TÜRİB ELÜS Piyasasında 2021 yılında üye sayılarını 500’e çıkarttıklarını söyleyen Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Genel Sekreteri Sevcan Elver "Yetkili acentesi olduğumuz TÜRİB'te gerçekleştirdiğimiz 46 milyon liralık toplam işlem hacmiyle üreticimize kazandırırken, ülkemizin tarımsal ürünlerinin gerçek değerini bulmasına katkı sağlıyoruz" dedi.
 
2021 yılında 6 milyon 729 bin tonluk işlemin gerçekleştirildiği TÜRİB ELÜS Piyasası'nda, işlem hacmi geçen yıla göre yüzde 62 artışla 18 milyar 502 bin TL'ye yükselirken, Çanakkale Ticaret Borsası ise aynı dönemde 609 bin, 740 TL'lik alım, 45 milyon 526 bin 249 TL'lik satım işlemi gerçekleştirerek, toplamda 46 milyon 135 bin 989,TL’lik işlem hacmi rakamına ulaştı.
 2021 yılında Çanakkale TB'ye kayıtlı yatırımcıların TÜRİB’te en çok işlem gerçekleştirdiği ürünler ise ağırlıklı olarak arpa, buğday ve mısır gibi hububat ürünleri oluşturdu.
Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver küresel piyasalardaki hızlı değişimler, kuraklığa bağlı olarak yaşanan üretim kayıpları ve lojistik sorunlara rağmen, Çanakkale TB’nin TÜRİB ELÜS Piyasası'nda hareketli bir yılı geride bıraktığını söyledi.
TÜRİB'in üreticiler için gıdanın ön plana çıktığı pandemi sürecinde adeta bir sigorta görevi üstlendiğini belirten Sevcan Elver “Üreticilerimiz,TÜRİB'in sağladığı avantajlardan yararlanarak, bin bir zahmetle ürettikleri ürünlerini ELÜS'ler aracılığıyla güvenli bir şekilde geniş pazarlarda istediği fiyattan satıp daha çok kazanç elde etme imkânı buldu” dedi.
Çanakkale Ticaret Borsası'nın, TÜRİB ile tarım sektöründe yaşanan değişime katkı sağladığını ifade eden Genel Sekreter Sevcan Elver, “Ülke tarımının geleceği olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticaretinin yapılmasını mümkün kılmakta. Ayrıca ELÜS alım-satımından elde edilen kazançlar 31.12.2023'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.
Ülkemiz tarım ürünleri piyasası için devrim niteliğinde bir sistem olan Türkiye Ürün İhtisas Borsası ile daha rekabetçi tarım ürünleri piyasasının oluşması, lisanslı depolarda depolanan ürünlere yönelik daha sağlıklı fiyat oluşumlarının sağlanması ve fiyat dalgalanmalarının en aza indirilmesi sağlanmaktadır. Bu amaçla Borsamızın Acentelik hizmeti verdiği TÜRİB üreticimizin ürünlerinin gerçek değerini bulmasını sağlamakta ve ülkemiz ekonomisinin büyümesine destek olmaktadır”dedi.
Ticaret Borsası olarak TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. Tic. A.Ş.’ye de iştirakleri bulunduğunu belirten Sevcan Elver, TÜRİB'in en önemli ayaklarından biri olan lisanslı depoculuk ile tarım ürünlerinin güvenliğinin garanti altına alındığını, ticaretinin kolaylaştığını, üreticisine, tüccarına, sanayicisine değer katan bir sistem olduğunu ifade etti.
Elver son olarak TÜRİB ELÜS Piyasası'nda ağırlıklı olarak arpa, buğday ve mısır gibi hububat ürünlerinin işlem gördüğünü bu ürünlerin yanı sıra Antep fıstığı, baklagiller, fındık, kuru kayısı, pamuk, zeytin ve yağlı tohum gibi 18 farklı ürünün işleminin gerçekleştirilebildiğini belirtti.
 
 
 
Haber merkezi