Düşündüren ve de sorgulatan sözler.. Keşke, her konuya bu denli açık yürekli yaklaşabilse insanlık..

Düşündüren ve de sorgulatan sözler.. Keşke, her konuya bu denli açık yürekli yaklaşabilse insanlık..
Bir nusibet geldi, hem fikir olduk pek çok konuda. O halde, bu bir birleşin vurgusu mu bizlere..!
Felsefik düşünceye de zorlayan bir görünmez düşmanla karşı karşıyayız. Aslına bakar isek, türlü çeşit gripten, bu güne kadar daha fazla ölümler de gerçekleşti dünyada, bunu veriler söylüyor ben değil.
Gün geçmiyor ki, endişe biraz daha artmasın. Tedbirler daha da keskinleşmesin.Peki ya, biz ne kadar uyguluyoruz tedbirleri?
Çanakkaleli ve Çanakkale’de yaşayanlar taktı, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, anne babalarımızın, dede ninelerimizin gezmesine. Neymiş efendim, otobüsleri ücretsiz etme uygulamasını geçici süre iptal etmeliymiş yetkililer. Bu mu sizce çözüm..? Yasak mı getirmek çözüm sizce yaşlıya..?
Lafa gelince; özellikle bazı gün ve haftalarda türlü edebiyat yaşlıya. Bin bir methiye.. Bir şiir yazmadıkları kalıyor.
Şimdilerde ise; sanki yayılımın tek nedeni yaşlılar ilan ediliyor. Bırakalım bu mantığı..Gece gündüz kamu yararına iş kollarında mesaideki insanlarımız ne yapsın. Misal: Doktor, Hemşire, Sağlık memuru, Sağlık çalışanları..?
Onlar insan değiller mi? Acil’e gelen her hasta risk teşkil etmiyor mu? Kimin garantisi var, Allah aşkına..!
Trafik akışta. Kazalar oluyor, ilk müdahale ya polis, ya da trafikte ki bir başka sürüden, olaya tanık yayadan..!
Peki onlar ne olacak..? Yaşam devam ediyor, herkes potansiyel tehlike olabilir de, olmayabilir de..
Neden 65 yaş üstüne bu denli laf söyler olduk, “gezme otur evinde..” diye..
Kimine göre, çözüm basit; Siz de, bizde gezmeyelim.. Tam karantina..!
Siyaseten laf edenler mi ararsın, bonus kapmak adına. Siyaseten yanıt sunanlar mı ararsın, ‘top bizden çıksın, daha yetkilisine’ mantığı ile.. Buna örnek bir ton örnek verebilirim de, gerek yok.. Sonuçta bazıları birer laf cambazı, kimi felsefik kimi bilisel yapar ustalıkla bir garip savunma..
Hayat öyle ya da böyle akıyor.. Kimi, korona’ dan korkar iken kalp krizi geçirip gidiyor, kimi kaza sonucu hayatını yitiriyor. Hayat bu..! Kısa ve bazen de hayli anlamsız..
Siyasetçiler bu aralar konuya nasıl bakıyor? Merak ettim, söşle bir göz attım denilenlere.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel başkanı Devlet Bahçeli’nin sözlerine takıldım.
"Gün eleştiri veya açık arama günü değildir.” vurgusuyla gelen dediklerine. Hakikaten, gün tam da böyle bir gün, bence de..!
MHP lideri; “Gün birbirimize çatık kaşla bakma, darılma, küsme, mesafe koyma, sırt dönme günü de değildir.” Diyordu. Mesafe der iken son günlerin sıfır temasından bahisle gelmiyordu bahsettiği.
Şöyle diyordu yani; “Bir olursak muvaffak oluruz. KOVİD-19 virüsü insan olmanın erdeminden ve muazzam birikim ve ihtişamından daha kuvvetli olamayacaktır."
Vallahi ne de güzel bir çıkış. Ne de güzel bir moral verme şekli.. İnsanız,g üçlüyüz..
MHP Genel Başkanı Bahçeli’ nin: "KOVİD-19 virüsüyle mücadeleyi Allah’ın izniyle kazanacağız.” Vurgusuna da eminim ki birçoğumuz katılacağız, hem fikir olma anlamında.
Hele ki şu sözleri; “Şerden hayrın doğacağını göreceğiz. Sadece aklın ve bilimin, aynı zamanda da duanın gücüne güvenelim.
Bir süre evde kalalım. Sağlık Bakanlığıyla Bilim Kurulunun tavsiyelerine mutlak süratte dikkat ve riayet edelim." şeklindeki çağrısı.
Evde kalıp, ölümcül virüsten uzak durmak hepimizin yapabileceği hayli basit bir önlem. Lakin, uymuyor diye de, kalpleri incitmenin pek bir alamı yok kısacık ömürde.. Yani, altını çizmek istediğim, 65 yaş üstüne takanlar.. Ötekileştirmeyin artık yaşlıyı. Bir süre sonra, bizde o yıllara ulaşacağız. Abartmayın yani, dilin kemiği yok malum.. Öyle üste üsten konuşmayın, makam ve mevkiilerinizin size kazandırdığı sıfatla..
Taktım o denilenlere. Nasıl bir ötekileştirme halinde o birileri. Ele fırsat geçmiş gibi, üsten üsten konuşulanlara acayip uyuz oldum. Bu günkü ruh halimin nedeni, işte tam da bu..!
"Her şey Allah’tandır. Kendini bilen Allah’ı bilir. Allah’ı bilen sabrı, aklı, ahlakı, atayı bilir, yanlışa sapmaz, yalana tamah etmez. Kardeşçe, bir ve beraberce yaşamak varken kötüye, kötülüğe, kötü emellere hiçbir şekilde müsamaha göstermez, müsaade etmez." diyerek, pek güzel bir konunun altını çizen Bahçeli’nin bu ifadeleri, ruhumu ayrı bir okşadı. Sizi bilmem..!
Dahası da vardı dediklerinin. Misal, şu sözler; "Korona döneminin bir felsefesi, bir edebiyatı, bir fikri zemini, sosyal ve siyasal bir iklimi oluşacak, ardından da beşeriyetin yol haritasını belirleyecektir.
Şimdiden her ihtimale karşı hazırlıklı olmamız, hakim ve hadim bir iradeyle hareket etmemiz tarihi bir görevdir." vurgusu.
İşiteni, düşünmeye ve de sorgulamaya sevk eden sözler böyle idi Bahçeli’den gelen. Dahası da vardı dediklerinin.
Şöyle ki; "İnsanlık uzun zamandır hiç bu kadar ortak bir hedefte birleşmemişti.
Uygarlıkların gün batımında; her renkten, her dilden, her dinden, her kökenden insan ağır bir soruna eş güdüm halinde çareler arıyor.
Dünyanın dağınıklığı bir virüsün müdahalesiyle dengelenip düzenleniyor."
İşte size bir farklı pencereden bakma fırsatı. Kimi diyecek ki, ne de yağladın balladın..
Yok vallahi.. Yok öyle bir niyetim.. Doğru söz ise işitilen, bahsetmek gerek, yüzde yüz eleştirilmeyi de göze alarak.
Dedikodu çok. Çok bilen de.. Bilse de bilmese de yorum yapan da çok.. Hele ki fırsat geçmeye görsün birilerinin eline. Fırsatı değerlendiren de çok..
Kolonyayı , Korona ya önlem için kullanacaklara, misli fiyatlan satanlar çok mesela.
Ya da, 50 kuruşluk maskeyi, tane fiyatı, 7,5 ile 9 liradan satan vicdanlar..
Kısacası, her şeyi bilen de çok, her şeyi işte fırsat diyerek cebini doldurmak için kullananlar da..
İnsanlık zor bir sınavda. Birlik olma günü ise şayet gün, siyaseti de bırakmak gerek bir yana, üsten üsten konuşmayı da..
Bence, sadece insan olalım yeter..! Kedi köpeği de düşünelim, kuşu böceği de.. Bir de, bu gün var , yarın yok yaşlılarımızı.. Bırakın kardeşim, öyle üsten üsten konuşmayı.. Makamın mevkiin sana kalsın, düşüncen de. Önce insan ol yeter.. Senin düşündüğünü herkes düşünüyor. Lakin, kimse senin gibi dillendirip, sözüm ona bilmişlik taslamıyor.
Haydin iyi pazarlar. Hoşça kalın,bir de korona’ sız kalın..