Çiftçiler tarafından üretilen ürünlerin pazara girmesi ile fiyatlarda gözle görülü düşüşler yaşanmaya başladı. Çanakkale’de pazarcılık yapan vatandaşların kendi ürettikleri ürünleri pazara getirmesi ile düşen fiyatlar ise en çok vatandaşı sevindirdi. Sezonun meyve ve sebzelerinde yaşanan düşüşler vatandaşı sevindirirken Pazarcılar, satışların hala pandemi dönemindeki zamanlara ulaşmadığını söyledi.
Koronavirüs pandemisinin bir çok alanı etkilediği gibi Pazarcıları satışını da etkiliyor. 1 Haziranda başlayan normalleşme süreci ve fiyat düşüşlerine rağmen Pazara olan ilgi hala pandemi öncesi dönemlere ulaşamadı. Pazar esnafının kendi ürettikleri ürünleri tezgaha taşıması ile fiyatlar düşmeye başladı. Daha da düşmesi beklenen Pazar fiyatları vatandaşın ilgisini çekse de pazarcı esnafı hala eski günlere ulaşmadıklarını söylediler.

Yaz olması dolayısı ile şehir merkezinde çok az insanın kaldığını bu nedenle pazarın beklenenin aksine esnaf açısından verimsiz olduğunu belirten  15 yıllık pazarcı Bahadır Tunalı, ‘’Her şey bol ve yazlık ürünler olduğu için fiyatlar şu an gayet iyi. Ürünler bol bol olduğu için bu da olumlu bir şekilde fiyatlara yansıyor. Pandemide fiyatlar baya arttı mesela patates 4 TL’ ye satıldı. Pandemi sürecinde şifa olduğu düşünüldüğü için sarımsak çok satıldı. Patates, soğan 2 TL’ den satılıyor. Sarımsak 30 TL kilosu.’’ dedi.

Pandemi dönemine nazaran fiyatların daha iyi olmasına rağmen vatandaşların ilgisinin eskisi kadar olmadığını belirten   Süleyman Çobanoğlu ise; ‘’ Bende 65 yaş üstü olduğum için 3 ay yattım evde. Pandemiye göre fiyatlar aynı bir değişiklik yok ama satışlarda da bir düzelme yok eskiye göre . Kirazlar 7 TL, Bayramiç Beyazı 7 TL, Nektarin 4 TL ancak ilgi eskisi kadar yok’’ dedi.
 
15 Gün İçinde Fiyatlar Dengelenir
10 yıldır Çanakkale’de Pazarcılık yapan Aşkın Akat, pazarın  piyasası hakkında bilgiler verdi. Bu mevsimde pazarcıların kendi ürettiği ürünleri sattığı için piyasayı kendileri belirlediğini, bu nedenle fiyatların genelde düştüğünü, son 15 gün içinde fiyatların dengeleneceğini belirterek   “Şu anda kendi malımızı sattığımız için biz fiyatı kendimiz belirliyoruz. Öyle olunca satışlar daha iyi. Çünkü en azından mesela alış gücüne göre fiyatları belirlemeye başlıyoruz biz. Şu anda fiyatları kendimiz tespit ettiğimiz için daha iyi. Yerli üretim olunca en başta piyasa bir yükselir çünkü seradan yerliye geçiyorsun. Daha sonra aşağı yukarı 10-15 gün sonra fiyatlar dengelenir. Üç tip insan var. Sabah gelenler, öğleye doğru gelenler, öğleden sonra gelenler. Öğleden sonra gelenler genellikle dar kesimliler. Ama Çanakkale emekli kenti olduğu için satışlar her zaman belli bir seyirde gider. Şu anda yaz sonuçta. Herkes kendi de mal çıkardı, burada insanların köy bağlantısı da var. Satışlar fena değildir ama buradaki en önemli özellik üretici olmuş olmamızdır’’ ifadelerini kullandı.
 
Balıklarda Fiyatlar Değişken

 Pandemi sonrasında Balık piyasasında da dalgalanma yaşanmaya devam ediyor. Omega 3 nedeni ile pandemi sürecinde daha çok tercih edilen balık, yasakların da etkisi ile son günlerde balığa rağbet düştü. Vatandaşların normal hayatlarına dönmesi ile balığa olan talepler de azaldı. Bu nedenle Balıktaki fiyatlar değişkenlik gösteriyor.  Balıklara olan talepleri değerlendiren  Ümit Yavaşçalık  ‘’Pandemide balık satışları daha fazlaydı çünkü insanlar evinde oturuyordu akşam alışverişine geliyordu. Gıdaya saldırıyordu. Şimdi pandemi bitti, hayat normale döndü. Şu anda da sardalye zamanı, çeşitlilik az. Balık yasağı olduğu için sardalye zamanı. Sardalye dediğin zaten 20 liradan aşağıda satılmıyor, 30 oluyor, 35-40 oluyor. Başlığın gelişine göre satış oluyor. Fazla olduğu ucuz oluyor, az geldiği zaman 30-40 oluyor. Şu anda sardalyeden başka bir şey satılmıyor mevsim balığı çünkü. Eylül’de de palamut başlayacak inşallah. Pandemide en çok sardalye, istavrit ve somon balığı satılıyordu. Somonun kilosu 100 TL’ydi. Pandemi başladığı zaman KDV’si düştü o yüzden şu an 30-40 TL’ye düştü. İstavrit az geliyor o yüzden kilosu yükseldi’’ bilgilerini verdi.
 
Şerife Erdem