Söz tam böyle olmasa da, oldu kabul edelim.. Açarsak detayları, ayıp kaçar..

Macarlar için kaleme alınmış bir anlatıma takıldım dün.. İlgimi çekti detaylar.. Tarihsel süreçten de söz edilip, sunular örnekler pek dikkat çekiyordu özetle..
Her anlatım ilgimi çekmez.. Uzun uzun cümleler sıkar beni, okuyamaktan vaz geçerim..Belki de  o nedenledir, kısa cümlelere olan ilgim.. "Kes Artık.." çıkışı, bu nedenle fovorimdir..
 Lafın tamamı derler ya, bazı durumlarda.. Tamamını dinlemeyi tercçih etmem bendeniz.. Bir iki kelimeden çıkatırım vurgulanmak isteneni. İleri zekalıyım vesselam..
Saat te, Nacar marka elbette olmalı..  Salama gelince, şöyle içi bol antep fıstıklı, karanfilli Salama da asla hayır demem..  Macar salamları ile tanışıklığım, 80' li yıllara dayanıyor.. Rahmetli babab o vakittler görevinde, Boğaz geçişi yapan tüm gemilere Kartantina hizmeti veren Sahil Sıhıya botlarının kaptanılğını yapmakta.
Geçen her gibi gibi, macaristan bayraklıların kaptanı da, kendilerine hizmetv eren ekibe, tayıdıkları yükten tutun da, personelin tüketitği mutfak malzemelerinden bazı bazı mutlak ikram ediyorlar.. Koca koca dilim Salamlar, bunlara veribelecğim örneklerden biri..
Ananaslar, kol gibi büyüklükte Çikita Muzlar demeyeceğim hiç..
Macarları, ilk olarak Salamından bildim ben.. Lezzetli, eşsiz güzellikte bir ürün Macar salamı.
Bahcedeceğim anlatım ile, hiç alakası olmasa da, ben alakayı kurdum zihnimde.. Bazen değişik düşündüğüm doğrudur bu anlamda. Ne yapayım..? Ben de buyum..Huyum kurusun..
Macarların Kökeni denilerek girilen cümlenin arıdndan, Macarların Gerçek Kökeni denilerek bir uzunca cümle geçiyordu, okuduğmu bir yazıda.
Ve ardından da, Türkiye'den bahisle; "Ülkemizde popülist tarihçiler Macarları ısrarla Türk olarak görmektedir" şeklirde bir cümle geliyordu.
Haliyle ilgmii çekti bu durum.. Tıp kı, Kızılderililerin Türk olmaları savı meselesi gibi..
Macarlar için; "Bu doğru değildir. Macarlar her ne kadar Orta Asya kökenli bir halk olsa da Türk değildirler." deniliyordu sonra.. Bu düşünce güzel.. Destekliyorum bende, ve aynen diyorum.
Tarihten örneklemeler ile, bilindik bir söylem geliyordu sonra..
Deniiyordu ki;  "Türkçe Ural Altay Dil Ailesi’nin Altay kolundayken, Macarca Ural kolundadır."
Edebiyatçıların, dil bilimcilerin bu konuda tam bilglii olduklarını biliyorum.. Bu yüzden de, bu cümleyi kuranı alkışlıyorum.. Muhtemelen, bu konuda çok ibgli.. Üstadım, seni selamlıyorum..
 Bahsettiğim yazıda bir imza yoktu.. muhtemelen, paylaşan da, bir paylaşımdan alıp paylaşmış olmalı.. Sosyal medayada böylesi paylaşımlar bilinidği üzere hayil çok..
Bu yazının bir diğer paragrafında; "Macaristan’a yerleşmiş Türk kavimleri olan Hunlar, Avarlar, Peçenekler ve Hazarlar Macarlarla karışmıştır ve aralarında güçlü bir etkileşim olmuştur." cümlesi kurulmuştu..
Genelde, başka başka coğrafyalarda kurulu ülkeler içinde de, böylesi haller yok değil..
Herhangi bir toplumun, yaşadığı coğrafyaya uyumluluğıu, hemen her ülkenin bir gerçeği.. 
Buna verilebilecek örnekler de hayli çok..
Ben aktarmaya çalıştığım konuya döneyim.. Bir başka cümle, aynen şöyle kurulmuştu;
"Öz Türkçe bir isim olan Atilla, Attila olarak Macarlar arasında yaygın bir isim. Ayrıca, Macarca Türk anlamına gelen Török Macarlar arasında yaygın bir soyadıdır."
İtalya'da bazı ailelerin de ortak kullandığı soy isimden haberar olduğumdan, bu duumu hiç garipsemedim..
Bizim Osmanlı Leventlerinden çocuk sahibi olan İtalyanlar, ne yappsın her çocuğa kilisi tarafnıdan ayın soy ismi almışlar.. Bu hikayeyi, uzun yılar İtalyan cezaevlerinde kalan bir rahmetli ağabeyden dinlemiştim.. Kobak Ali' den.. Tekrardan rahmetle anıyorum Ali ağabeyi.
Yine döneyim, aktarmaya çalıştığım konuya..
Bir başka cümle ayna şöyle kurulmuşut;   " Hungary Terimi Avrupa Hun İmparatorluğu’ndan Geliyor ..
Ülkemizdeki popülist tarihçilerin yarattığı bir diğer mit ise İngilize Macaristan anlamına gelen Hungary’nin Avrupa Hun İmparatorluğu’ndan geldiğidir."
Ve hazır olun, bunun için şu görüş savunuluyor..  "Bu da doğru değildir."
Hungary terimi Türkçe başka bir anlama gelmekte malum..
Hetmagyar’dan Hungary’e.
Macarların kökeni Ugorlara dayanmakta imişş. Olabilir..
Bu kanıya nereden varılıyor,  Bir takım isimlerden.. isimler Jenö, Ker, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyek ve Tarjan ..
İşte buradan hareketle, şu görüş dile geliyor:  -Macarlar önceleri kendilerine Macarca Yedi Macar anlamına gelen Hetmagyar derlerdi.
881 yılında bir Türk devleti olan Hazar Kağanlığı’nda üç Türk kavmi hükümdarlarına karşı başarısız bir ayaklanma çıkarmış ve bu başarısız ayaklanma girişiminden sonra bu üç Türk kavmi Macaristan’a göç etmişler,  çeşitli Türk kavimleri ile karışmışlardı.
Bu konu hakikaten çok soluklu bir araştırma gerektiriyor bence..
Ben, lezzetine doyulmaz Macar salamını tüketir iken,  boş bir vakitte, bu knuya enine boyuna araştırma hedefimi bir kenara not alydım.. Unutmaz isem, notu okumayı.. Araş tırıp en kısa zamanda paylaşırım herkesle.
Bu arada, araştırmayı hedeflediğim bir diğer konu daha var..
O da, Macarlar kendilerine Türkçe on kavim ve on ok anlamlarına gelen On-Ogur olarak tanımlamaya başlamışlar bir dönem.. Hikaye bu ya..
Bu tanım, zamanla Hungary’e dönüşmüş..
İlginç geldi bu bilgiler bana.. Hem ilginç, hem de çok merak uyandırıcı..
Araştırıp, bilgi aktaracağım konulara, her gün bir yenisi ekleniyor.. Nasıl vakit bulacağım, ben de şaşırdım.. Şimdilik hoşça kalın..