“Çözümü  40 Derecede Tarlada Çalışan Üreticinin Yanında Arayın”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, katıldığı bir programda Çanakkale Tarımı İle İlgili önemli açıklamalar yaptı. Geçtiğimiz sene özellikle kış aylarında yaşanan fiyat sıkıntıları, çiftçilerin yaşadığı maliyet ve hastalık sıkıntıları, Bakanlık tarafından atılması istenen adımlar, sanayici ve üretici  alış verişindeki sıkıntılar, ürünün tarla ve raflardaki farklı fiyatları  başta olmak üzere, tarımda yaşanan sıkıntıları bir bir anlatı.  İsmail Kaya, sorunların klimalı odalardaki masaların başında değil, 40 derece sıcaklığın altında çalışan üreticinin yanında çözülebileceğini söyledi.
Bir radyo Programında tarımı değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı  İsmail Kaya “Kış aylarında sebze ve meyve fiyatlarının, yüksek fiyatlara çıkmasında  ciddi şekilde kamuoyunda   ses getiren ve Tüketici tarafından sıkıntılı söylemleri olan ki   şu anda Tüketici kanadında bir sessizlik hakim.  Tüketici kanadında ne hakim ona bakacak olursak, Tüketici kanadında Domates şu anda tarlada 50 kuruş, 60 kuruş, 70 kuruş. Domatesin, ürünün kalitesine göre  değişiyor. Ama  şu anda biz tarladan 1 liraya tarladan domates veremiyoruz.  Bu, tabi ki tüketici için daha ucuz ürün yeme noktasında domates elde ettiler., daha hesaplı yeme noktasında iyi bir şey. Ama  aynı şeyi üretici için söyleyemeyeceğim,. Çünkü ciddi maliyetli olan bir şey.  Domates üzerinden konuşacak olursak ciddi maliyetleri olan bir şey. Dolayısı ile bunun hiçbir zaman için bizim domatesi tarladan 5 liraya, 6 liraya satalım beklentisi üreticide hiçbir zaman olmadı. Bundan sonra da olmaz. Ama biz 50 kuruşa da tarlamızdan eğer bir domatesi vermek zorunda kalıyorsak işte burada sorun var demektir.  Bu sorunu nasıl çözeceğimizi konuşmamız gerektiğini düşünüyorum.  Burada Tüketicilerimize de işler düştüğünü düşünüyorum” ded.

Hastalıklarla Mücadele’de Başarılı Bir Yıl Yaşadık”
Son yıllarda başta Domates güvesi, süne gibi hastalıklar olmak üzere çiftçiyi zor durumda bırakan hastalıkların devam ettiğini ancak, çiftçinin tecrübesi ile bu hastalıkları asgariye indirdiğini belirten İsmail Kaya “Hastalık var.  Aslında geçmiş yıllarda yaşanan hastalıklar aynen devam ediyor. Ama üreticilerin geçmiş yıllardan çıkarttıkları dersler var ve hastalığı arazilerine sokmuyorlar.  Öyle güzel çalışmalar yapıyorlar ki geçmiş yıllarda çıkarttıkları derslere de önüne koyarak, hastalıklarla mücadele  noktasında başarılı bir yıl gidiyor.  Ama önümüzdeki günlerde bilmediğimiz, tanımadığımız veya bizim tanıdığımız ama geçmiş yıllarda kullandığımız ilaçlama yöntemleri işe yaramadığı noktada, yine hastalıklarla mücadele noktasında üreticilerimiz her zaman başarısız bir şekilde karşı karşıya başarısız da kalabilir.  Ama bizim temennimiz bitki koruma, yani zirai mücadele noktasında, üreticilerimizin hastalıklarla mücadele noktasında,  başarılı olması demek,  ürünün pazarda daha uygun satılması demek. Ama domatesin tarladan 50 kuruş, 60 kuruştan çıkması üreticiyi memnun edecek bir şey değil. Bunun 1 Lira 1.25 lira civarında tarladan çıkması üreticiyi memnun edebilir.  Ama 50 kuruşa,60kuruşa,70 kuruşa üreticinin tarladan malını pazarlaması demek, maliyetini alması, emeğini alması demektir” dedi.

“Depolamak En Doğal Hakları”
Geçtiğimiz yıl yaşanan Patates ve soğan sıkıntılarına da değinerek örnekler veren ve yapılan depolanmaları doğal karşılayan Başkan İsmail Kaya, “Unutmayalım ki biz zarar etmeyelim zaten çok para kazanmayı hedeflemiyoruz.  Zarar edince işte o zaman biz sıkıntıya düşüyoruz.  Nasıl sıkıntıya düşüyoruz?  Önümüzdeki yıl sermayemizin kalmaması demek ve önümüzdeki yıl da üretim olmayacak demek. Zaman zaman fiyat artışları üretimin azlığından meydana geliyor.  Bunu da bu yıl yaşadık.  Patateste soğanda yaşadık ve depo kovalamaya başladık.  Millet daha fazla kazanabilmek için tabi ki deposuna koyacak.  Elinde imkanında varsa, bunu ticaret erbabı da üretici de malını daha iyi fiyata satabilmek için depoya koymak kadar da normal bir şey yok.  Fakat domateste, biberde, kavunda depolama diye bir şey yok.  Ürünü hasat edince bunu belli bir süre içinde satmak zorundasınız. Şu anda Domates de Kavun da biber de ve bölgemizde yetişen diğer ürünlerde çiftçiler bir an önce malını satıp kazancını cebine koymak istiyor” dedi.

“Bakanlık Fiyat İçin Bazı Adımlar Atmalı”
Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak için Taban-Tavan fiyatı başta olmak üzere Bakanlığın bazı adımlar atması gerektiğini söyleyen Başkan İsmail Kaya “Dünyada beşinci sıradayız üretimde ve ciddi bir üretim ülkesiyiz.  Biz de bunu nasıl kara dönüştürebiliriz ve bu ürünlerimizi nasıl satabiliriz’in peşinde olmamız gerekiyor.  Zaman zaman pazarlarda ürünlerin fiyatı pahalı olduğu ve zaman zaman da  bu günle de olduğu gibi ürünlerin daha ucuz fiyatlarda satıldığı konuşuluyor. Bizim bunun önüne geçmemiz gerekiyor.  Bunun önüne geçmemiz için de belli adımlar atmamız gerekiyor. Bu adımları da kim atacak? Bu adımları bakanlık atacak.  Üretici ürününü dikerken fiyatının belli olması lazım. Bunu şimdi bir iki tane haberde gördüm.  Bakliyat türü ürünlerde, buğday gibi, mısır gibi, arpa gibi ürünlerde  çiftçi dikmeden önce Bakanlık fiyatını açıklayacağını söyledi ki bu iyi bir adım. Ama biz bunu sebzede de dikimi yaparken haşatını kaça satacağımızı aşağı yukarı bilmemiz gerekiyor. Bazı ürünlerde eğer ki üreticiyi de korumak istiyorsanız, tüketiciyi de korumak istiyorsanız, taban- tavan fiyatı diye bizim üzerinde ciddi şekilde çalıştığımız, bunu bakanlığa da rapor ettiğimiz, kendi birliklerimize de rapor ettiğimiz ve bunu zaman zaman da anlatacağımız programı gündeme alınması taraftarıyım. Yani üretici  domates mi üretti, ürettiği domatesin maliyet hesaplarının bir şekilde bilir kişiler tarafından yapılarak, üreticinin zarar etmeyeceği taban fiyatının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.  Yani ne olmalı? Ne olursa olsun domates 1 Liranın altında tarladan satılmasın” dedi.

“Klimalı Odalardan Üreticinin Sorununu Çözme Şansınız Yok”
Ziraat Fakültelerinden mezun olacak öğrencilere de seslenen Başkan İsmail Kaya “ Ziraat Fakültesi’nde biz geçmiş dönemlerde bunu söyledik. İnşallah bu yıl bugünlerde tekrar dile getireceğiz. Burada bir sürü ziraat mühendisi arkadaşımız yetişiyor. Biz bu arkadaşlarımızın tarımı daha iyi öğrenebilmeleri için, tarımın altından gelmeleri için gerekli adımlar atılması gerektiğini istiyoruz.  Bu adımlar nasıl atılır? Buradaki arkadaşlarımız en azından stajlarını, üretim yapan bizim üreticilerimiz var ciddi üreticiler, bu bölge üretim bölgesi.  O üreticilerimizin yanında staj yaparak, çalışarak veyahut o üreticilerimizin yanında çıraklık yaparak diyelim, bunun eski ismini söyleyeyim ben size çıraklık yaparak öğrenmeleri, sahada öğrenmeleri, yarından sonra o diplomaları aldıktan sonra, masaların başına geçtiklerinde üreticinin halini daha iyi anlayacaklardır, üreticinin halini daha iyi sorgulayacaklardır. Bakın klimalı odalarda, klimalı çalışma ortamlarında kırk derece sıcağın altında çalışan işçinin veyahut üreticinin sorununu çözme şansınız hiç yok. Dolayısıyla bizim burada ben İl Gıda Müdürlüğü’müzdeki mühendislerimize de, üniversitemizdeki öğretim üyeleri arkadaşlarımıza da, öğrencilerimize de üretim aşamasından üretici tarlada üretiminin ilk aşaması olan tohumla toprağı buluşturduğundan, o planlamayı yaparken daha buluşturmadan o planlamayı yaparken ben   üretim sezonunun, hasat sezonunun sonuna kadar üreticinin devamlı yanında olmaları, sahada olmaları, bu planlamaları birlikte yapmaları, hastalıklarla mücadele noktasında birlikte karar vermeleri, bir sonraki yılın üretim planlamasını birlikte yapmaları, tohum seçimini gübre seçimini birlikte yapmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Tarımı Tanımak İstiyorsak 40 Derecede Çalışan Üreticinin Yanına İnmemiz Lazım”
Bakanlığın yaptığı çalışmalara da değinen Kay “ Eğer ki işte tarım şuraları diyoruz, tarım şuraları niye yapılıyor? Tarım bakanlığı, biliyorsunuz ben son dört yılda üç defa tarım bakanı değiştiğini biliyorum. Her tarım bakanı iyi niyetli bir şeyler yaratmaya çalışıyor, tarımı tanımak istiyor. Nasıl tanıyacak? İşte birisi bölge toplantıları yapıyor, birisi ortak akıl toplantıları yapıyor. Şura için hazırlıklar başladı yine biliyorsunuz. Niye bu şura yapılacak? Yine tarımı tanımak için yapılacak. Baş tacı, çok iyi niyetli geliştirilmiş, iyi niyetli düşünülmüş bir proje, yapılsın. Ama ben özellikle tarımı tanımak istiyorsak kırk derecede üretim yapan üreticimizin yanına inmeden ben tarımın sorunlarının çözüleceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla burada bizim üreticiyle sahada buluşmamız gerektiğini, tarlada buluşmamız gerektiğini, ilaç atarken buluşmamız gerektiğini, gübre atarken ürün desenini seçerken işte üretim aşamasının başından sonuna kadar bizim üreticiyle buluşmamız gerekiyor ki tarım sorunlarını önce tespit edelim, sahada görelim sorunları, hangi sorun neden yaşanıyor sonra da oturalım o sorunları bir bir çözelim. Hayvancısının başka sorunları var, sebze üreticisinin başka sorunu var yanlarında olmak gerekiyor”  dedi.

“Tarım Bölgelere Göre Farklı, Ankara Tarımına Göre Sorunlar Çözülemez”
Kaya “Bir diğer konu tarımın sorunlarını yalnızca Ankara’daki çiftçilik yapan kişiyi takip etmekle olmaz. Ankara’da farklı, Mersin’de farklı, Adana’da farklı, Çanakkale’de farklı tarım yapılıyor. İklimler de değişik. Dolayısıyla bizim Çanakkale’de biliyorsunuz burada Batak Ovası dediğimiz yerde yapılan tarımla biz yine Musa Köy tarafında, Çan yolu üzerinde veyahut Yukarı Okçular dediğimiz birazcık da tepe noktalarda yapılan tarım aynı tarım değil. Aynı sorunlar da değil. Bir tanesi sulu tarım yapıyor farklı sorunları var, bir tanesi kuru tarım yapıyor farklı sorunları var. Bir tanesi meyve üretiyor farklı sorunları var, bir tanesi hayvancılık yapıyor yine farklı sorunları var. Dolayısıyla biz ürün ürün sorunların üzerine gitmemiz gerekiyor. Biz eğer ki ürün ürün bu sorunların üzerine gitmezsek, başarılı olacağımızı ben düşünmüyorum. Ama eğer ki bu sorunların mısırda ne sorun var, nasıl çözebiliriz, yani üretici nasıl sorunlar yaşıyor nasıl çözebiliriz diye gidersek ürün ürün bölgemizdeki sorunları ülkemizle beraber ülkemizdeki sorunların ürün ürün üzerine gitmemiz gerektiğini düşünüyorum. Burada herkesin kendi dalında ama sahada. Geçmiş yıllarda ziraat mühendisleri vardı köylerde, şimdi ben duyuyorum kimileri memnun değilmiş oldu o ortamdan çektiler. Merkeze çektiler. Şu anda köylere gidip gelme usulü ziraat mühendislerimiz var veyahut merkezden idare ediliyor. Hayır bizi üretim yapan noktadan kontrolümüz sağlansın. Eğer işini severse işine değer verirse bakın hiç sorun çıkartmadan o işten karnını doyurmuş olur. İşi niye yapıyoruz? Kendinizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılamak için, hepimiz böyleyiz. O arkadaşlar da eğer ki böyle bir iş seçtilerse bu işin değerini bilip sahada, yerinde, sahadan ayrılmayarak, orada mesai yaparak, fazla mesai yaparak yani saat beş oldu ben buradan ayrılacağım demeden üreticinin yanında olmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz zaman zaman bu tarz arkadaşlara ulaşmak da zorluk yaşıyoruz. Birisine ulaşacaksın mesela onu yetkilisini arıyorsun onu getirebilmek için falan. Hayır, birisinin gönülden sevmesi gerekiyor ve gönülden üreticiye yardımcı olacak insanlarla bizim yol yürümemiz gerekiyor. Eğer bir şey gönülden yapılmıyorsa yollarını ayıracaksın. O da sevdiği bir işi yapsın, bu işi yapmasın. Ben öyle arkadaşlar tanıyorum bazen, üreticiyi neredeyse üretimden vazgeçirecekler. Hayır bu işi biz seven insanlarla yol yürümemiz gerekiyor. İnşallah da bundan sonra bakıyorum ki kadrolar biraz daha güzelleşmeye başladı. Yeni nesil daha istekli, arzulu. İnşallah sayıları çoğalarak artar ve biz üretimin sorunlarını sahada öğrenir ve daha sonra da bunları yine sahada çözeriz diye düşünüyorum”  dedi.

“Üreticiye Pazarda Yer Gösterilsin”
Kaya “Köylülerin pazara girişlerinde sıkıntı var, olmaması gerekiyor. Üretici pazarları adı altında pazarlar var. Çanakkale’de de ilçelerimizde de. Ama bu pazarlar satılmış. Bu Pazar yerleri ikişer üçer metre ayarlanmış, haftada iki defa üç defa pazar olan yerlerde bu yerler satılmış. Kime satılmış, üreticilere satılmış. Kaç tane üreticiye satılmış, 50 tane 100 tane üreticiye satılmış. Çanakkale’de 50 bin tane üretici aile var. 50 bin tane üretici ailenin yaşadığı ilde yaşıyoruz. Dolayısıyla bunların tamamının pazara çıkacak diye bir şey yok. Ama eğer ben bir ürün ürettiysem ve bu ürünü pazarlayamadıysam ve ben bunu pazara götüreyim, domatesim çürümesin satayım diyorsan ben sabah pazar yerinin önüne geldiğimde ben şunu istiyorum; oradaki zabıta arkadaşa, görevli arkadaşa ‘ ben buraya 500 kilo domates getirdim, kendim ürettim, belgem bu’  diye gösterip, ‘bana bir yer verir misiniz’ dediğinde oradaki görevli arkadaşın, üreticimize yer gösterme zorunluluğunun gelmesini istiyoruz. Tüketicinin de daha sağlıklı ve daha hesaplı mala ulaşabilmesi için çok önemli bu. Üreticinin de malını satabilmesi için, malını israf etmemesi için çok kıymetli buluyoruz ve her gittiğimiz yerlerde belediye başkanlarını ziyaret ederek, onlara bu taleplerimizi iletiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde, bunun adı ‘Misafir Pazar Yeri’ mi olur, ne olur bilemem ama üretici köyünden, beldesinden ürününü toplayıp getirdiyse Çanakkale pazarlarında yer isteyip malını değerlendirebilmeli, satabilmeli, çoluğuna çocuğuna rızkını götürebilmeli. Pazar yerlerinin kapıları üreticiye açılmalı. Bu üreticinin elini güçlendirir, tüketicinin elini güçlendirir. Üreticinin malının ziyan olmasının önüne geçilir. Tüketicinin de daha hesaplı mal alması sağlanır diye düşünüyoruz ve bunun arkasındayız. Her gittiğimiz yerlerde de bunu belediye başkanlarımızdan talep edeceğiz” dedi.

“Tohum Sandığı Önemli Bir Proje Artması Lazım”
Başkan İsmail Kay “Tohum Sandığı uygulamasını çok başarılı buluyorum. Tohum bizim dünümüzdü, bugünümüz ve yarınımız olacak. Ben şuna çok karşıyım, biz zaman zaman ülkemizin menfaatleri için çok büyük sıkıntılar yaşadığımız ve ciddi atışmalar yaşadığımız ülkelerden tohum almak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bunun önüne geçilmesi için bu tarzda farkındalık yaratacak, çok büyük bir proje değil ama farkındalık yaratma açısından yapmış oldukları Tohum Sandığı projesini çok olumlu ve başarılı buluyorum. İnşallah artarak da devam eder. Şimdi kullanılan hibrit tohumlarından çok daha fazla ürün alıyoruz belki ama çekirdeğini alıp attığımızda ürün olmuyor. Çünkü bir pazar var. Burada bu pazarda biz tohum da üretmeye başladık son zamanlarda ama ne kadar üretirsek üretelim, çoğu tohum çeşidinde dışa bağımlılığımız hala devam ediyor. Ama dediğim gibi klimalı odalarda üreticinin sorunu çözülmez. Ne zamanki üretici ile yan yana bir gün akşama kadar çalışırsan, onunla domatesini veya diğer ürünlerinin dikim ve pazarlama noktasında onunla beraber olursan asıl o zaman üreticinin sorunları kayıt altına alınır ve o sorunlar çözünür. Kayıt altına alamadığımız, tespit edemediğimiz sorunu nasıl çözeceğiz? Öncelikle bizim tespit etmemiz gerekiyor. Kesinlikle üreticinin yanında olmak gerektiğini düşünüyorum. Bizim kesinlikle yurtdışına mal satabiliyor durumda da olmamız lazım, yurtdışından devamlı mal alabiliyor olmamamız da lazım. Bizim yurtdışılarında masalarımız olması gerektiğini düşünüyorum tarımla alakalı. Yurtdışında hangi ürüne talep var, neye ihtiyacı var, yurtdışılarında hangi ürünlerin fazlalığı var, yurtiçinde de hangi ürünlerin fazlalığı var, hangi ürünü alacağız, hangi ürünü satacağız, fiyat dengelerini bu şekilde kurabiliriz. Bu sistemi ayakta tutarsak, iyi üretici olursak dünyada bu önümüzdeki günlerde en büyük silah gıda olacak. Bizim tekrardan üretimimizi ele alıp, en kalitelisi, en sağlıklısını üretmek için…
“Bankalar Üreticinin Yanında Olmalı”
Herkesin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Üreticilerimizin sorununa gelecek olursak.  Üreticilerimizin sorunu kesinlikle yerinde tespitlerle yapılması gerekir. Ben tekrar altını çiziyorum.  Bu sektörde finansçısından tutun, tedarikçisine kadar bu sistemin beslediği çok sektör var. Ciddi şekilde işçi çalıştıran sektör, ciddi şekilde hammadde kullanan sektör. Aynı hammaddelerini önümüzdeki yıllarda bir kez daha kullanıyorlar. Ciddi şekilde, makine ekipman kullanılan bir sektör, ciddi şekilde kredi kullanan sektör. Üretimin yüzde 70’i, 80’i kullanılan kredilerle oluyor.  Bizim finansçısından tutun, tedarikçisine kadar aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Ben duyuyorum bazı üreticilerden ‘bankaya gittik bizi oyalıyorlar’ Neden? Çünkü geçen sene şu kadar kredi almıştık ama şimdi busene vermiyorlar. Mutlaka oradaki bankacı sıkıntı görüyor. Bizim böyle dönemlerde kendimize çeki düzen vererek, üreticinin yanında olacak adımlar atmamız gerekiyor. Tedarikçi firmalar ciddi şekilde üreticinin yanında olması gerekiyor. Daha az karlarla, daha iyi ürünleri üreticiye nasıl ulaştırabiliriz noktasında birlikte hareket etmeleri gerektiğini yine altını çize çize söylüyorum” şeklinde konuştu.
“Bu Üretici Olmazsa Sende Olamayacaksın”
İsmail Kaya, üreticiyi korumak için sürekli gündem yaratacaklarını söyleyerek, “Meyve sulukta fiyat 40 kuruştu, 50 kuruşu çıktı. Bizim hedefimiz 70 kuruşlar, 80 kuruşlar meyve sulukta özellikle. Sahaya inmeden bunun ne kadar zor toplandığını, bu ürünlerin ne kadar zor yetiştiğini, yağmurun bu ürüne zarar verdiğini, dolunun bu ürüne zarar verdiğini, sıcağının bu ürüne zarar verdiğini görmemiz açısından ve önümüzdeki yıllardaki dikim planlamalarımızı daha iyi yapmamız adına, ürünlerimize daha iyi bakmamız adına bizim meyve sulukta özellikle 70, 80 kuruşların konuşuluyor olması lazım. O 200 CC’lik ufak meyve suların bundan 4-5 sene önce sanayiciler 40 kuruşa meyve suluk toplarken, meyve suları oda 50 kuruş, 60 kuruştu. Şimdi bakıyorsun o  2 liraya satılıyor, meyve suluğu yine 40 kuruşa almaya çalışıyorlar. Sanayici sen karını arttırdın, fiyatını artırdın bundan 4-5 sene önce aldığın fiyattan daha niye almaya çalışıyorsun. Bu üretici olmazsa sende olamayacaksın. Bu üretici bunu üretmezse, ‘ben bu işten çıkacağım’ derse sende bu işte olamayacaksın. Sen marketteki fiyatları artırıyorsun. 60 kuruşluk şeyi 1.80 ile 2 liraya marketlerde fiyatın var. Meyve suluk fiyatını neden 40 kuruşlarda tutmaya çalışıyorsun. Biz bunu gündeme taşımaya çalıştık.  Bizim için çok önemli bir konu meyve suyu özellikle meyve üreticilerimiz için ciddi şekilde önemli bir konuydu. Bu konuyla alakalı bizi Bursa’dan arayanlar oldu. Yardım isteyenler oldu. O bölgelerdeki odalarımızın da ciddi şekilde bu yönde sıkıntıları vardı.  Biz onlara destek olmak açısından kendi bölgemizdeki üreticilerimize de destek olma açısından ve bu konuyu gündeme getirme açısından basında da, normal köy toplantılarında da, kahve toplantılarında ve kendi yapmış olduğumuz toplantılarda da defalarca gündeme getirdik.  Bundan sonrada hangi ürünümüzde sıkıntı varsa biz bağırmaya, gündeme getirmeye devam  edeceğiz. Çünkü bizim işimiz bu. Gündem yaratacağız. İnşallah yarattığımız bu gündemle üretici lehine sonuçlar çıkar diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İsmail Kaya açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu yıl iyi bir yıldı.  Geçmiş yıllarda sıkıntı yaşadığımız zamanlar oldu. TMO ile alakalı. TMO  bir tüccar edasıyla  üreticinin yanında ben varım. TMO’da diyelim 1 lira ürün. Bunu 1 liranın üzerinde satabilirseniz satın. Ama satamazsanız ‘ben buradayım kardeşim’ diyip köy köy gezmeleri gerekirken, ne yazık ki onlarda klimalı odalarından dışarı çıkmaya canları istemiyor. İşlerinin o olduğunu unutuyorlar. Bu yılı bölgemizde değerlendirecek olursak buraya gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Alım noktalarında güzel alım yaptılar. Ben bu sene bölgemizde ki çalışanlardan memnunum ama geçmiş yıllarda biz bu konularda da sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntılarımızı da gerekli yerlere ilettik. Önümüzdeki yıllarda da TMO fiyatını erken açıklar. Tek noksanımız şuydu TMO’nun köy köy dolaşması gerektiğini düşünüyorum. Köy köy’de dolaşıp ‘benim fiyatım şu, bu fiyatın üzerinde ürün pazarını bulabilirseniz satın. Bu fiyatın üzerinde satamazsanız ben devletim, ben sizin malınızı almaya talibim, kesinlikle malınızı heba etmeyin ben sizin malınızı kaldıracağım. Gerekirse harmanınızdan kaldıracağım. Gerekirse siz bana getirin’ deyip üreticiye moral verilemesi gerektiğini düşünüyorum. Üretici mutlu olmalı. Üreticimiz önümüzdeki yıllarda da umutlu olmalı. Üreticilerimizi bu moda tutmak ülkemize yapacağımız en büyük iyiliktir” dedi.

Haber : Cuma Deren
Fotoğraf : Arşiv