Bir sözle başlayan ve adeta tüm yaşayanlarının talebine dönüşen Kepez’ in ilçe olma meselesi,  kelimenin tam anlamıyla Seferberliğe dönüştü.


Siyasi parti ayrımı yapmaksızın, Kepez yaşayanlarını bir hareket ettiren İlçe olunması talebi için üretilen sloganların yer aldığı afişler ve pankartlar, Türkiye’nin en büyük beldesinde dikkat çekmeye başladı.  

Tarih yazılan kentin, Çanakkale’ nin şirin beldesinde,  Seferberliğe dönüşen meseleyi gündeme getiren isim AK Partili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan olmuştu. Kepezliler, vekil turan’ dan, gündeme getirdiği konu için atacağı dev adımı beklemeye başladı.

Bence de bu bekleyişte haklılar. Çünkü; Maniler yazma yarışı bir yanda, Kepez halkı hayli manidar sözlerle AK Parti Grup başkanvekili de olan Av. Turan’ ın akıllarına soktuğu ilçe olmaları meselesinden başka, söz etmez,  laf üretmez oldu. Derler ya, ‘Hadi, şimdi ayıkla pirincin taşını’

Gözlemler şu ki, bu saatten sonra sayın vekile çok iş düşüyor.
Neden mi? Çünkü yaşayanları,  ‘Kepez İlçe Olsu İstiyor’ imza kampanyası düzenleyip, karşıt siyasi görüşlüleri bir araya getiren beldenin siyasetçileri, cadde ve sokakları ilginç afişler ve pankartlarla süsletip, okunduğunda yüzleri gülümseten sözlerle,  hayli anlamlı mesajı veriyor.

Kepezlinin aklına, ilçe olma fikrini, hatırlanacağı gibi AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan sokmuştu. Yaklaşık bir ay önce, Partisinin belde Gençlik Kolları toplantısında;

 "Kepez’in ilçe olması gerekir. Kepez’e de yakışır" demişti vekil Turan.
İşte bu çıkış, kısa sürede seferberliğe yol açtı. 2 hafta önce Kepez’ in CHP’ li Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve AK Parti Kepez Belde Başkanı Alper Altınok tarafından başlatılan imza kampanyasına katılım çığ gibi büyüdü.
 Sadece imzalar mı atıldı ilçe olma talebi için, elbette hayır.  26 bin nüfuslu beldede,  ilçe olma heyecanı öylesine
hissedilmeye başladı ki, tüm meseleler unutuldu, Kepezli tek meseleye odaklandı.

Günlerdir geçim derdinden dahi söz edilmeyen Kepez’ in sokaklarında, kadınlarının iki lafın belini kırdığı ev gezmelerinde de tek konuşulana döndü ilçe olunması talebi.

Yaşamın zorluklarından söz eden de kalmadı, birbirlerinin ardından dedikodu eden de. Yani, yaşamın bir değil, yüz tık ötesine geçti bu mesele.

 Kepez Belediyesi Hizmet binası girişindeki imza defterine 2 bin küsür imza bırakmış Kepezli.  AK Parti Kepez Belde Teşkilatı tarafından 3 mahallede açılan stantlarda ise 3 bini aşmış ilçe olma istemini anlatır imzalar.

Edilen bu söze gelince;  ‘Erik Dalı Gevrektir, İlçe Olmak Gerektir’ diyerek,  ne de güzel anlatmışlar taleplerini.
Bitmedi dahası da var. Demiş ki Kepezli;  ‘En Büyük Belde, En Şirin İlçe’ , ‘Anlatılmaz Yaşanır, İlçe Olmak Yakışır’, ‘Çağdaş Bir İlçe Doğuyor’,  ‘Gönüllerin İlçesi Kepez’,  ‘Beldelerin Birincisi, İlçelerin En Yenisi’
Bağrış şok, çağrış yok. İki medeni insanın karşılıklı söylemi de yok.

Kepez’ de talep net, yazıyla da, sözle de bir vesselam.
 Türkiye’ nin en büyük beldesinin, CHP’ li Belediye Başkanı Dr. Mutan’ ında, AK Partili siyasetçilerle bir adım attığı mesele, Kepez meselesi olunca, ettiği sözler de bir başka anlam yüklüydü.

Diyordu ki; “AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, Kepez’de Gençlik Kollarıyla ilgili yapmış olduğu toplantıda, ‘Kepez’in İlçe olması gerekir. Kepez’e de yakışır’ sözleri üzerine bizde harekete geçtik.

AK Partili, CHP’li ve o dönem Bağımsız Belediye Meclis üyelerimizin imza onayıyla birlikte biz start verdik.  Orası Belediye Meclisi ve Belediye Başkanıyla birlikte halkın iradesini tamamını kucaklayan bir ortak zemindi.
Bizim ilçe olmamız bütün şehir süreciyle birlikte tartışılmakta. Eğer bütün şehir olunacaksa, o süreçle alakalı beldeler mahalle oluyor. Biz mahalle değil, biz Belediye olalım. Ve o idari yapılanma sürsün. Kendi bütçemizi kullanalım. Kendimizi irade edelim. Böyle bir destek noktasına taşındı. Bu destek kendini farklı şekillerde ifade etmeye başladı.”
 Belediye Meclis üyeleriyle birlikte, kendisinin de imza koyduğu mutabakat metni sayesinde, Kepez meselesi için  ortaklaşıldığına vurgu yapan  Başkan Mutan’ ın sözleri, manileri  andırır talepleri aktaran sloganlar kadar net geliyordu.
“Biz bir yandan,  diğer bir siyasi parti imza kampanyası için stant açıyor. Kepez için tek yürek oluyoruz. Vatandaşlarımıza elimizden geldiğince anlatıyoruz. Geçen hafta itibariyle de kentimizin, beldemizin birçok yerine 30-40 civarında afiş ve pankartlarımızı astık.

3 ya da 4 günde bir bu pankart ve afişlerin yerlerini değiştiriyoruz. ‘Erik dalı gevrektir, Kepez İlçe olmayı gerektirir’ gibi sözler var. Bu denilen sözleri, biz değil halkımız ediyor.”

 Halkın ettiği sözden söz ediyordu da, ya kendisi? Kendisinin de iki çift lafı vardı elbet Doktor Başkanın. Sözü, hem ilçe olma fikrini akıllarına sokan vekil Turan’a, hem de kendi gibi harekete geçen siyasetçilereydi.  Diyordu ki;
“İlçe olur muyuz? İnşallah oluruz.  Laf ağızdan çıktı. Olmalıyız. Hatta onu da sloganlaştırdık.

Laf ağızdan çıktı. İlçe olmak zamanı dedik. İlçe olma süreciyle alakalı gerekli girişimlerimizi yapmaya devam ediyoruz”
Türkiye’ nin en büyük beldesinin yaşayanları ve beldenin yöneticilerinin mesajı ortada. Kısacası, pas görüldü ve ortalandı. Şimdi sıra son vuruşta gibi görülüyor. Haydi hayırlısı.