Bir tepki de Çanakkale’de görev yapan hekimlerden geldi. Çanakkale Tabipler Odası öncülüğünde bir araya gelen hekimler adına açıklama yapan, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, sağlıkta şiddeti önlemek amacı ile artık daha etkili ve caydırıcı kararların hayata geçilmesi gerektiğini belirterek, sağlıkta şiddetin son bulması, hekimlerin hastaneye artık güvenle gitmek istediğini belirtti.
 
Sağlık çalışanları, Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi'nde hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan'ın hayatını kaybetmesine tepki gösterdi. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde  bir araya gelen hekimler, sağlıkta dinmeyen şiddeti kınarken, caydırıcı  önlemlerin acilen devreye sokulmasını istedi. Hekimler adına basın açıklaması yapan Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, hastanede önlemlerin yetersiz olduğunu hatırlatarak “Esenyurt Devlet Hastanesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Tuğrul Okudan görevi başındayken bir hasta yakını tarafından boynundan bıçaklanarak vahşi bir şekilde katledilmiştir. Yapılan bu saldırıyı nefretle kınıyor, ailesine ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik görevlileri her an sağlıkta şiddetle karşılaşma ihtimali olan sağlık emekçileridir.  Sağlık ortamının farklı alanlarında biriken sorunlara karşı hak arama mücadelemizde olmazsa olmaz taleplerimizin başı tüm sağlık camiasını kapsayacak etkin bir sağlıkta şiddet yasasının yürürlüğe girmesidir. Can güvenliğimiz sağlanmadan hizmet üretmek istemiyoruz” dedi.
 
Etkili ve Caydırıcı Önlemler  Alınmalı
 
Cinayet işleyen zanlıların cezai durumlarına da dikkat çeken ve artık caydırıcı önlemlerin alınmasının zamanı geldiğini belirten Ayşe Güneş “Her gün insanların sağlığı, hayatı için canla başla çalışırken kimsenin hedef tahtası olmak istemiyoruz.  Sağlık alanında artan şiddet vakalarını, cinayetleri durdurmak için gerekli önlemleri almak, caydırıcı ceza ve yasaları uygulamak için neden bekliyorsunuz? Tuğrul Okudan’ı katleden şahıslardan birinin 27 adet diğerinin 11 ayrı suçtan kaydı olduğu söyleniyor.   Hastanelerimiz özellikle acil servislerimiz bu saldırganların uğrak yeri olmaya devam ediyor.  Alınmayan tedbirler, caydırıcılığı olmayan cezalar her gün sağlık tesislerimizde şiddete davetiye çıkarıyor.  Sağlık bakanlığı, İç işleri Bakanlığı ve Adalet bakanlığımızı bir an önce sağlık tesislerimizin güvenliğini sağlayacak etkili ve caydırıcı önlemler almaya davet ediyoruz” dedi.
 
Sağlıkta Şiddet Sona Ersin
 
Sağlıkta şiddeti önlemek için atılan önlemlerin yetersiz olduğuna ve daha iyi adımların atılması gerektiğine de dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş “Bugüne kadar Tabip odaları, sendikalar, dernekler gibi birçok meslek örgütü aracılığı ile sesimizi duyurmaya çalıştık.  İş bırakma eylemleri, basın açıklamaları ile uyarılarda bulunduk.  Öncelikli talebimiz  Çalışma alanlarımızın şiddetten arındırılması, güvenli hale gelmesi için etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmasıdır. Sağlıkta şiddetin sona bulması için hiç vakit kaybetmeden, bir canımızı daha yitirmeden gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz.
Bizlerin güvenliğini sağlamaya çalışırken görevi başında hayatını kaybeden Tuğrul Okudan’ın ailesine , sevenlerine, çalışma arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” dedi.
 
Tüm Yükü Asistan Hekimlere Yıkılmaz
 
Asistan hekimlerin grevine destek olduklarını ve yapılan hizmetleri asistan hekimlere yıkılmasının doğru olmadığını belirten Tabip Odası Başkanı Güneş “Son dönem ek ödeme yönetmeliklerinin yarattığı eşitsizlikler, üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızı, Aile Sağlığı merkezi , 112 , Toplum sağlığı, İl ve İlçe sağlık müdürlükleri, Temel Tıp bilimleri gibi daha birçok alanı derinden etkilemektedir. Bu adaletsizliğin yükünü asistan hekimler başta olmak üzere, üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın taşımasını kabul etmiyoruz.  Bu nedenle, bugüne kadar yapılan her türlü hak arama eylemini desteklediğimiz gibi üniversite hastanelerinde yapılacak ve 15-16 Eylül 2022 tarihlerini kapsayan hak arama eylemlerini de desteklediğimizi belirtmek isteriz. Eylemlere katılacak meslektaşlarımızın yaşayacağı her türlü sorunda yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Burcu Erdal