Yaradan, boşa yaratmıyor. Her canlının son derece önemli bir görevi var. Doğa ana, onlarsız çok zarar görür diyebiliriz NOKTA..


Karatavuk dedim de, bizim oralarda: biz Sarı gagalı da çok derdik..Ötüşü dahi, doğada sessizce gezinir iken, ödünü patlatır insanınb..b Nasıl bir cagırtı yapar sormayın..
Dut zamanı, sapanla avlardık onları.. Şimdilerde, faydası son derecçe önemlli olduğu nihpayet anlaşıldığından, kota kondu avlanma miktarına.
İyi de oldu. Neden böyle dedim? ben de bimiyordum, yeni öğrendim, Karatavuk' un bu süon derece önemli görevi üstlenmiş olduğunu..
Sizlere de anlatayım.. Bir payşmlaşımda rastladım şu satırlara;
"Yere atılan zeytin çekirdeklerinin hiçbirinin çimlenmediğini belki fark edenler olmuştur.
Peki zeytin tohumları bu şekilde çimlenmiyorsa, çevremizdeki zeytin ağaçlan nasıl ortaya çıkıyor?" şeklinde soru ekiyle birlikte kaleme alınmışlar, hayli ilgimi çekti.
İnanıyorum ki, sizlerin de ilgsini çekecek bir konu bu.. Öyle ise ki bence öyle;  devam o vakit aktarmaya..
Anlatım şöyle idi; "Zeytin odununun çok sert bir yapıda olmasından ötürü zeytin içerisinde yer alan çekirdekleri de odunsu bir yapıda olur.
Bu yüzden de zeytin çekirdekleri ya da tohumlarının içerisinde bulunan fideciklerin gücü, bu sert ve odunsu kabuğu kırmaya yetmez. Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz.
KAVATAVUK MUCİZESİ BAŞLIYOR!!!
Peki doğal olarak bu iş nasıl gerçekleşiyor?
Doğada zeytin meyvelerini en çok sevenler sadece insanlar değiller.
BAKIN BİR ADI DAHA VARMIŞ;
'TURDUS MERULA'
İnsanların bu konudaki rakipleri karatavuk (Turdus merula) adı verilen küçük siyah renkli kuşlar. 24-25 cm boyunda ve simsiyah tüylerle kaplı olan ve gagaları sarı- kavuniçi renkli olan bu sevimli kuşlar zeytin meyvelerini çok severler.
Bu meyveleri bir çırpıda yutan bu kuşlar kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler. Ancak, onlar da bizim gibi odunsu yapıda olan zeytin çekirdeklerini sindiremezler ve dışkılama yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atarlar.
MUCİZE DEĞİL DE, NEDİR BU ALLAHAŞKINA???
İşte sadece bu karatavukların kursağından geçmiş olan zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir. Çünkü karatavuk kursağındaki küçük taşlarla ve sahip olduğu kuvvetli asitlerle zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğu, sindirim sırasında incelir ve yumuşar. Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir. Zeytinlerin gerçek dostu olan karatavuklar sahip oldukları bu özellikle bizler için çok önemli.
Eğer karatavukları avlayarak neslini tüketirsek gelecek yıllarda yeni zeytin ağaçları gelişmeyecek ve karatavuklardan bir süre sonra zeytin ağaçlarının da nesli tehlike altına girecek.."
Çıra renginde gagalı türü olduğundan belki de, bazıları içinde çıra gaga adını alan, sarıgagalı, Karatavuklar, ne özel canlılarmış meğerse..
Onlar yoksa, zeytin de yok.. Zeytinyağı da...
Hoşça kalın. Herkese iyi pazarlar...