Birileri kalkıp, karikatürler çizmişti yıllar önce..

Eleştiri yapar iken, köprünün çelik halatlarına çamayşır asmışlar, küprü sadrece b.u işe yarar demeye getrimişlerdi. Arşivlerde var, o yıllara ait karikatürler..
Üstelik o karikatürleri çizdirenlerin arasında, kimler yoktu ki.. Ne meslek erbapları... Ne ararsan vardı..
Sultan Abdülhamit Han' ın, 140 yıl önce düşlediği köprülerden biri de, İstanbul' un ardından  Çanakkale boğazına kurulmak istenendi. Tarihe geçen bu düyünceyi, sayın Cumhurbaşkanı 1915 Çanakkale Köprüsünün açılış töreninde; güzelce anlattı.  Tekrar etmeye gerek yok.
 80' li yıllarda, dönemin Çanakkale belediye başkanı , ANAP' lı rahmetli Orhan Uğur' un da gündeme getirip, Cumhuriyet meydanın da bir tabelaüzerinde projesinden bahsettiği yine Boğaz köprüsü olmuştu.. Adı bile konmuştu..Uğur köprüsü..
Yıllar yılları kovadalı.. Düşünülen proje, 94 ylında, Büyük Gelibolu orman yangını sonrasında,Dönmein Başbakanı Prof. Dr. Tansu Çiller yanı sıra, dönemin 9. Cumhurbaşkanı rahmetli  Süleyman Demrel' in de açıklamalarındaydı..
Hem Çiller, hem de Türkiye kamuoyunun 'baba' diyehitap ettiği rahmetli Demirel, "Boğgaza GĞerdahlık" vurgusu ile, köprü porjesinden söz etmişlerdi.
Hatırlıyorum da, o yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), sembolik  bütçe ile, köprüyü gündemine alıvermişti.. İl Özel İdaresinde, zaman zaman görüülen Çanakkale'nin yılık bütçesi içinde, ayrılan 1 Liralık ödeneği ile hep yer bulmuştu köprü projesi.
Ayrılan sembolik ödeneği değil, projenin devamlılığı idi asıl olan..
Ve temel atıldı.. Hayali edilen, gerçeğe dönüyordu..
Yine konuşulan oldu.. Köprü için, demedik laf, edilmedik eleştiri kalmadı, köprü siyaseti üzerinden bir garip eleştiri dönemi yine başladı.
Kimine göre, korkulan oldu bu 18 Mart' ta.. bitmeyeceği düşünülen, bitmez denilen köprü bitti, açıldı..
Üzerinden geçiş ücreti, otomobiller için 200 lira oldu. Gerçi, bir haftalık bedava süresi göz açıp kapayana kadar geçecek ya, neyse..
O özel güne döneyim ve edilen o çok kıymetli cümle diyeyim..  ECDADA SAYGI, GELECEĞE ARMAĞAN..
Bu ifade, köprünün temelini atıp, 4 yıl sonra açılışını da yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait..
1915 Çanakkale Köprüsü, Şanlı Deniz Zaferimizin 107'nci yılında, Zafer coşkusunu ayrı bir taç’ landıran oldu.
Sözler çoktu edilen.. Bana göre de, pek anlamlı sözler.. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerin gözbebeği olmuş Çanakkale, bugün yepyeni bir geleceğe kapılarını açıyor.
Çanakkale Boğazı'na Yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz bu köprünün açılışını yapmak için bir aradayız.” Diyordu önce, sonra açıyordu Milyar Euro’ luk köprüyü..
Netti sözler.. Diyordu ki Reis; “Şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz. 107 yıl önceki kazanılan zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü büyük ecdadımıza hitap ediyoruz.”
Ne hitap etsek az aslında karaman ecdada.. Her biri, şehit olmaya koştu gözü kapalı.. Ve de; Dönmemek üzere geldiler Çanakkale’ ye..
140 YILLIK DÜŞ.. Cumhurbaşkanı, bugün, Çanakkale'ye 6. köprüyü açıyoruz de iken, tam 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han’ ın aklındaki projesine değiniyordu.
Hazırlıkları yapılmıştı, ne var ki yaşanan savaşlar vardı.. Bu durumu da, şöyle özetliyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan;
”Osmanlı'nın yaşadığı savaşlar nedeniyle, yapılamayan bu yadigar projeleri hayata geçirmek bize nasip oldu.
Açılışını yapmak Cumhur İttifakı olarak bize nasip oldu. Orta açıklığının uzunluğu 2023 metre Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına ve hedeflerimizin işaretidir. Kule yüksekliklerinin 318 metre olması Mart'ın 18'ini ifade ediyor.” İfadelerini kullanır iken..
İki kıta, Şanlı Zaferin 107’nci yılında, 6. defa birleştirildi, 1915 Çanakkale Köprüsü ile..
ŞEHİTLERİMİZSİN HATIRISINA..
Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüyü açar iken; “Artık şehitlerimizin aziz hatıraların işte bu eserin tüm görkemiyle Boğaz'ın üzerinde de yaşatacağız.
Tüm şehitlerimiz bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yaad ediyorum.” diyordu, hayli yüksek ses tonu ile..
MALİYET.. Bu konuda sözleri vardı Reis’in.. “Kendi kasamızdan değil, dışarıdan getirmek suretiyle başardık bunu.
BU projelerin milli gerlirimize katkısı 395 milyar dolar, üretime katkısı 838 milyar dolar, ishihdama katkısı ise 1 milyon kişi..” diyordu net bir şekilde.
.
Bir şeyi de başardık köprümüz ile.. "JAPONYA'YI GERİDE BIRAKIP İLK SIRAYA YERLEŞTİK"
İşte bu da önemli bir ayrıntı.. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını bir ölümünde, bu konuya ilişkin konuştu.
Şöyle dedi; “Şimdi karşıdan karşıya geçmek için saatler süren yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye... Köprümüzün temelini 4 yıl önce atmıştık. Firmalarımız Güney Koreli ortaklarıyla kolları sıvadı, gece gündüzlü çalışmalarla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hali getirdi.
Dünyada bu denli devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek başka ülke var mıdır bilmiyorum.
Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakıp ilk sıraya yerleşti.”
Tarih yazılan anlamlı günde, tarihe geçen bir diğer ayrıntının adı da oldu köprümüz.. Allah Devletimze Zeval vermesin inşallah..
Ve bir ayrıntı.. Açılışın davetlisi Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da, tarihi açılışa davet edildiği için teşekkür etti, Kore hükümeti adına tebriklerini sunuyordu önce.. Ve ardından anlamlı bir ifade…
DOĞIU BATI DEĞİŞİM TARİHİNE, YENİ BİR GEÇİŞ…
Güney Kore Başbakanı, ''Köprünün tamamlanmış olmasının Doğu-Batı değişim tarihinde yeni bir geçiş açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Köprünün aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ve Kore'nin birlikte yaptıkları dünya çapında köprü olması sebebiyle her iki ülke için de önemli bir anlamı bulunmaktadır'' diyordu.
Yakıştı Çanakkaleme.. Hem de çok yakıştı.. Çok anlamlı bir günde, kavuştuk nihayet 1915’e.. Hayırlı uğurlu olsun, Vatana Millete.. ..