Senarist Ömer Erbil’in kaleme aldığı, Yapımcılığını Nihal Ağırbaş, Yönetmenliğini M. Erkan Bülbül’ün yaptığı, Ünlü Oyuncu Görkem Sevindik’in ise Yahya Çavuşu Canlandırdığı ‘Ezineli Yahya Çavuş Belgeseli’ galası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Gala sonrası belgesel ile ilgili duygularını dile getiren ve gözü yaşlı izlediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bugün gala gösterimi vesilesiyle bir arada olduğumuz Ezineli Yahya Çavuş Belgeseli bunun örneklerinden biridir ve ben Muharrem'in babasını kutluyorum. Gerçekten Yahya Çavuş'u yaşayarak bu rolünü oynadı ve ben doğrusu gözleri yaşlı olarak izledim, ağladım” dedi.

Çanakkale Savaşlarının kahramanı Ezineli Yahya  Çavuş’un destanlaşan hikayesinin yer aldığı Filmin çekimleri yaz aylarında gerçekleştirilmişti. 1. Dünya Savaşı kapıya dayanıp, seferberlik ilan edildiğinde, her Türk eri gibi  Yahya Çavuş da cepheye gönüllü olarak gider.   O yıllarda seferberlikle memleketine en yakın birliklere alınanlar, en yakın cephelere sevk edildiğinden Yahya Çavuş da Memleketi Ezine İlçesine en yakın olan Çanakkale Cephesine sevk edildi. Düşmanın Ertuğrul Koyuna çıkartma yapması sonucu girdiği mücadelede şehit olan Ezineli Yahya Çavuş’un hatırasını yeniden yaşatmak, Çanakkale Kahramanını Tüm ülkeye tanıtmak amacı ile Nihal Ağırbaş Yapımcılığında, M. Erkan Bülbül yönetmenliğinde yaz ayında kameraların karşısına geçen Ünlü Oyuncu Görkem Sevindik, Yahya Çavuşu büyük bir gururla canlandırmıştı.  Çekimlerin tamamlanmasının ardından Belgeselin gösterim hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  katılımı ile galası Troya Müzesinde gerçekleştirildi.
 Troya Müzesinde gerçekleştirilen Ezineli Yahya Çavuş belgeselinin galasına Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Fuat Oktay, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Eski Başbakanı Ve 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu, Kültür Ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Ak Parti Genel Başkanvekili  Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Vedat Demiröz Ve Erkan Kandemir, Ak Parti Genel Sekreteri Ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali İlhami Aktaş Ve Eşi Songül Aktaş,  Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Ak Parti İl Başkanı Naim Makas,  Yahya Çavuş Belgeseli Yapımcısı Nihal Ağırbaş, belgesel oyuncuları, il protokolü ve davetliler katıldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile  gerçekleştirilen ilk gösterimde duygusal anlar yaşandı.

Gözleri Yaşlı Olarak İzledim
Her biri bir kahraman olan Çanakkale şehitleri, dünyaya meydan okuyan, Türkiye Cumhuriyetinin Önsözünü yazdılar.  Katıldığı Balkan Harbinden sonra geldiği Çanakkale Cephesinde de destansı bir mücadele veren Ezineli Yahya Çavuş’un Hayatının yer aldığı Belgeselini izleyenler duygusal anlar yaşadı. İzlenimin ardından duygularını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, izlerken gözyaşlarını tutamadığını belirterek   "Bizleri hüzne boğan, gerçekten gözleri yaşlı olarak bunu izleme imkanını bize sağladığınız için yayın yönetmeninden tutunuz, oyuncu arkadaşlarıma kadar hepinizi şahsım, milletim ve bu akşam aramızda bulunan tüm gençler adına kalbi duygularla selamlıyorum.   Sadece tarihin maddi kalıntılarını değil, insani değerlerini de koruyor, sahipleniyoruz. Bugün gala gösterimi vesilesiyle bir arada olduğumuz Ezineli Yahya Çavuş Belgeseli bunun örneklerinden biridir ve ben Muharrem'in babasını kutluyorum. Gerçekten Yahya Çavuş'u yaşayarak bu rolünü oynadı ve ben doğrusu gözleri yaşlı olarak izledim, ağladım. Tabi eserin bu noktada senaryosu konusunda da senarist kardeşime de özellikle teşekkür ediyorum, kendisini de kutluyorum" dedi.

Cumhurbaşkanına Teşekkür Etme Fırsatı Buldum
Ehl-i Hayal Film adına belgeselin yapımcılığını üstlenen Nihal Ağırbaş ise gala sonrası yaptığı açıklamada, daha önce de yapmış oldukları Akif Belgeseli için seslendirdiği şiir için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etme fırsatı bulduğunu belirterek "Bizim için çok büyük bir onur, çok büyük bir gurur. Cumhurbaşkanımızın filmimizi izlemiş olması, gelmiş olması. Ben ve ekibim için tarif edilebilir bir duygu değil. Çok güzel bir duyguydu. Ezineli Yahya Çavuş Belgeseli de 2019 Aralık ayında başlamıştı. AK Parti Grup Başkanvekili Sayın Bülent Turan'ın fikriydi. Tıpkı bir önceki Akif belgeselinde olduğu gibi. Cumhurbaşkanımız, Akif belgeselinde Mehmet Akif Ersoy'un bir şiirini seslendirmişti. Ben kendisine onun için de teşekkür etme fırsatı buldum” dedi.

Benim İçin Çok Büyük Bir Gururu
Gala sonrası bir açıklama yapan Yahya Çavuş Belgeselinin yapımcısı  Nihal Ağırbaş,  Ezzineli Yahya Çavuşun hikayesini aktarabilmenin büyük bir gurur olduğunu belirterek “Ezineli Yahya Çavuş, Çanakkale Kara Savaşları'nın kaderini değiştiren bir isim. Çok ciddi bir mücadele veriyor. 25 Nisan sabahı 3000 İngiliz askerine karşı 200 Türk askeriyle yoğun bir savunma yapıyorlar ve nihai hedef olan Alçıtepe-Kirteye varmalarını engelliyorlar. 32 saat boyunca geciktiriyorlar. Ezineli Yahya Çavuş'un hayatını tabi aktarabilmiş olmak, bir yapımcı olarak benim için çok büyük bir gurur kaynağı. Çünkü biz Akif belgeselimizde de söylemiştik. Milletler büyük evlatlarıyla nefes alıyorlar. Büyük evlatları yeni nesillere aktarabilmek çok önemli. Ben yapımcı, yönetmenim. Biz film yapıyoruz. Biz değerli olan işler yapmaya çalışıyoruz. Senaristim Ömer Erbil ile birlikte senelerdir hep aslında tarihi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmakla meşgulüz. Bu bizim için çok büyük bir onur kaynağı. Cumhurbaşkanımız ilk gösterimimizde yanımızdaydı. Hem de gençler filmi izledi. Biz bu işi, tarihi değerlerimizi gençlere, yeni nesillere aktarmak için yapıyoruz ve yapım halinde izleyiciye sunuyoruz" diye konuştu.

20 Yıl Önce Yahya Çavuş’u Ben Canlandırmıştım
Belgeselde, Binbaşı Mahmut Sabri'yi canlandıran oyuncu Mehmet Çepiç ise yaptığı açıklamada TRT’de yıllar önce yapılan bir filmde kendisinin Yahya Çavuşu canlandırdığını hatırlatarak, 20 yıl sonra yeniden bu filmde yer almanın gurur verici olduğunu belirterek  "2002 yılında TRT'de Kınalı Kuzular'da Yahya Çavuş'u oynamıştım. Aradan 20 sene geçti, şimdi genç bir arkadaşım Görkem Sevindik, Yahya Çavuş'u canlandırdı. Ben de onun Komutanı Binbaşı Mahmut Sabri'yi canlandırdım. Mahmut Sabri, Ezineli Yahya Çavuş ile ilgili tüm dokümanları, bilgileri tarihe aktaran biri. Çok yiğit biri, hatta onunla tanıştığında, 'Gavurun demirden güçleri varsa, bizim de böyle imanlı askerlerimiz var. Bunlar sayesinde biz bu savaşı kaybetmeyeceğiz. Böyle yürekler var' diyor. Çünkü, bölük komutanını da tabur komutanını da kaybetse savaş esnasında Ertuğrul Koyu'nda Seddülbahir'de karar verebilecek yeteneği olan biri. Bugünkü katılımda Sayın Cumhurbaşkanı'nın teşrifleri vardı. Çok etkilendi, çok duygulandı. Hepimiz çok duygulandık. Çoğumuzun, tıpkı kendisinin de olduğu gibi gözlerimiz doldu" dedi.

Senaryoyu Bilmeme Rağmen İzlediğimde Tüylerim Diken Diken Oldu
Yahya Çavuş'un eşini canlandıran Polen Ocakoğlu ise duygularını aktararak, "Sayın Cumhurbaşkanımız da galaya katıldı. Heyecanlıydık, çok güzeldi, ilk kez biz de izledik. Yahya Çavuş'un eşi Fatma'yı oynadım. Fatma'yı anlamaya çalıştım. Sonuçta o dönemde genç bir kadın, eşi askerde, çocuk doğuruyor. Ne yapacağını bilmiyor. Çaresiz, adam askere gidiyor, ağzını bile açamıyor. İçten içe ağlıyor ama bunu adama göstermemeye de çalışıyor. Birebir izlediğimde, bilmeme rağmen tüylerim diken diken oldu ve gözlerim doldu. İzleyen herkesin de aynı duyguyu yaşadığını gördüm, hissettim. Herkes böyle bir kahramanın hayatını öğrenmeli" diye konuştu.

Troya Müzesindeki Ezineli Yahya Çavuş Belgeselinin Galası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.
 
 Şerife Erdem