Türkiye genelinde hükümet desteklerini arttırırken yerelde de belediyeler esnafa destek oluyor. Koronavirüsü dolayısı ile çalışmaz durumda olan esnafa Belediye de kira ödemelerinde kolaylık sağlıyor.  Çanakkale’de bir çok belediye iki ay boyunca  esnaftan para almayacağını belirtmesine rağmen Çanakkale Belediyesinin ne yapacağı merak konusu olmuştu. Önceki gün konu ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “ Bütün kiracılarımız için önümüzdeki hafta encümende karar alacağız. En az 2-3 ay kiralarını ötelenmesi söz konusu olabilecek. Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Sonuç itibariyle özellikle iş yeri  kapanan vatandaşlar var. Devam edenlerin dışında birde kapanmış olanlar var. Biz en az 3 ay ertelemeyi düşünüyoruz” dedi.  
Çin’den başlayarak dünyayı etkisi altına alan çağımızın vebası Koronavirüsü binlerce can aldı. Giden canların yanı sıra ekonomi de durma noktasına geldi. Bir çok ülkede destek paketleri açıklanırken Türkiye’de ise önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 100 Milyar TL’lik Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketini açıklayarak hükümetin vereceği destekleri açıklamıştı. Hükümetin aldığı bu kararın yanı sıra günlerdir dükkanlarını açmayan esnafra bir yardım da Belediyelerden geldi. Çanakkale’de bir çok belediye iki ay boyunca  esnaftan para almayacağını belirtmesine rağmen Çanakkale Belediyesinin ne yapacağı merak konusu olmuştu.  Önceki gün konu ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan verilecek destekler hakkında encümen kararını haftaya alacaklarını belirtti.

Başkan Gökhan yaptığı açıklamasında şunları söyledi “ Bütün kiracılarımız için önümüzdeki hafta encümende karar alacağız. En az 2-3 ay kiralarını ötelenmesi söz konusu olabilecek. Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Sonuç itibariyle özellikle iş yeri  kapanan vatandaşlar var. Devam edenlerin dışında birde kapanmış olanlar var. Biz en az 3 ay ertelemeyi düşünüyoruz. Herhangi bir gecikme zammı uygulamadan. Aslında bunu yaparken şunu da istiyoruz belediye olarak; İller Bankası’ndan  gelen paylarımızdan kesinti yapılmamasını istiyoruz. Bizim borçlarımıza karşılık bir kesinti yapılıyor. 3 ay o kesintiler yapılmazsa bizim elimizi rahatlatır. Bizde esnafımıza destek vermiş oluruz. Bütün kiracılarımız için geçerli olacak. Zaten biz su kesintisi yapmıyoruz. Çanakkale Belediyesi borçtan dolayı hiçbir zaman evlerde su kesintisi yapmıyor.  Yine o uygulamamız devam edecek. Bir sıkıntı yok. Pazar yeri ile ilgili bir tereddüdümüz oluştu. O konuyla ilgili bir karara varamadık. Çünkü yoğun bir kalabalık var. Yarın Cuma mesela onu da izleyeceğiz.  Temas mesafesinin korunması gerekiyor. Orada korunamıyor. Böyle bir şey başımıza gelmediği için tam karar verme noktasında olmadık. Esnaf Odaları ile beraber karar vermeye çalışacağız. Belki esnafımız müşteriye çok fazla temas etmemesi, eşyaları elletmemesi, özellikle giyim noktasında sıkıntı olabileceği planlanıyor. Çünkü üzerinde bulunuyor biliyorsunuz. Bu konuda kimseyi huzursuz etmeden bu sıkıntıdan çıkmaya çalışıyoruz. Öncelikle 2 ay korunacağız. Ekonomiyi ikinci plana atıp korunacağız. İşçi çıkaranlar var o sıkıntı yaratıyor. Ücretsiz izne çıkarıyorlar. Bu sıkıntı. Bu bağlamda ne yapılacak bilemiyorum. İşsizlik sigortasına bir fon aktarılabilir.  Bu anlamda İller Bankası payının kesilmemesi önemli. Çanakkale Belediyesi  şirketinde de sosyal tesisler, Golf’ te orada burada çok sayıda işçi çalışıyor. Bu işçileri işten çıkarmak uygun bir davranış olmaz. Ama belediye ne kadar dayanır. İller Bankası’nda bir kesinti olmazsa biz o aradaki farkı işçilerimize, esnafımıza kiracılarımıza dönemsel olarak destek oluruz” dedi.
 
Cuma Deren