İÇİM YİNE BURUK…

Çalışan Gazeteciler olduk, mesleğin duayenleri ile.. Ne günlerdi o günler!..

Yaşça ve mesleki tecrübe olarak bizlerden hayli büyük olsalar da, arkadaştık her zaman.. Yeri geldi, rakip te olduk vesselam. Lakin, içimizdeki meslek aşkı birdi, seviyorduk Gazeteciliği..

Rahmetle anıyorum, Turhan Narler’ i, Yaşar Türe’yi, Cemal Oral’ ı, Ayhan Öncü’ yü, Orhan Mutay’ ı, Cahit Yılmaz’ı, Mehmet Celen’i, Mehmet Cantürk amcamızı.. İsmini sayamadığım demeyeceğim.. saydıkça daha da eksildik sanki..

İyisi mi, kalbimde her zaman olanlar diyerek, rahmetle andıklarımı, ruhlarına hep Fatiha armağan ettiğim meslektaşlarımı unutmayacağım, bu can bu bedende oldukça..

Ne Şahin Akbulut’u, ne Şevket Değirmenci’ yi, ne de Sosyal Savaş Yazıcı abimi.. İyi ki vardılar iyi ki onlarla mesai yapmışım, onları iyi ki tanımışım..

İlçelerde mesleğin duayenleri vardı.. Recep Yüzüak misal.. Hele hele Mustafa Sezek.. Onlarla yaşanmış, zihnimde birikmiş ne anılar ne anılar..

Çan denilince Mustafa Akgün misal.. Biga’ da Ferit Kavas..  Gazetecilik onlar için de bir yaşam biçimiydi. Mesleğini deliler gibi sevenlerdi onlar..

Güne özel çok sözler edildi dün.. Bugün de edilecek..

Bir açıklama var ki, ondan bahsetmeden edemeyeceğim..

Gazetecilik zor iştir.. Yağmur, kar, fırtına vız gelir..  Hava çok sıcak, asfaltta yumurta pişiyor, biz orman yangılarındaydık mesela.. Zordu gazetecilik, inanın çok zor..

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı geldi..  Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ tan..

Özetle; büyük özveri ve gayretle önemli bir kamu görevini yerine getiren gazetecilerin bugüne kadar olduğu gibi her daim yanlarında olacaklarını söylüyordu sayın Genel Müdür..

Netti sözleri.. Hayli anlaşılırdı ifadeleri.

Şöyle diyordu kendileri, Mesleklerini ifa ederken farklı dünya görüşlerine rağmen haberlerinde nesnel dili tercih eden basın mensuplarının demokrasimizin güçlenmesinde,  toplumumuzun gelişmesinde ve millî birliğimizin sağlanmasında önemli bir kamu görevi üstlendiğini kaydederek;

“Mesleki değerlere tam bağlılıkla çalışmalarını sürdüreceğine inandığım Türk basınında, iş güvencesi, verilen emeğin karşılığının alınması ve kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik beklentileri; mutlaka çözüme kavuşturulması gereken haklı talepler olarak görüyor ve koşulsuz destekliyorum”

 

6 Şubat 2023 depremlerinde ve Filistin’de görevini yaparken yaşamını yitiren gazetecilere rahmet dileyen isim oldu sayın Genel Müdür Erkılınç.. Ve şöyle dedi;

“Ülkemizde ve dünyanın her bir köşesinde zaman mefhumu gözetmeksizin büyük bir özveri ve gayret ile vazifelerini sürdüren basın çalışanlarımızın bugüne kadar olduğu gibi her daim yanlarında bulunacağımızı ifade etmek istiyorum. 

Bu duygu ve düşüncelerle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, medya emekçilerine çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar diliyorum. 6 Şubat 2023 depremlerinde ve İsrail saldırıları sonucu Filistin’de yaşamını yitiren basın mensuplarımız başta olmak üzere, meslek yaşamları boyunca daha adil bir dünya inşa etmek arzusuyla hakikat peşinde yalın kalem koşan ve ebediyete irtihal eden tüm gazetecilerimize, Yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.”

Çanakkale insanına, yıllar içinde belki de birden fazla kez selamlaşmış gazeteci büyüklerimi, bizler için özel bu günde değil her gün ananlardanım..

Şimdi meslek aşırı kolaylaştı.. Birde bire de sözde meslektaşlar çoğaldı.

Nasıl mı? Nasıl olacak; Cep telefonundan yayın açan, herkes gazeteci oldu..

Ve tuhaf olan şu ki,  kamuoyunda olduğu gibi, bazı siyasetçilerden de onlara karşı ayrı bir saygı..

Dahası, protokol listesindeler.. Algı yok vergi yok.. Sorgu da sanki yok..

Yazılanı sil, kurtul dönemi bunun yanında san ki cabası..

Dün bence de çok kıymetli bir söz etti sayın vekil.. İktidar parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, gazetecileri ve mesleğin sorunlarını, daha evvel görev yaptığı önemli makamlarda ikin de iyi görüp bilen olarak;

“Aşkla yapılan bir zor iştir..” diyerek ne de güzel özetleyiverdi..

Özetledi meseleyi.. Anca geçinirsin.. Birikim yapabilmek mi? O da ne!?!…