MEDENİYETLERE İZ BIRAKAN, BAĞRINDA MEDENİYETLERİN İZLERİNİ TAŞIYAN ANADOLUM...

Her bir köşesi tarih, her bir köşesi kültür yüklü.. Şarkılara, Türkülere konu, güzeller güzeli Anadolu.
"Mardin Kapı Şen Olur..." desem, hemen mırıldanırsınız, zihninize kazılı  o güzelim türküyü..
Dünyada ilk kumaş dokumacılığının, iplik boyama ve keçeciliğin Mardin'de başladığını biliyor muydunuz..! Ben de bilmiyordum.. İlk kez işittim bu değerli bilgiyi..
İşitenin için kıpır kıpır eden türkmü diyeyim önce.. "Mardin kapı şen olur...."
Seversen, buralarda birini, , verem olursun diye süren anlamlı sözleri vardır birde..
"-Le lee le lee le le le le canım... Mardin kapı şen olur dibi değirmen olur. Buralarda yar seven mutlaka verem olur
Le lee le lee le le le le canım... Buralarda yar seven mutlaka verem olur..." şekilnde..
Hele hele; "Le hanımsan hanım ey.. Sormirsen hiç halım ey...
Göğsüme vura vura çürüttün sol yanıme ey le, Le lee le lee le le le le canım..."
Acı var, aşk acısı.. Hasbtalık var bir de, bir zamanların amanhsızı.
Bir de Mardin' in günümüzde halen var olan eşsiz değerleri.. Mesela; Dokumacılık...
Mardin, Dünyada ilk kumaş dokumacılığının iplik boyama ve keçeciliğin markası imiş meğer.. Bu el işi eşsiz edğerlerin doğduğu adres yani..
Herbirimizin evinde vardır bir örnek.. Mardin işi olmasa da değer verdiğimiz,g emişteng üümüze hatıra diye saklamışlar, mutlak ki Mardin'den doğmuş sanatın, yöremizde de sürmesidir asınad.
Dünyada ilk dericilik sanatının debbağlık adıyla Mardin'de başladığını da yeni öğrendim ben..
Bu arada, önemli bir not daha.. Mardin'de buzdolabının olmadığı yıllarda bozulmasın diye yiyeceklerin kuyulara sarkıtıldığını öğrendim ayrıca.
Biz de alığız böylesi şeylere.. Buz gibi suları grödükmü dü , atarız içine, çatlatsın dye koca bir kanpuzu.. Kzdağlarımız mesala, bin pınarlı Kazdağları.. Ne de soğuktur, şarıl şarıl pınarlarından  akan suları..
Marndin, Karakoyunluların lideri Cihanşahın 1405 te doğıduğu coğrafyadır ayrıca..
İlkleri var da Mardin' in, rneğin;  Dünyada ilk rasathane Mardinde kurulmuş.. Tcrih diyor bu önemli ayrıntıyı.
Mardin'de muslüman ve hristiyan annelerin birbirinin bebeklerini emzirdiği de bilinen bir gerçek.. Din ve ırk gözetmeksizin, Mardin' de  birbirlerinin çocuklarına süt anneler olmuş hep..
Dünyada altın ve Gümüş işlemeciliğinin ilk kez Mardin'de, MÖ–4500-3500 yılları arasında Süryaniler döneminde görüldüğünü de öğrendim...
Çanakkale' de, medeniyetlerebeşiklik etmiştir..Binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan kalıntılarda da, pek sık rastlanılan Altın ve gümüş takıların işlemeciliği, belkmi de Mardi'nde başlayıp, sonra öğrenilip, buralarda da sürdürülmüş sanatçılığın ta kendisidir.. Kim bilir, belki de benim bu düşündüğüm gibidir... Ya da değildir..
 ilk helva üretiminin de, Mardin'de yapıldığından söz ediliyo bazı kaynaklarda.. Helvaya bayılırım.. tatlı tüketmek benim işim kardeşim.
Bir önemli bilgi daha şimdi. Öğrendiğime göre; 10. yy'dan 13. yy'a kadar Mardin,  Artuklu beyliğinin başkentliğini yapmış..  Üstelik, 18 hükümdar görmüş Mardin..
Dünyada en fazla kavim ve medeniyete ev sahipliği yapan olmuş, Anadolu'nun önemli şehri Mardin. 1932 yılınana kadar bütün Süryanilerin dini merkezi idi ayrıca.. Süryani Katolik merkezi olarak da, 1853-1910 yıllara arısnda, anılmış Mardin..
İlk mecliste Mardin'i  temsil eden milletvekilinin Yakup Kadri Karaosmanoğlu olduğunu da yeni öğrendim mesela..Bir kez daha, Rahmet diliyorum üstada..
Dahası özellikleri nedeniyle, UNESCO tarafından Venedik ve Küdüs'le birlikte Dünya Mirasına aday kent olmuştu ayrıca, Anadolu'nun eşsiz değeri Mardin.
Bu bilgi de çok ilginç.. Mardin, Dünya'da ilk diş tedavisinin yapılıdğı şehir imiş meğer..
Bi konu daha var, bence bu da pek önemli.. İlk İncil,  Mardin'de Deyrulzafaran Manastırında bulunuyormuş.
Bunca özellikler birtek Mardin'de değiller elbet..
Anadolu' nun her bir köşesi, önemli bir merkez..
Belki de demeyeceğim, tam da bundandır Batı'nın, Türkiye üzerine kurduğu türlü türlü, kör olası hain  planların başlıca nedenu.
Buncu güzellik var iken Anadolumda, kim göz dikmez ki bizim Kutlu Coğarfyamıza..
Hz.Ömer'in Süryanilere zarar verilmemesi yönündeki emirlerini içeren ahidnamesinin Mardin'de Deyrulzafaran'da olduğunu da örğendim, okuduğum fakat, ismini şuan hatırlayşamadığmı bir kaynakta..
Mardin, tam bir yer altı zenini buarada.. Dünya'da ilk altın madenleri burada açılmış ayrıca..
Mardin kalesi çok yüksek olduğu için, Süriye’den tamı tamına 100 kilometre içeriden dahi  görülebiliyor..
Şunu da aktarmadan edemeyeecğim.. Dünya'nın ilk Üniversitesi sayılan, Nisibis Akademi Mardin'de kurulmuş..Hey maşallah..