Çin’den başlayarak dünyanın pek çok ülkesine yayılan ölümcül virüs Coronavirüsü sınırımıza dayandı. Binlerce kişinin ölümüne neden olan virüs, komşu ülkelerde görülürken, Sağlık Bakanlığı da güvenliği üst seviyeye çıkararak önlemlerini alıyor. Bakanlığın yanı sıra kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları da virüsü engellenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası, vatandaşların en çok kullandığı toplu taşıma araçlarında ilaçlama çalışmalarına başladı.  Yapılan ilaçlama İl Geneline yayması planlanırken, Çanakkale Merkezde bulunan köy ve ilçe minibüsleri ilaçlandı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayarak dünyayı saran bulaşıcı hastalık Coronavirüs, komşu ülkelerimizde de görülmeye başladı. Binlerce kişinin ölümüne neden olan virüs için Sağlık Bakanlığı geniş önlemler alırken, Kamu kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları da önlemlerini alıyor.  Merkez ve İlçe Belediyeleri vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda ilaçlamalar gerçekleştirerek bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için  önlemler oluşturuluyor. Geçtiğimiz Hafta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de gerçekleştirdiği Olağan toplantısında iş yerleri, toplu taşıma araçları ve diğer alanlarda ilaçlama kararı aldı. Bu kapsamda ilaçlama çalışmalarını başlatan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Köprü başında bulunan İlçe ve köy minibüslerine yönelik ilaçlama çalışması başlattı.

Sadece haşere böcekler için değil bulaşıcı hastalıklara neden olan mikropların da yok olduğu ilaçlamalar kullanıldı. Köprü başından bulunan köy minibüslerine uygulanan ilaçlama çalışmasına Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Demir, Karantina İlaçlama Firma Yetkilisi Recep Ragıp Barış ve şoförler katıldı.  Yapılan ilaçlama ile ilgili bilgiler veren  Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Demir “Çin’de başlayıp da Avrupa Ülkelerini de sıkıntıya sokan Coronavirüsü ile ilgili sıkıntılar var.  Bizim de toplu taşıma araçlarımız var. Öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın yoğun bindiği için biz de bir ilaçlama yapalım dedik. İlaç atmak için iyi de talep var. Taksi duraklarını, toplu taşımaları ve öğrenci servislerini de nasip olursa hepsini ilaçlatacağız” dedi.

“İlaçlamayı Bütün İlde Gerçekleştireceğiz”
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ise gerçekleştirdiği konuşmasında tüm ilde ilaçlama çalışması gerçekleştireceklerini belirterek “Özellikle 2020’nin ilk günlerinden itibaren dünya ve ülkemiz gündeminde Coronavirüs dediğimiz bulaşıcı ve salgın hastalıklarda sıkıntı var.  Komşu ülkelerimizde de bu rahatsızlık görüldü. Bununla ilgili bütün ülkelerde önlem alınmaya çalışılıyor. Ulaşım başta olmak üzere diğer konularda da önlemler alınıyor. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar teşkilatı olarak, ülke gündemimizi yoğun bir şekilde meşgul eden bu konu ile ilgili ne yapacağız? Dediğimizde bir hafta önce Esnaf Odalarımızın olağan kurullar toplantıları vardı. Burada yönetim kurulu olarak bir karar aldık. Bu kapsamda özellikle insan sirkülasyonunun  yoğun olduğu  toplu taşıma araçlarından başlayarak, kahvehane,  lokanta, kafeterya gibi insanların yoğun bir şekilde gittikleri yerlerde  ilaçlama ve dezenfekte olayını gerçekleştiriyorlar. Ama biz daha sık aralıklarla konunun önemini herkese hatırlatmak adına Esnaf teşkilatı olarak böyle bir uygulamayı esnaf teşkilatları olarak başlattık.   Çanakkale Merkezde de Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı tarafından da bugün köprü başındaki ilçe minibüsleri ve servisler ilaçlatılıyor.  Daha sonra Halk Otobüslerinde bu uygulama gerçekleştirilecek. İlk Uygulamayı Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası yaptı biz bu uygulamayı İl genelinde yapmak istiyoruz” dedi.

“Sadece Haşere İlacı Değil, Mikropları da Yok Ediyor”
Karantina İlaçlama Firma Yetkilisi Recep Ragıp Barış ise yaptığı bilgilendirmede ilaçlamanın sadece bir haşere böcek ilaçlaması olmadığını bakterileri bile öldürmeye yönelik olarak gerçekleştirildiğini belirterek “ Otobüslerimizde yapılan uygulama sadece Haşere böcekleri için yapılan bir uygulama değil. Ortamdaki bakteri ve virüsler için yapılan dezenfektedir. İğne ucu kadar bile kalmayacak her noktaya temas eder ve yüzde 100 bir başarı sağlanır. Kalıcılığı de var. Bu ilaçlar hem ortamdaki virüsleri öldürür hem de gelecekleri koruyacağı etkiye sahip olduğu için Başkanımız da hassas davranarak toplu taşımanın olduğu her yerde uyguluyorlar” dedi.

Şerife Erdem