Karadeniz’de bir zor görev… Kanuni Vira Bismillah çekti, demir aldı ve seyre başladı....


Karadeniz’de bir zor görev… Kanuni Vira Bismillah çekti, demir aldı ve seyre başladı....
Kimine göre bu çalışmalar abartılı ve hatta gereksiz.. kimine göre ise, Türkiyem için şüphesiz ki çok önemli..Ve de elbet gerekli.. Bence de mesele böyle.. Önemli ve gerekli.. 
 Haber Ajanslarına göz atıyordum ki dün, şu başlığı gördüm.
-Bakan Fatih Dönmez: “Kanuni’yi bugün Karadeniz’e uğurluyoruz”
Dilimden dökülüveren ilk söz; “Allah selamet versin. Eta’ sı Neta ola…!!!”
Akdeniz’de benzer çalışmaların yapıldığı günlerde, birden ısınıveren Akdeniz, bilmem kaç ülkenin atarlı sözüm ona tavırlı sözleri ile dünyanın da gündemine girmişti.. Savaş çıkacaktı yahu nerede ise.. Yok endim Uçak gemisi gönderen, yok efendim konuya Fransız kalmaları gerekir iken, kendilerini sahada görevli kılan birileri.. Yokefendim Ege’ yi kendi denizi ilan eden komşi… Peki ya sonuç.. Sonuç ortada, tırıs tırıs geri vites birilerinde..
 Karadeniz’ deyiz şimdi de.. Hani var mı çatlak ses verecek..! Kanuni demir aldı bölgeye seyri için rotasını tuttu. Hey Maşallah..
Dün yola çıkan Kanuni için konuşandı sayın Bakan. Bakan Dönmez: “Fatih, Tuna-1’in ardından Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı” dierek de, son durumu anlatıyordu özetlen..
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanuni Sondaj Gemisini Karadeniz’e Uğurlama Törenine katıldı dün Mega kentte.. bana göre, en büyük köyde, İstanbul’da..
Karadeniz’deki Filyos Limanı'na gitmek üzere yola çıkan sondaj gemimiz Kanuni'yi uğurladı sayın Bakan.  Uğurlama töreninde yaptığı konuşmasında;
 “Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’yi bugün Karadeniz’e uğurluyoruz” diyordu önce, sonra da ekliyordu hayli net şekilde;
“Fatih, Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı. Kuyuda şu an itibariyle 2 bin 600 metreye kadar indik” diye..
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Haydarpaşa Limanında gerçekleştirilen , Kanuni Sondaj Gemisini Karadeniz’e Uğurlama Töreninde dahası bilgiler de veriyordu açık açık şekilde.
“Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni’yi bugün Karadeniz’e uğurluyoruz” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Bakan Dönmez, yine bu limandan 29 Mayıs'ta Fatih sondaj gemisinin de Karadeniz'e uğurlandığını ve bir ay gibi bir sürede 320 milyar metreküplük gaz rezervine ulaştığını anımsatıyordu.
 Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan Tuna-1 kuyusundaki rezervin daha sonra 405 milyar metreküpe yükseldiğini belirtiyordu sayın bakan..
Abonesi olduğumuz İHA’ dan edindim paylaştığım bu bilgileri.. Sayın bakan Dönmez’ in sözlerini de bu haber sayesinde adeta işittim özetle..
Sayın Bakan; "Böylece, Tuna-1 kuyusundaki ilk sondajımızı tamamladık. Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği toplam doğal gaz miktarı 16,8 milyar metreküp. Tuna-1 kuyusundaki keşfimizle bunun 24 katını tek bir sondajda yakaladık. Sadece hanelerin 20 yıldan fazla ihtiyacını tek başına karşılayabilecek devasa bir rezervden bahsediyoruz. Fatih, Tuna-1’in ardından 31 Ekim itibariyle Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Türkali-1 kuyusunda yeni sondajına başladı. Kuyuda şu an itibariyle 2 bin 600 metreye kadar indik" bilgisini sunuyordu Türkiye ve dünya kamuoyuna  
Bir süre önce, Dur Yolcu önünde rastlamıştım Kanuni’ ye.. Göreve hazırlık için girmişti Çanakkale boğazına ve yol alıyordu göz alıcı heybetiyle..
Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni bilindiği üzere..  Adı gibi büyük bir gemi kısacası..
Bakan Dönmez; “Kanuni sondaj gemimizi bu yılın başında envanterimize kattık. “ diye giriyordu söze ve anlatıyordu yani Kanuni’ nin büyük görevini..
“Mart ayının ortalarında gemimiz Taşucu Limanı'na ulaştı. Bakım, güncelleme ve reaktivasyon işlemlerinin ardından 13 Ekim’de Taşucu'ndan ayrıldı. 19 Ekim'de Haydarpaşa Limanı'na ulaştı. İstanbul Boğazı'nın köprülerinden geçmesi için burada kuleleri söküldü. Bugün Kanuni'yi Zonguldak Filyos Limanı'na yolcu edeceğiz.
Kule montajı, deniz seyir testi, sondaj ekipmanlarının montajı ve kuyu dibi emniyet sistemi bakım işlerinin tamamlanmasının ardından operasyona hazır hale gelecek.
MİLLETİN GELECEĞİ İÇİN, FATİH İLE BİRLİKTE..
Kanuni, Sakarya Gaz Sahası’ndaki ilk sondajına 2021'in ilk aylarında başlayacak. Böylece hem Fatih hem de Kanuni milletimizin geleceği için Karadeniz'de matkabı döndürecek. Sondaj gemilerimiz derinlere doğru indikçe, Türkiye daha da yükselecek inşallah” diye..
Diyorum ya bendeniz. Rabbim her adim selamet versin.. Eta’sı hep Neta ola Kanuni’ nin de…
Bu arada, şu denilenleri aktarmaz isem olmaz.. Sayın bakan hayli açık ve anlaşılır üstelik net şekihde demiş:
 Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarını da aralıksız sürdürdüğüne dikkati çekerek, "Kimse Akdeniz’de durduğumuzu, duraksadığımızı sanmasın.” diye..
O vakit bizde diyelim; Hey maşallah…