Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarım arazilerini bireysel modern sulama sistemleri ile donatmak için ülke genelinde hibe desteği vermeyi sürdürüyor. Verilen destekler kapsamında Ülkenin pek çok yanında damlama sistemi ile tarım yapılıyor. Su tasarrufunu sağlamak amacı ile Çanakkale’de de hayata geçirilen projelerden bir tanesi  ‘Damlaya Damlaya Çeltik Olur’  projesi oldu. Bu proje ile Damlama sulama sistemi ile çeltik üretilerek su tasarrufu sağlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2007 yılında başlattığı Bireysel Modern Basınçlı Sulama Sistemi projelerine verdiği yüzde 50 hibe desteğine bu yılda devam ediyor. 81 il genelinde yürütülen proje kapsamında 2007 yılından günümüze kadar 42 bin 531 adet proje hibe kapsamına alınarak 3 milyon 951 bin 280 dekar alan modern sulama sistemlerine kavuşturuldu. Hem su tasarrufu sağlanması hem de daha fazla verim elde edilmesi gayesiyle yürütülen çalışma kapsamında; Tarla içi damla sulama, tarla içi yağmurlama sulama ve tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi başta olmak üzere tarla içi yüzey altı damla sulama, lineer veya center pivot sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama, tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri ile akıllı sulama sistemlerini içeren projeler için üreticilere hibe desteği sağlanıyor.
Damlaya Damlaya Çeltik Olur
Çeltik yetiştiriciliğinde su tüketimini azaltmak, kuraklıktan dolayı çeltik ekim alanlarının daraltılmasının önüne geçmek, sertifikalı tohum kullanarak verimi ve kaliteyi yükseltmek, çeltik alanlarında ön bitki olarak baklagil yem bitkisi yetiştirerek kaliteli kaba yem açığını kapatmak, aynı alanda birden fazla ürün yetiştirmek amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilerek finanse edilen " Damlaya Damlaya Çeltik Olsun" projesi geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilmişti. Proje başarıya ulaşırken hem suda tasarruf sağlandı hem de verimlilik arttırıldı.
Son 3 Yılda 16 Bin 449 Projeye Hibe Desteği Verildi
Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünün ‘Damlaya damlaya çeltik olur’ projesinin de aralarında bulunduğu, Verilen hibe desteği sayesinde son üç yılda 16 bin 449 proje ile 1 milyon 944 bin 252 dekarlık alan modern sulama sistemi ile sulanmaya başlandı.  Bu 3 yıllık süreçte üreticilere toplam 549 milyon 81 bin TL hibe desteği ödemesi yapıldı. Böylece 2007 yılından bu yana verilen toplam hibe desteği rakamı da 1 milyar 17 milyon 242 bin TL'yi buldu.
 
 Şerife Erdem