Öğrencileri Yaya Bıraktı
Her geçen gün rekorunu yenileyen Akaryakıt zamları Ulaşım sektöründe büyük sıkıntılara neden oldu. Servis ve yolcu taşımalarına yapılan zamlar yetmezken, bazı vatandaşlar araçlarını otoparka çekti. Zamların zirve yaptığı bu dönemde borç batağına giren servis şoförleri  öğrencileri yaya bırakırken, Ulaşım sektöründe hizmet verenler ise yeni zamlar için hazırlanıyor.
Dövizin yükselmesi ile en çok zarara uğrayan sektörlerden birisi de  ulaşım sektörü oldu.  Son olarak Rusya-Ukrayna savaşından sonra  gelen zamlarla rekora koşan Akaryakıt fiyatları, ulaşımı durma noktasına getirdi.  Geçtiğimiz gün rekorunu yenileyerek  benzine 88 kuruş motorine 1 lira 51 kuruş zam geldi. Rekora koşan benzin fiyatları 17 lirayı geçti. Bu fiyatlar karşısında zamlardan nasibini alan  sürücüler, araçlarını otoparka çekerek kontak kapattı.  Özel araçlarını zorunlu olmadıkça kullanamaz duruma gelen vatandaşlar tolu taşımayı kullanırken, yapılan zamlar sonrasında  bazı ulaşım şirketi ve  servis şoförleri de iş bıraktı.
Öğrenciler Yaya Kaldı
Taşımalı eğitimin en önemli unsurlarından biri olan servis sahipleri, dolar 7 TL iken ihaleye girmişti. Ancak doların yükselmesi, yaşanan savaş nedeni ile akaryakıt fiyatları katlanarak arttı.  Yapılan zamlar sonrası Tek Sefer Aylık  360 TL, Sabah-Aksam Aylık  500 TL, Sabah-Öğle-Aksam Aylık 600 TL servislere zam yapıldı.   Ancak yapılan zamlardan sonra Akaryakıta yeniden  peş peşe zamlar geldi.  Yükselen ücretlere karşılık vatandaşlar çocuklarını servise vermekten vazgeçerken,  iş yapamayacak duruma gelen servis sahipleri ise kontak kapattı. Zamlara daha fazla direnemeyen bazı servis sahipleri iş bıraktı. Taşımalı eğitimin olduğu bazı bölgelerde öğrenciler yaya kaldı.
Ulaşıma Zam Yetmiyor
 Okul servislerinin yanı sıra Çanakkale Belediyesi de Ocak Ayı Belediye Meclisinde zam kararı almıştı. Şehiriçi hatlarda, öğrenci ve tam yolcuların  ulaşım hizmetine  zam yapan Çanakkale Belediyesinin bu kararı Haziran ayına kadar geçerli olacak. Akaryakıtın katlanarak zamlandığı bu zarar sonrasında  Haziran ayında yeniden ulaşım zammı için Masaya oturulacak. Akaryakıtın yanı sıra, araç bakımı, vergiler ve muayene ücretlerinin arttığı bu dönemde, ulaşım aracı sahipleri yeniden zam talebinde bulunmaya hazırlanıyor.
Taksilere Yeni Zam  Pazartesi Açıklanıyor
Geçtiğimiz aylarda Taksilerde yapılan zamların ardından, artan akaryakıt ve vergi yükü dolayısı ile taksilerde yeni zam geldi. Pazartesi günü detayların açıklanması beklenen Taksilerdeki yeni  fiyatlar ise açılış 6 TL’den 10 TL’ye çıkarılırken  Kilometre başına olan 5,5 TL’lik fiyat ise 7,5 TL’ye çıkarıldı.  Kısa mesafe ise 17 TL’den 25 TL’ye çıkarılması bekleniyor. Taksilere gelen bu yeni zam 10 Mart itibari ile geçerli olması beklenirken Pazartesi Şoförler Odasından konu ile ilgili detaylı açıklama yapılması bekleniyor.
Vatandaş Aracını Otoparka Çekti
Yaşanan zamlardan dolayı bazı vatandaşlar zorunlu olmadıkça araçlarını kullanamıyor. Akaryakıta gelen zamlara tepki gösteren sürücüler, “Arabamı satışa çıkardım bisiklet ile eve gidip geliyorum” diyerek durumu özetledi.  Kimi sürücü ise “ Trafiğe çıkmaya korkar olduk, yakıtın hesabını yapıyoruz” diye belirtti.
 
Cuma Deren