Vatandaşların ön bilgi edinmesini asağlamak ve Kalbin iyilik tespitini yapmak için yapılan Efor testi ile ilgili  Çan Devlet Hastanesi  Kardiyoloji Uzman Hekimi Uzm. Dr. Kemal Abid Teki, bilgiler verildi.

Kalbin harici fiziksel stresler nedeniyle en çok çalıştığı zamanlarda kalp ritmini, kan basıncını ve nefesini izleyerek kalbin nasıl tepki verdiğini ve nasıl çalıştığını belirlemek için yapılan bir tetkik olan Efor Testi ( Eforlu EKG)  başvurularında son yıllarda yaşanmaya başladı.  Vatandaşların sağlıkları hakkında bilgi almak ve kalp sağlığını kontrol altında tutması için gerçekleştirdiği  testlerden biri olan Efor Testi ( Eforlu EKG)   nasıl yapıldığı ve niçin yapıldığı ile ilgili Çan Devlet Hastanesi  Kardiyoloji Uzman Hekimi Uzm. Dr. Kemal Abid Teki, bilgiler verildi.

Çan Devlet Hastanesi  Kardiyoloji Uzman Hekimi Uzm. Dr. Kemal Abid Teki, verdiği bilgilerde “Efor Testi ( Eforlu EKG) Nasıl Yapılır?  Hasta EKG cihazına bağlanır.  Kollarına ve göğsüne EKG kablosu, koluna tansiyon aleti takılır ve yürüyüş bandına çıkarılır. Ortalama her 2-3 dakikada bir bandın hız ve eğitimi arttırılır. Zamanla hasta koşar adım seviyesine gelir. Bu esnada kalp hızı artar ve kan basıncı yükselir. Hastadan alınan EKG kayıtları bilgisayarda analiz edilir.  Hastanın ne kadar süre yürüyüş bandında kalabildiği efor kapasitesini göstermektedir. Efor testi ‘MET’ birimiyle ifade edilir.

Efor Testi Hangi Durumlarda Risklidir? Konjestif kalp yetmezliği, ileri aort kapak darlığı, ciddi kalp kası hastalıkları (ciddi hipertrofik obstruktif Kardiyomyopati), malign hipertansiyonu, ileri derecede kalp ritm bozuklukları, kalp kası veya zarında iltihabı hastalığı olanlarda Efor testi yapılması ciddi sorunlara yol açabilir.

Efor Testi Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?  Doktorunuza kullanmakta olduğunuz ilaçlar varsa belirtmelisiniz. Kalp veya tansiyonla ilgili bazı ilaçların kesilmesi gerekebilmektedir.  Test öncesi ortalama iki saatlik açlık yeterlidir. Bu süre zarfında sigara içilmemelidir. Rahat kıyafetler giyilmelidir. Göğüs bölgesinde kıl bulunan erkeklerin traş olması gerekebilmektedir.  Varsa daha önceden çekilen EKG sonucu hastanın yanında olması önerilir” ifadelerine yer verdi.

 

Şerife Erdem