KUTLAMAK gerek, teşekkür etmek gerek…

Alanya ALAADDİN KEYKUBAT Üniversitesi’nden de  Dünya Dili Türkçe’ye MERHABA dedik…
MERHABA, Sempozyumu aylardır hazırlayan, katılımcıları karşılayıp-ağırlayan, gezide yalnız bırakmayan tüm görevliler, arka plânın sessiz kahramanları…
MERHABA, sempozyuma katılanlar…
MERHABA, sempozyuma destek verenler…
MERHABA, Türkçe sevdalıları
MERHABA, Dünya Dili Türkçe Sempozyumunu başlatıp-yaygınlaştıranlar…
MERHABA, yurt dışından katılarak, Dünya Dili Türkçe’ye gönül verenler…
MERHABA, Alaaddin Keykubat RUHUNU, Atatürk’le buluşturarak, yüzyıllar ötesine taşıyanlar ve taşıyacak olanlar…
MERHABA !..Kaşğârlı Mahmut’un DİVAN-I Lügat-it TÜRK’ÜN 950 yılında ALANİA’da buluşanlar…
Öğretim yılı başlarken,  bilimsel çalışmalar da başlıyor… Bu güzelliği genelde tüm üniversitelerde görmek, bilimsel çalışmalara katılmak, tartışmak ve bilime hizmet ederken, hem katılanlara hem ileride düzenleyeceklere model olmak da anlamlı ve güzel…
Üniversitelerin önemli görevlerinden biri de akademik toplantılara imza atmak, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını açığa çıkarıp akademisyenlere çalışma azmi kazandırmak ve araştırma merakını kamçılamaktır…
Sempozyum hazırlamak kolay mı ?!..
Türkçenin Dünya Dili olarak ortaya çıkmasının bir nedeni de kültürlerarası iletişimi sağlarken, ELİF’İ  dik tutmak ve kaybolan VAV’I da  geçmiş kültürümüzde olduğu gibi yeniden ETKİN kılmak olmalıdır…!?
Bunu sağlayan ve bizlere görev veren hocalarımız, sempozyumun tabi deneticileri olan;
Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercılasun üçlüsüyle sempozyuma GÜÇ katan BİLGELERİMİZ, sizlere de saygı ve sevgiyle  MERHABA,
Hocalarımızın isimlerini oturum salonlarıyla bütünleştiren, güzel ve anlamlı düşünceye de MERHABA….
 
 
Sempozyum süresince 363 kişi, 256 bildirinin tartışıldığı 19 ülkeden de katılımcının sağlandığı sempozyum 20 EKİM perşembe günü ALKÜ’de heyecanla başladı.
19 ülkeyi de isim olarak tanıtalım:
“Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan, Çeçenistan, Karaçay, KKTC, Rusya, Ukrayna, Moldova, Almanya, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Yemen, Fransa, “
Açılışta, diksiyonu güzel, AÇILIŞ KONUŞMA metni  anlamlı olan sunucunu, duygu ve düşüncelerinin çekiciliği kadar, Türkçenin Eğitimi alanında da  Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in yaptığı açıklamalar, genç akademisyenlere uyarıcı olmakla beraber oturumdaki konuşmacılara ve dinleyicilere de yol-yöntem gösterici olması bakımından  önemliydi.
Yorgunluğu giderenler ise düzenleme kurulu yöneticileri ve kurulan ekibin karşılama- çaylarla ağırlaması tüm Alania Toroslarını düz, tüm Yörük yemeklerini sıcak hale getirmesi nasıl bir güzelliktir hele bir de eski mezun akademisyen olmuş öğrencilerimle sempozyumda karşılaşmak, 2004’te Çanakkale’den mezun olan öğrencim Soner SARI’yla , Alanya turu yapmak da nasıl bir  AMORTİDİR bir bilseniz !?...
Rektör yardımcısı, DÜZENLEME kurulu başkanı,  Prof. Dr. ÖZÜR Kasım Aydemir arkadaşımızın nezaketi, saygıda kusur etmeyişini, 7 yıllık bir üniversitenin gelişmişliğini, ya AZERİN isimli Azerbaycanlı sanatçının sesini dinlemek de ayrıcalıktır desem, tüm katılanların duygu ve düşüncelerine tercüman olur muyum? diye sizlerle de paylaşsam, HAK kavramını yerine oturtmuş, oluruz…
Alanya gezisine yetişmek, ağ bağlantılarının sıkıntısını çekmek, gezi sonrası, yola hazırlığı yapmak için köşe yazımızı yarına yetiştirirken yazım hatalarına düşmemek…
Dünya DİLİ Türkçe içinde gelecek yıllarda sizlerle SEMPOZYUMDA tekrar buluşma heyecanınızın DEVAMLI olması dileğiyle, Alanya’dan (Alania) 
SEVGİLERLE !...

22.10.2022
Dr. Hayrettin Parlakyıldız Kıbrıs İLİM Üniversitesi

E-posta: hparlakyildiz@mynet.com