Cuma günü sabah saatlerinden itibaren başlayan, Akşam saatlerinde sona eren Şiddetli yağmur ve fırtına tarlalara büyük zararlar verdi. Özellikle kırsal alanda etkili olan  dolu ve şiddetli fırtına  tarlalara büyük zarar verdi.

2020 Yılı başında Çinde ortaya Çıkan Koronavirüsü nedeni ile yaşanan sıkıntıları en derin hisseden sektörlerden biri olan Tarım sektöründe çiftçiler kabus gibi bir yılı geride bıraktı. Yeni yıla umutla giren ve  ekim çalışmaları gerçekleştiren Çanakkaleli çiftçilere, İlkbahar’ın son yağmuru  şoku yaşadı. Meteorolojinin günler öncesinde uyardığı, şiddetli yağış Cuma günü sabah saatlerinde başlamış akşam saatlerine kadar sürmüştü. Şiddetli yağış ve fırtına kırsal alanlarda afete dönüştü. Yoğun yağmur ve dolu yağışı nedeni ile derelerin taşması sonucu bir çok ekili tarım arazisi su altında kaldı, seralar uçtu, tarım ürünleri büyük zarar gördü. Şiddetli yağış sonrası hafta sonu tarlalara giden Çanattale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, tarlalarda yaşanan hezimeti yerinde inceledi.

En Büyük Zarar Domates Fasulye ve Biber Tarlalarında Görülüyor
Öte yandan yaşanan afetle ilgili bir açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, en büyük zararın dolunun etkili olduğu Ezine İlçesinde olduğunu belirterek  “Şiddetli fırtına, yağış ve dolu yağışı nedeni ile özellikle Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile  Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarlarında ekili dikili alanlarda tarlalarda zararlar meydana geldi. Şiddetli yağış fırtına ve dolu yağışı nedeni le meydana gelen zararların tam ve kesin olarak ne kadar olduğu tespit edilecek. Lokal şiddetli yağış fırtına ve dolu yağışında bölgesel ciddi zararlar var. özellikle domates ve fasulye dikili biber dikili alanlarda şiddetli yağış ve dolu yağışı alan bölgelerde maalesef zararlar meydana geldi. Dolayısı ile umarım yeni şiddetli yağış yada dolu yağışı dalgası gelmez ve zarar bu boyutta kalır. Bu durum ürünleri zarar gören üreticilerimizi zor durumda bırakacak. Tabi zararın derecesi zarar tespitleri ve incelemelerin ardından belli olacak. Tekrar edecek olursam asıl büyük zarar Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile  Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarların Domates, Fasulye ve Biber dikili tarlalarda yaşandı. İnşallah zarar bu kadar ile kalır ve üreticilerimiz daha da mağdur olmazlar. Zaten üreticiler girdi maliyetleri ile başı dertteydi. Umarız bu zararlarda üreticimizi ciddi sıkıntılara sokmaz” dedi.

Sigorta Yaptırmak İsteyen Çiftçilere Kolaylık Sağlanması Lazım
Bu tür doğa afetleri nedeni le tarladaki ürünleri zarar gören çiftçinin uğradığı zararın giderilmesi için en önemli unsurun tarım sigortası olduğunun da altını çizen kaya “Böyle afet durumlarında TRSİM’inn önemi çok daha iyi anlaşılıyor Tarım Sigortası’nın  (TARSİM) önemi anlaşılıyor aslında. Tarım Sigortasının  üreticinin ciddi şekilde güvencesi olduğu ortaya çıkıyor böyle olaylarda. Umarım yoğun yağış fırtına ve dolu yağışı nedeni ile tarlalarındaki ürünleri zarar gören  üreticilerin tarım Sigortaları tamdır. Tarım Sigortaları tam olmayan üreticiler bu konuda çok ciddi mağdur oluyorlar. Burada da üreticiden kaynaklı Tarım Sigortası yaptırılamaması gibi bir durum var birde belli sebeplerden dolayı tarım sigortası yaptıramayan üreticiler var. Bur da Tarım Sigortası yapanların bu durumları çok iyi tespit etmesi gerekiyor. Zaten kendi sebepleri nedeni ile Tarım Sigortası yaptıramayanlar var ama birde Tarım Sigortası yaptırmak isteyen ama belirli neden ve şartlardan dolayı yaptıramayan üreticiler var. Tarlaların kira sözleşmeleri doğrultusunda, tarlaların miraslı olması durumu gibi nedenlerden ötürü Tarım Sigortası yaptıramayan ama dediğim gibi yaptırmak isteyen üreticilerde var. Bu nedenle Tarım Sigortası yetkililerinin  bu konuda çok dikkatli ve titiz çalışması lazım. Tarım sigortası yaptırmak isteyen çifçilere kolaylık sağlanmalı üretici için çok önemli” dedi. 

Cuma Deren