saldırıdır. Vatandaşlarımızın iradesine saldırmaktan vazgeçin, Çok açık şekilde siyasi bir operasyon olduğu belli olan görevden alma kararının yakından takipçisi olduğumuzu ve Belediye Başkan Yardımcımız Sayın İrfan Mutluay ve çalışma arkadaşlarıyla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Bu yanlış karardan bir an evvel dönülmesini bütün kentlilerimiz adına talep ediyoruz” dedi.
Cuma Deren