Yanlış duymadınız. Bir güzel tepiniyordu Çanakkaleli veliler


Yanlış duymadınız. Bir güzel tepiniyordu Çanakkaleli veliler..
Neden bu haldeler idi, anlatacağım… Az sabır lütfen..!!!
Hafta sonu cumartesi ve bu gün yani Pazar, malum sokağa çıkma kısıdı vardı. Sokaklar boş, sadece görevliler ve geleceği için ter döken öğrencilerin refakatçısı velileri vardı sokaklarda.
Eğitim hayatlarını sürdürmek ve her birinin gönlünde yatan yeri kazanma savaşındaki öğrenciler sınıflarda ter döker iken, veliler bir güzel tepinme halindeydi.. çaresiz ve umutsuz..
Bu anları fotoğraflamak mümkündü. Lakin, bir futbol maçını anlatır enstantane oluşamazdı bu kez fotoğrafla..Görüntü çekmek ve röportaj da yapmak gerekirdi ki, velilinin buna daYanacak durumu yoktu.. SIFIRDI… VAKİT..!!!!!
Telaş içinde “camii yok mu..?” sorusu bir yana, “açık bir işyeri de mi yok.. Yandık” diyebildiğini duydum bir anda..
Malum yaz ayları.. Bol miktarda yaz meyveleri. Karpuz var, Kiraz var.. Dahasını da sayayım mı..?
Sonradan edindiğim bilgiye göre, fazlaca Kiraz tüketimi biraz kötü etmiş mideyi..
Velilinin derdi, yana yıkıla aranma.. Tepiniyor adeta.. Zıp zıp, zıplayanı da görmedim değil, az ötede..
Aslında çoklardı, bir değil onlardı, hatta daha da fazla..
Kimi diyordu ki; “Camii kapalı, tuvalette kapalı.. “
O vakit ayıktım, tepinme durumunun nedeni, kesinlikle sıkışma hali..
Kimi öfkeliydi duruma. “Etrafta bir umumi tuvalet neden yok” diyerek sorguluyordu, kimi ise; “Camii’ lerin ki de kapalı.. Olacak iş değil..!” şeklinde veriyordu tepkisini.
Bahsettiğim durum, belki de çoğumuzun fark ettiği, ancak dilinin ucuna bir türlü getirmeye fırsat bulamadığı. Umumi tuvaleti , en merkezi meydanını geçtim, (gündüz vakti bileni çıkmaz ise, bulasın iş merkezindeki umumi tuvaleti) belki de tarifsiz umumi tuvaleti bulunamayan tek iliz Türkiye’de..
Feribota binecek yolcu, gemi henüz iskeleye yanaşmamış, ya da araçları almaya başlamamış, sıkıştı ise yandı..
En yakın cami 300 – 500 adım. Kaldı ki camilerde dün olduğu gibi, bazı bazı kapalı..
Tepinme , zıplama hali Çanakkale’ nin, misafirleri için hep aynı..
Hayli sık işitilen şikayetlerden olmasına karşın, umumi tuvaletsizlik halen çözüm neden bulamadı, merak etmiyor değil insan..
Oysa ki, geçen yaz çevreci eylemlerin adresinde her şey düşünülmüş, dağ başında haceti gelenler için sahra tuvaletleri kiralanmıştı.. Bu durum karşısında, insnın aklına şu soru gelmiyor değil hani;
“Eylem merkezine mi dönüştürmek gerek bazı bölgeleri, umumi tuvalete kavuşmak için..?”
Şaka bir yana, eylemcinin hacetini düşünen ilgililer, Şehrin insanını ve misafirlerinin hacetini düşünmemekte neden ısrarcılar, hakikaten anlamak güç..
Her yıl, yüz binler geldi şehitler Coğrafyasına.. Kimi boğaz geçişi için beklemedeydi şehrin sokaklarında, kimi, Yarımada turu dönüşünde, Deniz Müzesini görme niyetindeydi..
Velasıl, Çanakkale’nin ziyaretçisi sıkıştı mı, tepinmek ve zıplamaktan öteye geçer ise, durum o vakit vahimleşecek. Demede demeyin..
Bazı rahatsızlığı olanlar için de son derece önemli umumi tuvalet.. Misal prostatı olanlar..
“Prostatı olmayan, bilmez..” der, prostatı olan. Öyle zor bir durummuş sıkışma hali onlarda. Üstelik zmanı da kestirilemeyen türdenmiş belirsiz aralıkta sıkıştıran.
Bu dahi, bir önemli gerekçe Çanakkale için.. Nüfusumuz belli. Kıdemli yaşayanımız, Allah uzun ömürler versin baş tacı..
Peki ya; ‘onları da mı düşünmez yönetici…!’
Uzatmayayım, süslü sözler kullanıp, demagoji yapıyor diye de kabul edilmeyeyim..
Kısacası Sorun belli, çözümü ise hayli net… ve de basit aslında…!!! Yaptır gitsin. Yer mi yok..!!!
Bu önerimi yanlış anlayanımız çıkmasın.. Ben, umumi tuvalet yapımı için böyle dedim.. Yoksa, umumi haceti gelenler, şunu yapın diyerek, çözüm sunmadım..’Yaptır gitsin yer mi yok…’ der iken, olmadığı sorun ve sıkıntı olarak bilinen umumi tuvaletin , yapımı, inşaatı için o ifadeyi kullandım..
Zaman zaman, bu sorun dile geldiğinde, camii’ leri örnek gösterip; “Camii’ lere gitsinler…” aklını veren büyükler, umarım: bazı nedenlerden dolayı, camilerin da kapalı olabileceğini artık bir şekilde anlarlar..
Çanakkaleli, sokakta tepiniyor ve zıp zıp zıplıyor ise, ben de bu konudan bahsederim arkadaş. Kimse kusura bakmasın..
Evlatlar, gençler sıralarda ter döktü geleceği için, velileri ise sokak çaresiz kaldı sıkıştığından.. Ayıptır yahu, koca koca insanları, tepinmesine neden bu sorunu çözüverin artık..
Çok mu zor bu kadar, bir değil daha da fazla umumi tuvalet kurmak.. İstenen birdi, bence daha fazlasını hak ediyor insanoğlu.. Kaçıncı yüzyıldayız, sokak ortasında mağduriyet yaşıyor insanlık.. Herkesin başına gelebilecek, gayet doğal sıkışma durumu, umarım sorunu görmezlerin, ve de çözmezlerin de başına gelir sürekli,(BURADA KOCA BİR AMİN DİYELİM..) o vakit hak verirler vatandaşa..
Haydin hoşça kalın..Dün, ortalık yerlerde zıplayan, hoplayan Çanakkaleliler. Bunları yazdım, sizden bahsettiğim için, benim kusuruma bakmayın… Sağlıklı kalın…