Deneme amaçlı geçtiğimiz yıl Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilk kez Biga İlçesinde damlama sistemi ile çeltik yetiştirildi. Özellikle suda büyük tasarruf sağlayan  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ başarılı projesinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da desteklenmesinin ardından İlçedeki Çeltik çiftçilerine bilgiler verildi.

Türkiye’nin gıda ambarlarından bir olan Çanakkale’de tarım her geçen gün genişlerken, yapılan demonstrasyon çalışmaları ile her yıl farklı ürünleri Çanakkaleli çiftçilerle tanıştıran Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü  bu yılda ekim sezonu öncesi yeni projelerini çiftçilere tanıtıyor.  Bu kapsamda geçtiğimiz yıl denemesi yapılan ve başarılı olan damlama çeltik sulama projesi çiftçilerle tanıtıldı.  Özellikle kurak bir döneme girdiğimiz son yıllarda suyun önemi her geçen gün artarken, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü çeltik sulamalarında büyük sulamaların önüne geçilecek bir proje geliştirdi.  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesini geçtiğimiz yıl hayata geçiren ve bir tarlada damlama sulama sistemi ile  çeltik yetiştirilerek denemesi yapıldı. Hem verimde hem de mahsulde sağlanan başarı sonrası, projenin hayata geçirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruldu. Bakanlığın da onay verdiği ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi Önceki gün düzenlenen toplantı ile Bigalı Çiftçilere tanıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da onaylanarak İl Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünce  uygulamaya konulan ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesinin tanıtım toplantısı pandemi sebebiyle  iki oturum halinde Biga Atatürk Kültür Merkezinde  gerçekleştirildi. Tanıtım Toplantısını Biga Kaymakamı Mustafa Can, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Biga Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fevzi Atmaca ve çok sayıda üretici katıldı.
8 Bin Dönüm İçin Çiftçilere Tohum Hibe Olarak Verilecek
Geçtiğimiz yıl Biga İlçesinde deneme amaçlı uygulanan  ve büyük bir başarı elde edilen ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’ projesi kapsamında bu yıl damlama sulama sistemi ile  8 bin dönüm arazide ekim yapılması planlanıyor. Bu alanda ekilecek tohumların % 75' i üreticilere hibe olarak verilecek. Aynı parselde zorunlu olmamak şartıyla ikinci ürün olarak fiğ ya da yem bezelyesi ekeceklere yine tohumun % 75 ' i hibe olarak verilecek.
Yüzde 50-60 Su Tasarrufu Sağlanacak
Son yıllarda yaşanan kuraklık, bu yıl fazlası ile hissedildi. Bu anlamda bol su isteyen Çeltik ekiminde damlama sistemi ile sağlanan başarı su tasarrufunu da beraberinde getirdi.  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’  projesi ile Su tasarrufu sağlanması ( en az % 50-60), böylelikle ekim alanlarının arttırılması, Ekim işlemi buğday tarımı gibi mibzerle olacağından lazer, tir oluşturma, drenaj kanalı vs. işlemler ile tava sulama sisteminde gerekli özel tarım alet ve makinalarına gerek kalmayacağı için masrafın azaltılması ayrıca tarla kira bedellerinin düşürülmesi, Üretici aynı parsele 2 ürün ekebileceğinden çeltik ile yem bitkisi desteklemesinden faydalanılması, Eğimli arazilerimizde ekim yapılabilmesi, Bataklık oluşmayacağı için sivrisinek oluşumunun azalması,  Ekilecek yem bezelyeleri ile hayvanlarımız için gerekli kaliteli kaba yem açığımızın kapatılması, Komşu parsellere sızma olmayacağından farklı üretim yapan üreticiler arasındaki birbirine zarar verme durumlarının engellenmesi, Aynı arazide üretilen hem çeltik satışından ve desteğinden hem de yem bitkisi satışı ve desteğinden faydalanılması gibi beraberinde bir çok avantaj getiriyor.
Şerife Erdem