Yerleri Dedektör ile tespit edilip,  kazma kürek ile yapılan kazıların buluntuları, yasa dışı yollar ile el değiştimeden, koruma altına girdi.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi ekipleri, bir yandan uyuşturucu ile mücadele ediyor, bir yandan da organize suç örğütlerine göz açtırmıyor.
KOM Şubesi, Arkeoloji değeri bulunan kalıntılar başta, tarihi değeri bulunan objelerin de korunması için yoğun mesai harcıyor.
Ekipler son olarak, bir müze kurdurmaya yetecek  sayıda tarihi değeri bulunan eserleri, toprak altından yasa dışı kazılar ile çıkarıp,2863 Sayılı Kanuna Muhalefet eden zanlıyı kıskıvrak etti.

-----------------------------------------               
KOM ŞUBE OPERASYON DÜZENLEDİ,
TARİHİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKILDI
-----------------------------------------

Medeniyetlere beşiklik etmiş Çanakkale' nin,  toprak altında kalmış tarihi değerlerini yasa dışı kazılar ile gün yüzüne çıkaran zanlı, KOM Şubesi ekiplerince kıskıvrak edildi.
Alınan bilgiye göre, ekiplerin bir süredir takibindeki zanlı  T.Ş. ,yüzlerce eseri yasa dışı yöntemler kullanıp, kazma kürek toprak altından çıkarıyordu.
Hafta sonu mesaisini, Tarihe Sahip çıkmak adına yapan KOM ekipleri,yüzlerce objeyi, tarihi kalıntıyı, zanlının ikamet adresinde yapılan arama sırasında ele geçirdi.
 Yapılan açıklamada; "03.07.2022 günü KOM Şube Müdürlüğümüzce tarihi eser kaçakçılığının  önlenmesine yönelik olarak yaptığımız saha  çalışmalara istinaden yapılan adli arama sonucunda" diye başlayan ifadelerin ardından, 'Bu kadarı müze kurdurmaya yeter' dedirten sayıda eserlere ilişkin ayrıntılar geldi.

YOK YOK...
Arkeolojik değeri bulunduğu öğrenilen sikkelerden, taş objelere, çok sayıda materyel operasyon kapsamınadki ev aramasında ele geçiildi.
Tarihi eser olduğu değerlendirilen ;1 adet metal (kazma kürek) yanı sıra, tarihi değeri bulunan 1 adet süngü,  1 adet el kantarı ve  1 adet dürbün, yasa dışı kazılar osnucu ulaşılan buluntular arasında göze ilk çarpanlar oldu.

YÜZLERCESİ VAR...
KOM Şubesi'nin, Tarihi eser kaçakçılığının  önlenmesine yönelik olarak düzenlediği bu operasyonnu, saha  çalışmalarının önemini gzö önüne sermeye eytti.
Ekipler, tarihe sahip çıktı. Operasyon dahilide yapılan ev aramasında; tarihi değeri bulunan 121 adet kurşun materyal, 63 adet metal obje yanı sıra, 58 adet taş obje, 13 adet mermi ve kovan da bulundu.

ARKEOLOJİK DEĞERİ BULUNAN SİKKELER
KOM Şubesi, operasyon kapsamında;  19 adet Arkeolojik edğeri bululnan sikke yanı sıra, 1 adet köstekli saat de ele geirdi.
Ayrıca 2 adet değerli  metal araması için kullanılan dedektör ve ekipmanları, 1 adet kazma, 1 adet hassas terazi de, suç aletleri arasında kayda geçti.

Cuma Deren