Üst üste gelen zamlar, artan market fiyatlarına alternatif olarak Pazarda alış veriş yapmaya başlayan  vatandaşlar son günlerde Pazardaki fiyatlardan da şikayetçi olmaya başladı.  Haftada üç gün kurula halk pazarına sadece bir gün gidebilen vatandaşlar, ürünleri de kilo ile değil artık  tane ile alıyor.
 
Önceki yıllarda sadece emekli ve dar gelirlilerin gittiği Halk Pazarlarında son yıllarda üst üste gelen zamlar,  marketlerde yaşanan pahalılık tüm vatandaşların ucuz ürün bulduğu hale gelen Halk Pazarı da artık vatandaşlara lüks geliyor.  Dolar kurunun yükselişe geçmesi nedeni ile peş peşe gelen zamlar, Enflasyonu zirveye çıkardı.  Koronavirüs süreci ile başlayan zorlu yaşam sürecinde Türkiye’de hayat pahalandı.   Hayat pahalılığı karşısında vatandaşlar çaresiz kalırken ekonomik gidişat her geçen gün kötüye gidiyor.
 
İkinci El Ürünlere Rağbet Arttı
 
Alım gücü düşen vatandaşların zevkleri ve tercihleri de değişti. Artık sıfır el eşya alamayan vatandaşlar ikinci el eşyalara yöneldi.  İthalat nedeni ile krizin vurduğu en önemli sektörlerden bir tanesi de tekstil ürünleri oldu.  Girdi maliyetlerinde yaşanan artışla beraber, tekstil sektöründe fiyatlar tavan yaptı. Özellikle hazır giyimde sıfır alamayan  vatandaşlar ikinci el tezgahlarda ürün bakıyor.   Sezon sonu indirimiyle beraber fiyatlardaki düşüş vatandaşı sevindirirken, alım gücü olmayan vatandaşlar yine ikinci el mağazaları tercih ediyor.
 
Sebze Meyvede Zam Bekleniyor
Sezon sonu indirimlerine giden Tekstil sektörünün tersine sebze ve meyvelerde zam bekleniyor. Yaşanan Olumsuz hava şartları, akaryakıtta yaşanan zamlar nedeni ile Cuma Pazarı esnafı, zam sinyalini verdi.  Yaşanan akaryakıt zammı ve olumsuz hava koşulları nedeni ile  nakliye masrafları da artan Sebze ve meyvelerde yüzde 25’e varan oranda zam bekleniyor.   Cuma pazarı Sebze ve Meyve esnafı, “Bu hafta pazardaki ürün fiyatları yüzde 20-25 zamlı olacak. Ürünün fiyatı yolda değişiyor. Hava şartları da yüzde yüz etkiliyor” diye konuştu.
 
Esnaf sorunların çözümü için de yine bu artışa önlem alınması gerektiğini söylerken, önümüzdeki günlerde pazar fiyatlarının yüzde 20-25 oranında artacağını belirtiyor. Nakliye fiyatlarındaki aşırı artışı anlatan meyve-sebze  toptancısı Emin ise “akaryakıta gelen  zamlar kuruş kuruş değil, sık aralıklarla lira lira gelmeye başladı bu zamlar ürünlerin fiyatlarını etkiliyor.” Dedi.
 
Burcu Erdal