Uzmanlar Söylüyor;
“Görünmez Tehlike Virüs, Taş’tan, Toprak’tan Değil;
ELDEN ELE, YAKIN TEMASLA GEÇİYOR..!”
Merkez ve İlçe Belediyelerinde, Bir Temizlik Çılgınlığıdır Gidiyor.
Cadde ve sokaklar, mekanlar,  köpürte köpürte, ilaçlaya ilaçlaya adeta yüzyılın temizliğinde…
Hijyen için kullanılan, kimyasal içerikli sıvılar kordon boyunda Denizle buluştu.
Oluşan görüntü akıllara sorular getirdi.
“Virüsle Mücadelede, Deniz kirliliğine, neden olduk mu..?”

KORONA BAHANE, TEMİZLİK ŞAHANE
BELEDİYELER HİJYEN YARIŞINDA..!

Halk üzerinde hijyen konusunda adeta psikolojik etki seferberliği başlatıldı. Temasla  yayılan virüse karşı, ‘sıfır temas’  vurgulu mücadele bir yana, İktidar ve Muhalefet Partili Belediyeler arasında, ‘temizlik yarışı’ nın yaşandığı gözlendi.
Tıp insanları, ölümcül virüsün insandan insana temasla yayılım gösterdiğini açıklaya dursun, sık sık bol su ve sabunla ellerin en az 20 saniye yıkanması gerektiğini vurgulaya dursun, Çanakkale’de gözlenenler, “Yüzyılın temizlik harekatı” şeklinde yorumlara neden oldu.

PEKİ YA, FAYDASI VARMI?
Görünmez düşmana karşı, cadde ve sokak temizliği ile savaşın bilimsel bir dayanağı bulunmadığını savunan birçok Çanakkaleli; “Tedavi amaçlı bir ilacı, Aşısı dahi bulunmamış virüse karşı hangi tür ilaçla mücadele amaçlı hijyen savaşı veriyoruz, merak ediyoruz” diyerek, manidar sözler etti.
Şehir merkezi başta,  ilçe ve Belde Belediyelerinin, köpürte köpürte temizlik,  dağ - taş ilaçlama şekline dönüştürdüğü uygulamalarının bir soruya yol açtığını söyleyen Çanakkaleliler;  “Bu uygulamanın
insan sağlığına bir zararı olmadığı kesin midir?” şeklinde çarpıcı bir soruya yanıt aradıkları gözlendi.

ŞİMDİLERİN HASHTAG’ İ, ‘CORONA..’
Farkındalık oluşturmak adına birçok kez açılan hashtag’ lere, son günlerde ölümcül virüs ‘corona’ eklendi.
Sağlık Bakanlığı’nın virüsle mücadeleye ilişkin aldığı önlemler arasında, sıfır temas, tokalaşmama gibi önlemleri savunmasına karşın, Çanakkale’nin belediyeleri temizlik seferberliği başlatıp akıllara da türü sorular getirdi.
 
Kullanılan hijyen amaçlı kimyasal içerikli karışımların, koruyuculuk süresi başta, pek çok soruyu akıllara getiren dikkat çekici bu uygulamalardan biri için, CHP’ li Merkez ilçe Belediyesi sosyal paylaşımında söz etti.
Bir ifade için, manidar soru;
VİRÜS OLMASA HİÇ Mİ GELMEYECEKTİ BU AKLA..
CHP’ li Belediye’ ye ait sosyal medya hesabında kullanılan ifadelerden birinin, Çanakkaleliler arasında; “Bu dezenfeksiyon olmasa, hiç mi akla gelmeyecekti?” sorusuna  yol açtığı gözlendi..
Paylaşımda; “Temizlik işleri ekiplerimizce Kordon boyu ve Çarşı caddesi dezenfeksiyon sıvılar ile fırçalanarak temizlendi.” denildi, ardından da çarpıcı soruya neden şu anlatım geldi; “Tabii çöp kovaları ve banklarda bu temizlikten nasibini aldı.”

DEZENFEKSİYON SUYU, BOĞAZA..!
Çarşı caddesi ve kordon boyundaki hummalı hijyen çalışmaların görüntülerini sosyal medyadan beğeni butonu eşliğinde paylaşan birçok vatandaş yanında, bazı Çanakkalelerin yorumu düşündürdü.
Dezenfeksiyon için kullanılan, fırçalar ile yayılan sıvıların kordonda denizle, sokak aralarında, çarşıda ise kanalizasyondan boğaza süzüldüğünü dile getiren,  bunun bir çevre kirliliğine yol açıp açmadığı şekilndeki soruya yanıt arayan Çanakkaleliler; “Kordon ve sokak temizliği, boğaz kirliği yapmamıştır umarız” şeklinde görüş sundu.

Erdem Sürek