Tüm Türkiye’de kutlanan Ahilik Haftası kapsamında her yıl belirlenen yılın Ahisi bu yıl, Unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan birisi olan saraç Ustası Ruşen Şahin seçildi.

2021 yılı, Ahi Evran-ı Veli'nin doğumunun 850. yılı anısına UNESCO tarafından “Ahi Evran-ı Veli Yılı” olarak ilan edildiği için, bu yılki Ahilik Haftası daha büyük bir önem arz ediyor. Ancak pandemi nedeni ile etkinliklerin gerçekleştirilemediği haftada Yılın Ahilerine de Törensiz ödül verilecek. Bu yıl 34.’sü kutlanan  Ahilik Haftası kapsamında  Bayramiç’te saraç Ustası olan Ruşen Şahin  yılın ahisi seçildi.  Özellikle sanayinin her geçen yıl gelişmesi ile bir çok meslek unutuluyor. Usta Çırak ilişkisinin de kalmadığı günümüzde, sanayiye yenik düşen meslekler artık sadece sanat olarak icra ediliyor. Sanayinin gelişmesi ile kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi de saraçlık mesleği oldu.
Araba koşumları, binek veya çeki at takımları, eyer, semer gibi bütün takımların deri ve meşinden olan kısımlarını yapma ve tâmir etme işi, olan saraçlık  sanayinin gelişmesi ile icat edilen otomobillere yenik düştü.  Meşin ve deriden çeşitli eşyalar yapan saraç ustaları git gide iş bulmaz duruma geldi.  Çırakların eğitim almadığı saraç mesleği, kaybulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Çanakkale’nin Bayramiç İlçesinde de saraççılık yaparak geçimini sağlayan ve son saraç ustası olan  Ruşen Şahin, Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Ahilik Haftası kapsamında yılın ahisi olarak seçildi.
Bizim İşler Artık Bitti
Türk el sanatlarının bir kolu olan saraçlık mesleği, sanayinin gelişmesi ve köyden kente göçlerin devam etmesiyle unutulmaya yüz tutuyor. Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde saraçlık yapan ve ilçeler de dahil olmak üzere, kentin tek saraçı olan 60 yaşındaki  Ruşen Şahin  ise 40 yıldır bu mesleği yapıyor. Saraçlık mesleğinde yeni çırakların yetişmediğini belirten Şahin, “Bizim meslekte çırak yok artık, yetişmiyor. Bizim işçilik de öldü. Sanayiden dolayı şehirleşme başladı. Bizim de işlerimiz eskisi gibi olmuyor. Saraç; kemer, yular ve hamutlar yapar. Yani hayvana hamut yapıyorsun, insana da kemer ve av çantası yapıyorsun. Bunların hepsini yaptık, yakıştırdık ve bizim işler artık bitti” dedi.
Ödüller İş Yerinde Verilecek
Ahilik Haftası kapsamında Saraç Ustası Ruşen Şahin  yılın ahisi seçilirken, Yılın Çırağı olarak, Yenice Anadolu Teknik Meslek Lisesi'nden Muhammed Oğuzhan Kaymak seçildi.  Gelibolu Mesleki Eğitim Merkezi'nden çalışan Peliz Özsoy ise yılın kalfası seçildi.  Pandemi nedeni ile törenin sade yapılmasından dolayı  ödül töreni gerçekleştirilemedi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan bu karar sonrasında Yılın ahisi ve çıraklara ödülleri ve belgeleri  iş yerlerinde verilecek.
 
Cuma Deren