ÇTSO Yönetimi, İstanbul’ dan gelen 100 kadar konuk iş adamına Çanakkale’ nin gelecek planlarını anlattı.

3 Gelişme Ekseni, 18 Öncelik Alanı, 119 Hedef ve 125 tedbirle, Şehitler Coğrafyasının 2023’e özel çizilen yolculuk rotası adeta başlangıç ve bitiş koordinatlarıyla aktarıldı. 
Hafta sonuna saatler kala, İstanbul Ticaret Odası’ nın çıkarma yaptığı Çanakkale’de, ev sahibi elbette Çanakkale iş dünyası olmuştu. Dün de devam etti İstanbullu işadamlarının Çanakkale ziyareti.
İş konuşulmadı sadece Çanakkale’ de. Tarih de konuşuldu. Tarihe damga vuran kahramanlar da.
Destan yazan Çanakkale şehitleri mezarları başında yad edildi ayrıca.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Çanakkale’ de, bir başka deyişle Atalarına Şehit Dedelerine koştu.
100 kişiye yakın bir heyetle gerçekleşen Şehitler coğrafyası ziyaretinde, kısacası iş ve ekonomi bir nebze de olsa ikinci planda kaldı.
Nasıl kalmasın ki? Kolay mıydı Kefensiz yatan yüz binlerce Çanakkale Aslanı’ nın huzurunda durmak. Değil di elbet. Zaman zaman dualar edildi. Savaşa dair anlatılanlar göz yaşlarının damla damla akmasına da yetti arttı.
İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı, Çanakkaleli iş kadını Zeynep Bodur Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Meclis, Yönetim Kurulu üyeleri bir Başka tanıdı Çanakkale’ yi büyük zaferin 102. Yılında.
ÇTSO adına İstanbul Sanayi Odası heyetine, Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Genel Sekreter Sema Sandal ev sahipliği yapsa da, konuklar aslında kendi evlerindeydi. Her birinin geçmişinden bir isimin yattığı Çanakkale coğrafyasında, ya anne dedesi, ya da baba dedesi yatıyordu kefensiz Gelibolu toprağında..
Bu nedenle de, İstanbul iş dünyasının ilgisi ve duyarlılığı bir başkaydı Çanakkale’ ye.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yer alan, Piri Reis Müzesini ve Çanakkale Deniz Ticareti–Geçmişe Yolculuk sergisini gezerken Mega kent İstanbul’ un iş dünyası, tarihte de yolculuk etti.
Müze ve sergi gezisinin ardından, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ salonunda bir araya gelen İstanbul Sanayi Odası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerine hitaben açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin’ in sözleri bir başka anlam yüklüydü.
 
Odalarının an itibariyle 6 bin 700 üyesi bulunduğunu anlatıp,   21 meslek grubunda; inşaat, tarıma dayalı sanayi, gıda, madencilik, orman ürünleri,  dayanıklı tüketim malları,  yolcu ve yük taşımacılığı, ile turizm sektörlerinde ön plana çıktığının altını çizerek, oldukça önemli bir çıkışa imza atıyordu.
Diyordu ki Başkan Engin; “Çanakkale gerek sahip olduğu benzersiz konumu, gerekse sahip olduğu potansiyele rağmen ne yazık ki olması gereken yerde değildir”
 
ÇTSO Başkanın sözleri,  bir şikayet konusu olarak algılan mamalıydı elbet.
Başkan Engin Çanakkale için ‘Şu’ sıralar verilen yeni Çanakkale savaşının nedenini açıklıyordu aslında.
 
Kalın harflerle ve de üzerine basa basa edilen sözlerinden belliydi verilen mesaj.
 
Başkan Engin; “ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI OLARAK ÇANAKKALE'YE HİZMETE GÖNÜLLÜ OLANLAR OLARAK ÇALIŞIYOR, PROJE ÜRETİYORUZ” diyordu
 
İstanbul’ dan, ya anne ya da baba dedesinin yattığı topraklara ziyarete koşan İş dünyasının önemli temsilcilerine, bir de Çanakkale’nin 2023 rotasından bahsediliyordu. Koordinatlar verilerek, rota açık açık dillendirilerek.
 
Bu açıklamaya imza atan isim, Meclis Başkanı Osman Okyay oluyordu.
Diyordu ki, aynı zamanda Çanakkale’ nin eniştesi olan Okyay;
 “ÇANAKKALE, BU ÜLKENİN TARİHİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYONA İMZA ATMIŞ ÇOK DEĞERLİ BİR KENT. BU KENTİN, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDE DE ÇOK ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUZ.”
Bir başka deyişle, Şu sıralar verilen, büyüme gelişme ve tartışmasız dünya kenti olma noktasında süren Çanakkale savaşından söz ediyordu ÇTSO Meclis başkanı Okyay.
Dedim ya adeta koordinat vererek dile getirdi rotayı. 2023’ e özel Çanakkale hedefinden bahsederken Okyay şöyle diyordu;
“Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve yakın zamanda yeni verilerle derinleştirilen Çanakkale ve Balıkesir’in 2014-2023 bölge planında ortaya konan 3 Gelişme Ekseni, 18 Öncelik Alanı, 119 Hedef ve 125 tedbirle kentimizin 2023 yolculuğu rotalanıyor”
Bir ara başlıkla daha verilen,  Çanakkale’ nin dikkat çeken o rotasına ve  hedefine ilişkin edilen sözler de hayli açık ve netti aslında.
 “BÖLGENİN 2023 VİZYONU NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİREN, REKABET EDEBİLEN, YAŞANABİLİR GÜNEY MARMARA OLARAK BELİRLENDİ” derken üzerine basa basan Meclis Başkanı Okyay,
“Bu planda Çanakkale’nin;” diyor ve planı açıyordu başlık başlık
“Tarımda yenilikçi,Yenilenebilir enerjide entegre olmuş, Turizmde çeşitlilik ve derinlik sağlamış,
İnsan kaynağını küresel rekabet düzeyine yükseltmiş bir bölge haline dönüşmesi hedefleniyor” derken.
Sonrasında da; ‘Bunun için’ diyerek,
Çanakkale’nin Balıkesir’le birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde bir kaliteyle büyümesi gerektiğine de vurgu yapıyordu Meclis Başkanı enişte Okyay.
İstanbul iş dünyasının Çanakkale gezisinde, üzerine basa basa edilen dir bir söz daha vardı ki, o da Şehitler coğrafyasının neden tercih edilmesine okkalı bir örnekti.
ÇTSO Meclis başkanı bu konuda,  TÜİK’in iller arası yaşam endeksinde 24’üncü sırada yer verdiği Çanakkale için,  Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nu son raporuna göre rekabetçilikte 26’ncı sırada bulunduğuna dikkat çekerek bir başka farkındalık daha da yaratıverdi.
Bu kadar detaydan sonra söylenecek bir söz var ise şayet. Bence o da tam olarak şöyle;
“Ne diyelim, mega kent gibi köprüye de sahip olacak Çanakkale, dünyanın ikinci büyük boğaz kenti olma yönünde, hem de 2023 hedefinde…”
ÇTSO Meclis Başkanı enişte Okyay, Çanakkale için; “gerek bulunduğu konum itibariyle bir bağlantı noktası olmasıyla, gerek tabiat özellikleri ve sosyo-ekonomik yapısıyla hiç şüphesiz Çanakkale bu bölgede cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek kentlerin başında geliyor” diyerek, İstanbul’a şimdiden rakip bu coğrafya üzerine önemli ön görüsünü sunarak, bir okkalı mesaj da,  vermiş  aslında.