Mevsimsel griplerin de arttığı son günlerde Vaka sayıları 100 bini aştı. Haftalık 100 bin kişilik vakada Çanakkale’deki tansiyon düşerken ülke genelinde vakalar her geçen gün artıyor.  Bakanlıkta dün paylaşılan günlük vaka sayısı 102 bin olarak gerçekleştiği görüldü.

2020 yılında dünyaya musallat olan Koronavirüsü etkisini sürdürüyor. Ülkemizde de sağlık çalışanlarının Maske, mesafe ve Hijyene dikkat çekmesine rağmen maskeler indi, mesafeler unutuldu. Yazın başında vakaların 10 binlere kadar  düşerken, vatandaşların da tedbiri elden bırakması ile virüs bu kes Delta ve Omicron varyantları ile yükselişe geçti.  Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan veri tablosu ile günlük vaka sayıları 100 bini aştı. Bakanlığın  'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerine göre son 24 saatte yapılan 452 bin 173 testte 102 bin 601 vaka tespit edildi. 198 kişi hayatını kaybederken, 87 bin 562 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

Hatırlatma Doz ve Diğer Aşılamalar Devam Ediyor
 18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1'inci doz Türkiye ortalaması yüzde 92,54, 2'nci doz ortalaması yüzde 84,46 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1'inci dozda 57 milyon 437 bin 44, 2'nci dozda 52 milyon 422 bin 425 ve 3'üncü dozda 25 milyon 129 bin 678 olmak üzere toplam 142 milyon 171 bin 571 aşı uygulandı. En az 2 doz aşı olan kişi sayısının en yüksek olduğu iller; Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa olurken, 2 doz aşı yapılan kişi sayısının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ oldu.

Çanakkale’de Haftalık Vaka Sayısında İyileşme Görülmüştü
Mevsimsel griplerin de Koronavirüse karıştığı bu dönemde, Çanakkale’de son birkaç aydır Haftalık 100 bin kişi vaka sayılarında ilk 10 il arasındaydı. Geçtiğimiz hafta açıklanan haftalık tabloda vakaları düşen Çanakkale, vaka sayısının çok olduğu zirve iller arasından da gerilemişti. Ayrıca HES Uygulaması üzerinde gösterilen Koronavirüs haritasından da giderek yeşile dönen Çanakkale’de bu hafta  vaka sayısında nasıl olacağı ise merak konusu.

‘Yeni Dozları Mutlaka Yaptırın'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kovid- 19'un hayatın her alanındaki yıkıcı etkilerini aşının nasıl azalttığını birlikte yaşayıp gördük. Salgının geçtiği evrelerse, hatırlatma dozu aşılarının asla ihmal edilemez olduğunu gösterdi. Yeni dozları mutlaka yaptırın. Koruma gücü yüksek Turkovac'ı güvenle tercih edin" ifadelerini kullandı.
 
Cuma Deren