.


Böyle diyorum çünkü; talep öylesine akıllı ve öylesine tasarruf içeriyor ki, bu arada bravo da demeden edemeyeceğim. 
Bravo’ yu hak edenler, geleceğe hayat imkanı sunmak için akıllı talepte ısrarcı bizim Muhtarlar.
Köylerinde akıllı su sayacı isteyen muhtarlar için; “Köy de akıllı sayaç mı…?” şeklinde, tepki içerir bir soru eşliğinde çıkışanlar olabilir. Lakin, bu mesele hayli önemli. Çünkü, tasarrufun köy’ü, şehri, mahallesi mi olur kardeşim…?
Su hayattır ve herkes için olmazsa olmaz birinci derecedeki ihtiyaçtır. Köylünün su’yu tasarruflu kullanmasının bu anlamdaki önemini tartışmaya açmak, bence çılgınlıktır.
Köylü de tasarruflu kullanacak suyu, şehirli de. Öyle değil mi…? Sonra su bitti denince, kim celallenmez ki…?
Laf salatası yaptığımın farkındayım. Fakat, konu pek hoşuma gittiğinden, ballandıra ballandıra bahsediyorum.
Şimdi meseleden söz edeyim.
Başkente çıkarma yapan Muhtarların, Ankara’ ya götürdüğü taleplerden sadece biriydi, lakin diyorum;  bence en önemlisiydi akıllı sayaç istemi.
Merkez köylerimiz için de su önemli bir ihtiyaç. Hep olmalı ve hiç kesilmemeli. Köy muhtarları da bu düşünceyle ısrarcılar, akıllı taleplerinde.
Akıllı talep diyorum, çünkü muhtarların tamamı, köylerinde akıllı su sayacı dönemini başlatmakta ısrarcı. Bu sayede, su tasarrufu sağlanacak ve gelecek nesillere, su kaynakları yeterli rezervde miras kalabilecek.
Eskiden, Çanakkaleliler Ankara’ ya gittiğinde, tayin istemiyle çıkardı siyasetçinin karşısına. Şimdilerde ise, gelecek neslin menfaatine ihtiyaçların temini için Çanakkalelimiz hizmet peşinde.
Akıllı istem diye bahsettiğim hizmete olan talebin anlamı işte bu noktada pek anlamlı geldi bana.
Hele hele, talebin karşısında üretilen çözüm de pek akıllıcaydı.
Akıllı talebe, akıllı çözüm üreten isim AK Parti Kurmayı, Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’ dı.
Meseleyi açarak başlatayım aktarmaya.
AK Partili İl Genel meclis üyesi Şener Akçay, Merkeze bağlı köy muhtarları ile Ankara çıkarması yapıyor, Mecliste İktidar kurmaylarından, köyleri için tespit ettikleri sorunlara çözüm arayan muhtarlara mihmandarlık ediyordu.
Çanakkaleli vekillere tek tek anlatılıyordu istenilenler. Sıralanıyordu sorunlar. Tek tek dile gelenleri, tek tek kaleme alan isim, AK Kurmay Bülent Turan ve Vekil Jülide İskenderoğlu’ydu ve kalıcı çözümler için başlatılıyordu çalışmalar, üstelik an itibariyle.
Köylülerin akıllı sayaç talebine, akıllı çözüm önerisini, “Harcama da yarı yarıya” ifadesiyle sunuyordu vekil Turan.
Öyle ya, mevzu tüm köyler için bir büyük tasarruf hamlesi demekti, bu hamle için herkes üzerine düşeni yapmalıydı. Çünkü tasarruf anlık değil, gelecek nesli de kapsayacak türdendi.
Yarısı devletten, yarısı da köylüden olabilecek bir teklif ile, köylüler akıllı sayaçlara kavuşabilir, kimse su bedava diye, sınırsız tüketimi devam ettirmemiş olurdu. Gelecek neslin su ihtiyacı şimdiden çözülüp, bu günün ana babaları, dede ve nineleri, gelecek nesle hayat sunacak projeyi gerçek edebilirdi.
Çok sıradan bir konu gibi görülse de şu akıllı su sayacı meselesi, bence çok önemli. Çevre hareketlerinin tamamında dile gelen içme suyu kaynakları için, bence en akılcı çözüm, akıllı sayaçlar.
İhtiyacın kadar su tüketimi için, akıllı sayaç devreye alınmalı, su kaynaklarından öte, köylünün çeşmesine dek gelen su, böylelikle en tasarruflu şekliyle kullanıma sunulmalı.
Yarısı devletten, yarısı köylüden fikri ile, köy muhtarlarının akıllı su sayacı taleplerine akıllı çözüm sunan vekil Turan,”Bir kısmı köylüden de çıkabilir” diyerek, köylerde düşünülen akıllı su sayacı dönemi için, masrafın küçük bölümünün köylüden tahsil edilebileceğini dile getiriyordu adeta.
 İl Özel İdaresi kaynaklarından, köylere akıllı su sayacı projesinin desteklenip hayata geçtiğinde, bence gelecek nesle kalacak en güzel miras, rezervi yüksek su kaynakları olacak.
Akıllı talebe, akıllı çözüm üretip, gelecek kuşaklara yaşam kaynağı sunma fikri, bence on numara, beş yıldız olmuş. Ya Sizce…?