Çanakkale Ticaret Borsası Başını Abdullah Deniz de yaptığı açıklamada kuraklığın rekolteyi etkileyeceğini belirterek seneye kuraklığa dayanıklı tohumların ekilmesi gerektiğini belirtti.
Bu yıl  yağışların beklenenin çok altında yaşanması  bir çok ürünün yetişmesine engel olurken, Türkiye’nin Ayçiçek ambarı Trakya bölgesinde sorunlar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl tırtılla boğuşan çiftçiler bu yıl da yağmura hasret kaldı. Çiftçilerin ekinleri bazı yerlerde olgunlaşmazken bazı yerlerde ise ayçiçekler cüce kaldı.  Tekirdağ bölgesinin yanı sıra Çanakkale ve ülkenin bazı bölgelerinde  yaşanan kuraklık sonucu yüzlerce dönüm ayçiçeği ekili alandaki bitkilerin boyu beklenen seviyenin altında kalırken, ayçiçeği taneleri de istenen olgunluğa erişmedi.  Çiftçilere destek olmak için yetkililer alanlarda tespit çalışmaları gerçekleştirirken,  yağ üretimi başta olmak üzere bir çok sanayi alanında da kullanılarn ayçiçeklerin rekoltesinin düşmesinden endişe ediliyor.
Bu Yıl Verim Düştü  Rekolte Düşebilir
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, İklim değişliğindeki etkilerin insan hayatının her alanında olduğu gibi tarım sektöründe de olumsuz etkilerinin görüldüğünün belirterek Ayçiçeklerinin bu yıl rekoltesinin düşmesi beklendiğini gelecek yıl ise kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilmesi gerektiğini belirtti. Ticaret Borsası Başkanı Deniz “ Bölgemizde yer yer ayçiçeği bitkilerinin boyu kısa kaldı.  Bazı yerlerde neredeyse biçim yapılmayacak şekilde kuraklığın belirtileri görülüyor.   Erken ekilen ayçiçekler çiçeklerini döktüler, tane tutma dönemine yaklaştılar. Onlar geç ekilenlere göre bir nebze iyi gözüküyor. Ama geç ekilen çeşitlerde yakıcı sıcaklar rekolteyi düşürebilir ve bu yıl ayçiçeği verimi geçen yıla göre düşük olabilir” dedi.
 
Burcu Erdal